Hlavní obsah

3D GRAFIKA: Češi jsou mistry světa! Ve finále utnuli vítěznou sérii Rusů

PRAHA

Čeští hokejisté vybojovali celkově dvanáctý titul mistrů světa! Svěřenci Vladimíra Růžičky zvítězili v Kolíně nad Rýnem nad Ruskem 2:1. O branky českého týmu se postarali Jakub Klepiš, který se prosadil už po 20 vteřinách hry, a kapitán Tomáš Rolinek. V poslední minutě snižoval Dacjuk. Český hokej slaví vítězství na mistrovství světa po pěti letech.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Rolinek s pohárem pro mistry světa

Článek

Čeští hokejisté nastoupili do finálového zápasu v nezměněné sestavě a bílých dresech. Do ruské branky se vrátil Varlamov, který v semifinále proti Německu odpočíval. A zápas pro něj k nadšení českých fanoušků nezačal vůbec dobře. Hned při prvním útoku objel Jágr Varlamovu klec, přihrál Klepišovi, který bezpečně trefil odkrytou ruskou branku.

Čeští hokejisté se radují z branky ve finálovém duelu proti Rusku.foto: ČTK/AP/Frank Augstein

Sborná se po inkasovaném gólu usadila před Vokounem. Tomu se podařilo vychytat nájezd Afinogenova, který na něj zkusil bekhendovou kličku, vzápětí však měl štěstí, když na Fjodorova zívala odkrytá klec, ten však trefil pouze tyč. Tlak Rusů sílil. Z něho vykrystalizoval i faul Čáslavy na Afinogenova, který by jinak jel sám na Vokouna.

Češi však potvrdili, že na šampionátu v oslabení hrají velmi dobře. Naopak, mohli opět zahrozit, Blaťákovu přihrávku na volného Červenku však zhatil skluzem Ovečkin. V poslední minutě úvodní části byl vyloučen Blaťák za zdržování hry. Rusové rozehráli útočnou akci výborně a vstřelili gól, který však padl po vypršení dvaceti minut a rozhodčí jej neuznali.

Vedení zvýšil Rolinek

Hokejisté mohli udeřit i na začátku druhé třetiny. V oslabení unikl Koukal, na blafák mu však nezbylo dost času a Varlamov jeho pokus zlikvidoval. Na druhé straně předvedl Vokoun výborný zákrok po Ovečkinově střele zpoza obránce. Po faulu Těřeščenka na Klepiše si zahrál přesilovou hru i český tým. V největší šanci se objevil Jágr, přihrávku zpoza brány však trefit nedokázal. Rusové početní nevýhodu přečkali a vypracovali si několik dalších slibných příležitostí, Vokoun však v bráně čaroval. Češi vystrkovali růžky hlavně ve druhé polovině druhé části. Po Voráčkově střele se k dorážce dostal Rolinek, Varlamov jeho střelu kryl.

Jaromíra Jágra atakuje Rus Alexej Jemelin ve finále mistrovství světa v Německu.foto: Reuters/Grigory Dukor

Ve 38. minutě se v českém obranném pásmu srazili Fjodorov a Ovečkin a Češi se vydali na zteč Varlamovy branky. Puk si vzal na pravé straně Rachůnek, který ho poslal před bránu k najíždějícímu Rolinkovi. Od brusle kapitána českého národního týmu se kotouč odrazil za záda ruského gólmana. Sudí potvrdil branku po konzultaci s videorozhodčím.

Zápas zdramatizoval Dacjuk

Rusové s přibývajícím časem začali působit na ledě nervózním dojmem, čeští reprezentanti ve svém stylu hry nic neměnili. Vycházeli z kvalitní obrany a vyráželi do nebezpečných brejků. Kvapilovu střelu vyrazil Varlamov, na druhé straně se z pravé strany řítil na Vokouna Ovečkin. Ruská hvězda mířila mezi betony českého gólmana, ten je však sklapl včas.

Rusové svou frustraci přenesli do tvrdých zákroků na české hokejisty. Ve středu hřiště byl sražen Koukal a vzápětí zůstal na ledě ležet po střetu s Jemelinem Jágr. Zákrok na největší hvězdu českého výběru byl potrestán, Češi měli k dispozici pětiminutovou přesilovku a Jemelin zamířil do kabin.

Čeští hokejisté se radují z vítězství nad Ruskem ve finále mistrovství světa v Německu.foto: Reuters/Grigory Dukor

Svěřenci Vladimíra Růžičky přesilovku nevyužili, naopak dvě a půl minuty před koncem třetí třetiny šli po faulech Rozsívala a Rolinka do tří. Bykov zvýraznil přesilovou hru odvoláním Varlamova a 35 vteřin před koncem se podařilo Rusům snížit, když se prosadil Dacjuk. Češi však další zdramatizování zápasu nepřipustili, přerušili ruskou sérii 27 vítězných zápasů na MS, a mohli se začít radovat z titulu mistrů světa.

Hokejové mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem - finále:
Česká republika - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 1. Klepiš (Jágr), 39. Rolinek (K. Rachůnek) - 60. Dacjuk (Kovalčuk, Gončar). Rozhodčí: Baluška (SR), Levonen (Fin.) - Brown (USA), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 5:3, navíc Jemelin (Rus.) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 19.132.
Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Rusko: Varlamov - Kornějev, Grebeškov, Gončar, Kalinin, I. Nikulin, Jemelin, Aťjušov, Kulikov - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Kovalčuk, Malkin, Dacjuk - Kozlov, Těreščenko, Frolov - Afinogenov, Anisimov, Kuljomin. Trenér: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.

Reklama

Související témata: