Hlavní obsah

Hokejové zlato přistálo v Rusku, první cesta vedla do Kremlu

MOSKVA

Výprava ruských hokejistů v úterý po obědě přistála v Moskvě. Na letišti Vnukovo vítaly mistry světa stovky fanoušků i vojenská kapela vyhrávající známou Kaťušu. A když hrdinové finálového zápasu s Kanadou Alexandr Ovečkin a Ilja Kovalčuk ukázali pohár pro vítěze, bouřilo letištní halou tradiční skandování "Molodci, molodci".

Článek

Po uvítání chlebem a solí hokejisty obklopili jejich obdivovatelé se žádostmi o autogramy a moskevští milicionáři brzy vzdali pokusy udržet oficiální charakter uvítacího ceremoniálu. Po padesáti minutách novodobí ruští hrdinové, kteří pro svou zemi vybojovali první hokejové zlato po patnácti letech, přece jen nastoupili do přistaveného autobusu a zamířili do Kremlu.

Tam se hráči dočkali od nového prezidenta Dmitrije Medveděva gratulací a hráči mu na oplátku slíbili, že za rok vyhrají šampionát znovu. "Sejdeme se tady zase za rok. Domluveno," prohlásil prezident. Pro hlavu státu to byla v krátké době už druhá sportovní návštěva. Minulý pátek blahopřál v Kremlu fotbalistům Zenitu Petrohrad, kteří vyhráli Pohár UEFA.

Druhé sportovní vítězství významně zvedlo ruské národní sebevědomí. Tisíce lidí slavily v ulicích měst nedělní zlatou trefu Ilji Kovalčuka a i dnes na letišti snad každý fanoušek mával ruskou trikolórou. "Od začátku jsme věřili ve vítězství," řekl davu podle agentury ITAR-TASS kapitán týmu Alexej Morozov. Hokejisté pak nasedli do autobusu a za zvuků vojenských pochodů se rozjeli do centra Moskvy na audienci.

Rusové se v neděli stali mistry světa poprvé od roku 1993, navíc v roce stého založení Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a ke všemu v kolébce hokeje Kanadě, kterou ve finále porazili 5:4 v prodloužení.

Reklama

Související témata: