Hlavní obsah

Švédové oslavují "historický triumf" Tre Kronor

"Olympijští vítězové jsou i mistry světa". Tímto a podobnými titulky zahajují v pondělí prakticky všechny švédské deníky své příspěvky věnované nedělnímu hokejovému finále mezi Švédskem a Českem. "Tři korunky napsaly historii a staly se prvními, kdo vyhrál olympiádu i mistrovství světa ve stejném roce," jásá nad titulem Dagens Nyheter.

Článek

List konstatuje, že Česko nemělo ve finále žádnou zbraň, jíž by mohlo čelit soupeřům s efektivní hrou. "Matsson ukázal vítěznou cestu již v první třetině a ve druhé dvěma geniálními přihrávkami pojistil zlato Nylander," píše Dagens Nyheter.

"Vědomi si toho, že Švédové mají za sebou těžký zápas s Kanadou a že v sobotu postoupili do finále až pozdě večer, Češi zřejmě počítali se švédskou únavou víc, než bylo zdrávo, a nestahovali se zpět do účinné obrany, jako to dělávají jindy," všiml si list.

Velký podíl na úspěchu připisuje Dagens Nyheter trenéru Bengtu-Akemu Gustafssonovi, který dovedl Tre Kronor ke zlatu již v Turíně. Jako první Švéd vyhrál Gustafsson mistrovství světa jako hráč i jako trenér.

Svenska Dagbladet konstatuje, že zápas byl rozhodnut již začátkem druhé třetiny a Češi prostě nedostali šanci. "Tre Kronor ukázaly víc vůle zvítězit, byli dříve u puku než Češi a měli stabilnější obranu. Brankář Johan Holmqvist tak na závěr svého úspěšného debutu na mistrovství světa mohl odejít s čistým kontem," uzavřel list.

Hrdinou J. Jönsson

Z jednotlivých hráčů je ve švédském tisku nejvíce vyzdvihován Jörgen Jönsson. Střelec gólu, který definitivně rozhodl zápas, a navíc hráč, jemuž se v průběhu tří měsíců podařilo vyhrát olympiádu, ligový titul s celkem Färjestad a mistrovství světa.

"Trojnásobný úspěch, který se jen těžko překonává," zdůraznil deník Expressen. Právě čerstvý ligový titul včera Jönssona odlišil od dalších sedmi Švédů, kteří si na krk věšeli zlato v Turíně i v Rize.

Jönssonův start na MS byl přitom kvůli zranění dlouho ohrožen. "Jenomže v neděli večer nemohlo žádné rameno zastavit to, co se stalo nádhernou skutečností," dodal Expressen v závěru spolu s Jönssonovými slovy: "Je to taková krása, že se to ani vypovědět nedá."

Reklama

Související témata: