Hlavní obsah

Hokejisté jsou ve čtvrtfinále, bídu s Bělorusy ale rozhodly až nájezdy

QUEBEC

Čeští hokejisté porazili v sobotním duelu osmifinálové skupiny E na MS v Québeku Bělorusko 3:2 po samostatných nájezdech a po zisku dvou bodů už mají jistý postup do čtvrtfinále. Bělorusko překvapivě vedlo po gólu Čuprise, za Česko vyrovnal ve druhé třetině Rolinek. Výhodu na stranu Bělorusů vrátil v 50. minutě Kosticyn, Kotalík ale dokázal vyrovnat a nakonec proměnil i rozhodující nájezd, když v poslední sérii uspěl proti běloruskému brankáři Kovalovi.

Článek

Od začátku se ukázalo, že přehrát Bělorusy nebude tak lehké. Češi sice soupeři na dlouhé vteřiny nepůjčovali vůbec puk, ale obrana dirigovaná bekem Colorada Salejem nepouštěla naše hokejisty do vyložených šancí. Vše co prošlo, pochytal výborný gólman Koval. Navíc před Hniličkou začali nebezpečně kombinovat montrealští bratři Kosticynové. Brankový šok přišel v 19. minutě. Český brankář neudržel prudce nastřelený puk a Čuprisova dorážka si našla cestu do sítě.

MS v hokeji on-line
Skupina EČesko vs. Bělorusko

Ani po pauze se Čechům dlouho nedařilo překonat Kovala, který se postavil také dělovce Vrbaty. Neuspěl ani Kohn, který vyrazil kupředu v oslabení. Hadamczikův tým se také skoro vůbec nedostával ke své nejsilnější zbrani -přesilovkám.

Kouč Hadamczik se rozhodl využívat Plekance i ve čtvrtém útoku a tato změna se mu vyplatila. Ve 37. minutě Irglovi sice střela nesedla, ale tečovaný puk doputoval k Rolinkově brusli a od ní se dostal za čáru. Sudí sice konzultovali, zda český forvard do puku nekopl, ale po chvíli ukázali do středového kruhu - 1:1.

Po druhé třetině to bylo na střely 26:7, ale ve 41. minutě Češi zase prožívali nepříjemné chvilky. Hnilička se ovšem vyznamenal proti dorážce Kulakova a pak měl štěstí, že se puk nahozený na jeho záda nestočil za čáru. Klid mohli dát favoritovi Kotalík s Fleischmannem, ale v přímé konfrontaci na Kovala nevyzrál ani jeden z nich. A přišel drsný trest: na modré dostal starší z bratrů Kosticynů Andrej a pálil přesně mezi Hniličkovy betony. Rolinek pak mohl vyrovnat, ale na české střídačce se jásalo až po dorážce Kotalíka.

Utkání nerozhodlo ani prodloužení, a tak musel jít zápas do samostatných nájezdů. V nich měli pevnější nervy čeští hokejisté, kteří zásluhou vítězné trefy Aleše Kotalíka porazili Bělorusko 3:2.

Česká republika - Bělorusko 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branka a nahrávky: 37. Rolinek (Irgl, Plekanec), 54. Kotalík (Plekanec), rozhodující sam. nájezd Kotalík - 19. Čupris (Salej, Meleško), 50. A. Kosticyn (Denisov). Proměněné nájezdy: Vrbata, Kotalík - Meleško. Neproměněné nájezdy: Eliáš - A. Kosticyn, Grabovskij. Rozhodčí: Pellerin (Kan.), Rönn (Fin.) - Schröter (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:3, navíc Erat (ČR) 10 min. Bez využití. Diváci: 8504.
Česko: Hnilička - Židlický, T. Kaberle, Rozsíval, Kuba, Z. Michálek, Hejda, Čáslava - Eliáš, Hlinka, Erat - Vrbata, Plekanec, Fleischmann - Kotalík, Novotný, Kohn - Irgl, Krejčí, Rolinek - Hanzal. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Bělorusko: Koval - Denisov, Salej, Leontěv, Kosťjučenok, Žurik, Kolosov, Baško - Kulakov, Kurilin, Dudik - S. Kosticyn, Zadělenov, A. Kosticyn - Grabovskij, Michalev, Ugarov - Čupris, Kaljužnyj, Meleško. Trenéři: Curt Fraser, Glen Hanlon, Eduard Zankovec a Vladimir Cypljakov.
Tabulka skupiny E (Québec)
TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Česko4210117:99
2. Rusko3120013:87
3. Švédsko3200116:106
4. Švýcarsko320016:86
5. Bělorusko4002211:152
6. Dánsko300034:170

Reklama

Související témata: