Hlavní obsah

Král: Naše práce je na začátku, ale titul mění přístup k hokeji

PRAHA

Podle předsedy hokejového svazu Tomáše Krále titul mistrů světa z Německa neznamená, že není potřeba pokračovat v práci a řešit problémy českého hokeje. Bývalý šéf plzeňského klubu však věří, že úspěch svěřenců Vladimíra Růžičky zásadně změní přístup k hokeji - přitáhne více mladých hráčů a pozitivně zapůsobí i na politiky, kteří před volbami slibují sportu větší finanční podporu. Král je přesvědčený, že se český hokej může do tří čtyř let vrátit tam, kde byl dříve.

Článek

Po příletu zlatého týmu z Německa Král připustil, že prožil asi nejhektičtější týden v životě. "Od hranice největšího neúspěchu českého hokeje se kluci vrací jako mistři světa. Jsme na ně pyšní, ale samozřejmě jsme si vědomi, že naše práce je na začátku a problémy hokeje je potřeba řešit," prohlásil Král na tiskové konferenci.

Jedná se hlavně o práci s mládeží, která v mezinárodní konkurenci stále více zaostává. Svaz už kvůli tomu dříve vytvořil sportovní úsek, v jehož čele stojí šéftrenér Slavomír Lener. V jeho kompetenci jsou mimo jiné právě reprezentační týmy věkové kategorie mezi 16 a 20 lety.

"Na tom zásadním, že je třeba nastartovat a restartovat programy mládeže a vydat se trošku jinou cestou, tenhle současný úspěch nic nemění. Zásadním způsobem nicméně mění přístup k hokeji. Já tenhle úspěch považuji za zásadní věc pro český hokej a snad přinese jen vše dobré," řekl Král.

Snad politici své sliby splní

Věří, že nedělní triumf znovu zvedne zájem mladých hráčů o hokej, a že v nynější ekonomické krizi pozitivně zapůsobí také na svazové partnery. Hlavně však doufá, že titul z Německa vynese českému hokeji slibovanou finanční podporu. "Věřím, že reklama, kterou tenhle úspěch udělal naší republice, probudí politiky, a že nezůstane jen u předvolebních slibů. Že po volbách, to znamená po velmi krátké době, valnou většinu slibů, které dnes dostáváme, splní," uvedl Král.

Ani poté, co národní tým v úvodní fázi šampionátu prohrál s Norskem a Švýcarskem, neviděl český hokej tak černě, jak se prezentovalo. "Když se vždy po nějakém neúspěchu malovaly nejčernější scénáře, nikdy jsem neměl ten názor, že český hokej je úplně ztracený. Teď ovšem nechci být v druhém extrému a nechci říkat, že je vše úžasné, když se povedl úžasný úspěch."

Ohledně další budoucnosti je optimistou. Seniorský tým podle něj může ještě řadu let útočit na velké úspěchy a brzy se prý může vrátit do špičky i mládež. "Dospělý hokej má potenciál na řadu let. Myslím, že tenhle tým, který se vrátil se zlatem, je schopný i v nejbližších letech dělat velké úspěchy. A pokud jde o mládež, jsem přesvědčený, že s nově nastartovaným programem a finanční podporou, která je nám přislíbena, jsme do tří čtyř let tam, kde jsme byli. Vidím to velmi optimisticky," uvedl Král.

Připomněl, že český hokej v Německu uspěl také na diplomatickém poli, když svaz získal právo pořádat světový šampionát v roce 2015. "A získali jsme i další věci, které budeme prezentovat v nejbližších dnech. Snad to bude takhle trvat dál," prohlásil Král.

Reklama

Související témata: