Hlavní obsah

Hořava: I přes porážku klobouk dolů před českým týmem

PRAHA

Pochvalu a uznání si i přes semifinálovou prohru se Švédy zaslouží podle kouče Miloslava Hořavy český národní tým za předvedené výkony na hokejovém mistrovství světa, včetně dnešního zápasu. Za jednu z hlavních příčin porážky označil bývalý kouč švédského klubu MODO Hockey změnu obrazu hry, která se od druhé třetiny stala ofenzivnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý hokejový reprezentant Miloslav Hořava

Článek

"Ta porážka je určitě zklamáním, ale já si myslím, že se kluci nemají vůbec zač stydět, protože dřeli na maximum a všichni tam nechali všechno," řekl ČTK Hořava. "I když to nevyšlo, klobouk dolů před celým mužstvem, co na šampionátu předvádělo," doplnil.

Vstup do boje o finále čeští hráči z jeho pohledu zvládli skvěle. "První třetinu jsme hráli opravdu výborně, dávali jsme tam skvěle pozor směrem dozadu, ale přitom jsme hráli aktivně a zároveň jednoduše. Ta třetina se mi z naší strany hodně líbila," ocenil Hořava, který naposledy působil v pražské Spartě.

Pokračování zápasu ale zjevně více vyhovovalo Švédům, přestože Patrik Eliáš hned v nástupu do druhé dvacetiminutovky otevřel skóre. "Od druhé třetiny se ta hra o něco více otevřela, což byla podle mého škoda," připomněl Hořava.

"Dali jsme tam pak sice první gól, ale Švédové nás začali přebruslovat a rychle vyrovnali. Potom byli lepší a nás zachránily zákroky brankáře Pavelce, díky nimž to bylo před druhou přestávkou pouze 1:2. Podobně se pak odehrávala i třetí třetina," shrnul zbytek duelu Hořava.

Za klíčový okamžik označil právě změnu v obrazu hry. "Ten přechod z první do druhé třetiny byl rozhodující," snažil se Hořava najít hlavní zlom odvety za loňské semifinále, po němž se naopak v nájezdech radoval český výběr.

"Švédové hráli skvělý zápas, byli pořád v pohybu, dobře bránili," ocenil devětačtyřicetiletý trenér výkon soupeře. "Na naší straně tam pak byly i nějaké změny v sestavě, které bohužel nezafungovaly," litoval Hořava. Do sestavy naskočil Petr Vampola, zatímco Roman Červenka už prostor na ledě nedostával.

Ze své pozice trenéra však nechtěl rozebírat, zda by případně on sám udělal něco jinak. "Do toho bych se vůbec nechtěl pouštět, to bych vypadal jako pitomeček," odmítl rázně Hořava.

Týmu by přál medaili, která by byla odměnou za povedená dosavadní vystoupení na celém turnaji. "Určitě by byla škoda, kdyby se měl ten tým vracet s prázdnou. Pořád je ještě o co hrát a přeju klukům, aby to v neděli vyšlo," vzkázal Hořava.

Vítězní Švédové mají podle jeho názoru velmi dobrou příležitost uspět i v nedělním finále a dočkat se tak prvního titulu od roku 2006. "Mají na šampionátu silné mužstvo, které na mě udělalo dojem. Moc se mi líbili. Navíc mají mladý tým, který rychle zregeneruje a bude dobře připravený na finále," předpovídal Hořava.

Reklama

Související témata: