Hlavní obsah

Finové slaví druhý titul mistrů světa v historii, ve finále deklasovali Švédy

Jan ŠkvorSport.cz

První a dosud jediný titul na světovém šampionátu vybojovali v roce 1995, teď se finští hokejisté po dlouhých šestnácti letech dočkali přírůstku. Tým vedený trenérem Jukkou Jalonenem vyhrál mistrovství světa konané na Slovensku, když ve finálovém duelu v Bratislavě otočil nepříznivě se vyvíjející duel proti rivalovi ze Švédska a nakonec slavil vítězství 6:1. Finům tak na celém turnaji připravil jedinou prohru Hadamczikův výběr, kterému podlehli v osmifinálové skupině.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Hokejisté Finska slaví vítězství nad Švédskem ve finále MS

Článek

Počtvrté za posledních dvacet let, kdy se na světových šampionátech hraje systémem play off, na sebe ve finále narazili dva nesmiřitelní rivalové Švédsko a Finsko. Z předešlých třech klání vyšly dvakrát vítězně Tři korunky, jen v roce 1995 se radoval tým Suomi, který si tím připsal dosud jediný triumf na mistrovství světa.

V úvodní třetině jakoby na obě mužstva doléhala mimořádná důležitost zápasu. Zatímco odpolední duel Čechů s Rusy o bronz nabídl parádní podívanou s množstvím šancí na obou stranách, finálové klání bylo na vzrušivé momenty podstatně skromnější. K vidění byla opatrná hra, které dominovaly především pozorné obrany.

Od druhé části začala mít hra spád

A tak si gólmani Fasth s Vehanenem připisovali zákroky jen po střelách ze střední vzdálenosti, tak jako tomu bylo při pokusech Finů Niskaly s Aaltonenem. Na druhé straně pálil těsně mimo Berglund a zblízka zakončujícího Thörnberga vychytal Vehanen. Ve všech případech však šlo o zakončení, která jen těžko mohla mít přívlastek „nebezpečná“.

Finský hokejista Jani Lajunen stíhá Mattiase Tedenbyho ze Švédskafoto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Michal Kamaryt

Po první změně stran konečně začala mít hra spád, což s sebou zákonitě přineslo i vyložené příležitosti. A víc jich měli i kvůli nepříliš jistému Fasthovi Finové. Ve 24. minutě pálil Pyörälä, kotouč padal za záda švédského gólmana, čáru ale nakonec nepřekročil. O čtyři minuty později Fasth neudržel Granlundův pokus, jenže Pesonen nedokázal zamést puk do odkryté klece.

Finové tlačili, jenže do vedení šel soupeř

A tak přišel jako blesk z čistého nebe gól na druhé straně. Pääjärvi si nabruslil do útočného pásma a parádní střelou vymetl horní růžek Vehanenovy svatyně. Švédy vedoucí trefa nabudila, i kvůli přesilové hře svého soka přehrávali a jen málo chybělo, aby Persson neposlal svou střelu vedle, nýbrž do zcela odkryté branky.

Finové v té době čelili drtivému tlaku svého rivala a museli být rádi, žestále prohrávali jen o jediný gól. Vždyť Berglundova šikovná teč Pääjärviho střílené přihrávky, která skončila na tyči, po gólu doslova volala. A to navíc ještě přečíslení dvou na jednoho vzápětí vyřešil Backlund zbrklou střelou mimo.

Sedm vteřin před koncem druhé třetiny Finové srovnali

Jenže stejně jako Švédové udeřili v době finského tlaku, to samé se podařilo i výběru Suomi. Když už se zdálo, že svěřenci kouče Märtse, odejdou podruhé do kabin s jednobrankovým náskokem, Finové při své přesilovce srovnali. Pouhých sedm vteřin před vypršením druhé části napřáhl nejlepší střelec šampionátu Jarkko Immonen (9 gólů) a nechytatelnou dělovkou srovnal na 1:1.

Dva góly výběru Suomi v rozmezí 46 vteřin

<span>Jak Finové druhou třetinu skončili, tak tu třetí rovněž začali. Po chybě Švédů ve středním pásmu Pihlström předložil puk Nokelainenovi, který poslal Suomi do vedení. To však zdaleka nebylo od Finů všechno. Hned po pár vteřinách se řítil sám na Fastha Koivu, jenže své bekhendové zakončení nenasměroval mezi tři tyče. Moc jej to ale mrzet nemuselo, o dvacet vteřin později totiž Kapanen zvýšil na 3:1. Oba finské góly od sebe dělilo pouhých 46 sekund!</span>

<span>Svěřenci kouče Jalonena si pak zbylé minuty zkušeně pohlídali, Švédy do žádné nebezpečnější možnosti nepouštěli. V 57. minutě se navíc zjevil sám před Fasthem Pesonen a čtvrtou trefou odstartoval finské veselí na střídačce i v hledišti. A to navíc ještě za dalších zvyšoval už na 5:1 nenápadnou střelou Pyörälä, v poslední minutě pak na konečných 6:1 uzavřel Pihlström.</span>

<span>A tak Finové zaslouženě slaví teprve druhý triumf na světovém šampionátu ve své historii. </span><span>O příští šampionát se podělí právě Švédsko a Finsko, stejně tak tomu bude i v roce 2013. </span>

<span><table border="0" cellpadding="2" cellspacing="2" class="table_1"><tbody><tr><td><strong>Mistrovství světa v hokeji 2011, finále:</strong> </td></tr><tr class="invert"><td><strong>Švédsko - Finsko 1:6</strong> (0:0, 1:1, 0:5) </td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Branky a nahrávky:</strong> 28. Pääjärvi-Svensson - 40. Immonen (Pesonen, M. Koivu), 43. Nokelainen (Pihlström), 44. N. Kapanen (Aaltonen, Komarov), 57. Pesonen (Granlund), 58. Pyörälä (M. Koivu, Salmela), 60. Pihlström (Lajunen). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Burchell - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 9166. </td></tr><tr><td><strong>Švédsko:</strong> Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Fernholm, Ekman Larsson - Pääjärvi-Svensson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Eriksson, Persson - Silfverberg, Krüger, Tedenby - Sjögren, Wallin, Backlund - Ericsson. Trenér: Pär Marts. </td></tr><tr><td><strong>Finsko:</strong> Vehanen - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Puistola, Väänänen, Kukkonen, Jaakola - T. Ruutu, M. Koivu, Pyörälä - Aaltonen, N. Kapanen, Komarov - Granlund, Immonen, Pesonen - Nokelainen, Lajunen, Pihlström. Trenér: Jukka Jalonen. </td></tr></tbody></table></span>

Reklama

Související témata: