Hlavní obsah

Češi jsou v semifinále! Finsko udolali v samostatných nájezdech

KOLÍN NAD RÝNEM

Čeští hokejisté po čtyřech letech přešli na vrcholném turnaji čtvtfinálovou past! Ve čtvrtečním duelu na mistrovství světa porazili v Kolíně nad Rýnem Finsko 2:1 po samostatných nájezdech a v sobotu se od 14 hodin utkají o postup do finále se Švédskem. Povedenou odplatu za vyřazení ve čtvrtfinále olympijského turnaje korunoval úspěšný samostatný nájezd Jana Marka ve druhé sérii.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Čeští hokejisté se radují z branky do finské sítě ve čtvrtfinále mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Kouč Vladimír Růžička s asistenty Josefem Jandačem a Ondřejem Weissmannem oproti úternímu utkání s Kanadou pozměnili složení obranných dvojic. Finové však v úvodu činili české defenzivě problémy. Nejdříve střílel Immonen, pak ujel Čáslavovi ve středním pásmu Kontiola a už po 55 vteřinách hry otevřel blafákem do forhendu skóre. Další možnosti měli Osala a Jokinen.

Hrozili ale i Češi: Jágr minul levou tyč, gólem neskončila ani Rolinkova šance. Růžičkův výběr obléhal Rinneho branku, ale trápil se podobně jako na celém turnaji se zakončením. Neprosadil se ani po Němcově akci z dorážky Kašpar a po Jágrově přihrávce bekhendem Vampola. Změnu stavu nepřineslo ani Markovo vyloučení a pak Kukkonenův trest.

Klepiš trefil tyč

V úvodu druhé části se snažil vyrovnat Rolinek, ale jeho pokus Finové zblokovali. Na druhé straně vystřelil nebezpečně Immonen. V 25. minutě se Klepišova střela přes obránce otřela o pravou tyč Rinneho branky. Vzápětí se vyznamenal Vokoun, když se Mojžíš snažil marně faulem zastavit unikajícího Pihlströma, který ztroskotal až na gólmanovi Floridy. V oslabení Češi odolali.

V polovině utkání se dostal před Rinneho Vampola, ale z úhlu na něj kličkou nevyzrál a Rolinek byl v další nadějné akci před finským brankovištěm tísněný. Při Jokinenově vyloučení pak musel Vokoun zasahovat po dravém průniku Korpikoskiho, který o pár vteřin později málem vysunul do sóla Kontiolu, jeho přihrávku však vystihl Blaťák.

Finové pak odstartovali Jokinenovým bekhendovým pokusem chvilkový nápor, v němž měli možnosti Aaltonen, Hytönen a Osala. V 35. minutě uvolnil Novotný mezi kruhy Rachůnka, který ale místo zakončení hledal výhodnější pozici a dostal se ze střeleckého úhlu. Na konci druhého dějství se Češi ubránili při Mojžíšově trestu.

Vyrovnání při početní výhodě

Do třetího dějství vstoupili Češi aktivně. Už po 25 vteřinách Jágr našel volného Klepiše, kterému zabránil v zakončení do odkryté branky faulem Jokinen. Za 47 vteřin si to Klepiš vynahradil, když od modré čáry vyrovnal ránou do pravého horního rohu. Vzápětí po přečíslení tři na dva mohl otočit stav z mezikruží Jágr, ale Rinne zasáhl ramenem.

Vzápětí skončila vedle pravé tyče odkryté branky Blaťákova tečovaná střela, Červenka se snažil překonat finského gólmana po průniku bekhendem mezi betony a Jágr neuspěl zblízka u pravé tyče. Dvě šance pak měl Novotný: nejdříve tečoval puk těsně vedle po kombinaci s Červenkou a pak nepřekonal Rinneho ani z mezikruží.

Finové ostřelovali Vokouna v 52. minutě a nejnebezpečnější byl Immonenův tečovaný pokus. Soupeř si vytvářel převahu, ale Vokoun ukryl v lapačce Aaltonenovu střelu. Tři a půl minuty před koncem třetí třetiny opět zkoušel štěstí Jágr. Navrch měli Češi, ale 20 sekund před sirénou byli blíž gólu Finové; Hahlovu střelu však Vokoun vyrazil.

Vokouna překonal při rozstřelu jen Immonen 

V úvodu prodloužení opět úřadoval Rinne při Jágrově velké šanci. V 64. minutě střílel z mezikruží Rachůnek, ale jen do brankáře. Když se český tým se ubránil při Voráčkově vyloučení ve třech proti čtyřem a Jágr po své další typické otočce minul, musely rozhodnout nájezdy. Za český tým uspěli Kašpar a Marek, za Finy jen Immonen.

Mistrovství světa v hokeji - čtvrtfinále
Finsko - Česko 1:2 SN (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)on-line
Branky a nahrávky: 42. Klepiš (Blaťák), rozhodující sam. nájezd Marek - 1. Kontiola (Niskala, Nummelin). Proměněné nájezdy: Kašpar, Marek - Immonen. Neproměněné nájezdy: Klepiš - J. Jokinen, Kontiola. Rozhodčí: Savage (Kan.), Sjöberg - Sabelström (oba Švéd.), Bechard (Kan.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 9258.
Česko: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Finsko: Rinne - Nummelin, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Vatanen, Niskala, Mäenpää - Miettinen, Immonen, J. Jokinen - Aaltonen, Korpikoski, Kontiola - Pihlström, Hytönen, S. Kapanen - Komarov, Osala, Hahl - Lehterä. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.

Reklama

Související témata: