Hlavní obsah

Mistrům světa vyhrával na letišti orchestr

RIGA

Čtyřicetičlenný dětský orchestr, zástup roztleskávaček a pobíhající maskot bobr Rix. Velkolepé přivítání uchystali organizátoři mistrovství světa v Lotyšsku úřadujícím šampiónům. V příletové hale v Rize se ve čtvrtek hodinu po poledni tísnily asi dvě stovky lidí zvědavých na české reprezentační mužstvo, které obhajuje loňský titul z Vídně.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

V pátek začíná cesta české reprezentace za obhajobou světového zlata.

Článek

Malí hudebníci v červených uniformách dávali k dobru jednu hitovku za druhou.

Třeba Sinatrův New York, New York, ale i filmovou hudbu z dílny Ennia Morriconeho. "Byli jsme dost překvapení, ale líbilo se nám to, parádní přivítání," říkal spokojený kouč Alois Hadamczik.

Obhájí česká hokejová reprezentace v Rize zlato?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Lidem vůbec nevadilo, že se nedostavil Jágr, Vokoun nebo Ručinský. Blesky digitálních fotoaparátů měly napilno. "Venku nás nikdy nikdo takhle nevítal," usmíval se gólman Milan Hnilička špalírům příznivců.

Zapálení fanoušci

"Na Lotyšsku je vidět, že šampionátem žije a že má hodně zapálené fanoušky," říkal brankář, když s bagáží procházel letištěm za zvuku hudebních evergreenů. "Na tu atmosféru, jakou udělají, se už hodně těším. Vyhovuje mi, když hlediště není mrtvé," řekl Hnilička. "Připadal jsem si jak na americkém fotbale. Kapela vyhrávala o sto šest, ale bylo to perfektní," pochechtával se Jan Hlaváč.

Čeští hokejisté se na letišti moc nezdržovali, zavazadla naskládali do autobusu a spěšně vyrazili do hotelu Radisson SAS na břehu řeky Daugavy. "Vybrali jsme nejkvalitnější hotel, absolutně srovnatelný třeba u bytováním, jaké jsme měli ve Vídni," tvrdil sekretář svazu Martin Urban. "Je tam výborné prostředí, určitě si nemáme na co stěžovat. I s kabinou jsme naprosto spokojeni. Nemá cenu se bavit, jestli měla být třeba o dva metry delší. Byl jsem se podívat do šatny domácích a mají tam všechno stejné jako my," tvrdí trenér.

Možná i policejní doprovod

Do zbrusu nové Riga Areny se hokejisté z hotelu dostanou autobusem za 15 minut, při hustém provozu by neměla cesta přesáhnout půlhodinku. "V případě potíží bychom asi využili i policejního doprovodu," předpokládá manažer Zbyněk Kusý.

Nejvíce organizačních problémů čeká tradičně na maséry. Pavla Vlašice rozčílil už na parkovišti před letištěm lotyšský pomocník, který bagáž házel do přistaveného auta, jak se mu zlíbilo. "To je rabóta na nic," obořil se českobudějovický kustod na nešťastníka za smíchu přihlížejících hokejistů. Největší ,lahůdka‘ ale na prověřené masérské trio Bílek, Vlašic, Svoboda teprve čeká. Každý druhý den musí kompletně přestěhovat kabinu, jelikož tým musí absolvovat přípravu také v menší tréninkové hale, která je od Riga Areny vzdálena 10 kilometrů.

Reklama