Hlavní obsah

Rusko - USA 5:3Rusové slaví na MS třetí výhru, ve výborném ofenzivním duelu porazili Američany. Kanada smetla Norsko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Bělov 1 : 0
11. Stastny 1 : 1
14. Stastny 1 : 2
15. Kovalčuk 2 : 2
28. Hunwick 2 : 3
33. Těreščenko 3 : 3
54. Medveděv 4 : 3
56. Radulov 5 : 3
Záznam online reportáže

Helsinky
Aktualizováno

Hokejisté Ruska porazili na mistrovství světa v Helsinkách tým USA 5:3 a na turnaji jsou nadále stoprocentní. Sborná rozhodla o vítězství v rozmezí 54. a 56. minuty, kdy se nejprve prosadil Medveděv a poté v přesilovce Radulov. Svěřenci trenéra Zinetuly Biljaletdinova vedou skupinu B s plným počtem devíti bodů. Američané naopak zaznamenali na šampionátu první porážku. Ve skupině A nezaváhala Kanada, která ve Stockholmu rozstřílela Norsko 7:1. Důležité výhry si v úterý připsaly celky Dánska a Rakouska.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský forvard Alexander Radulov (druhý zprava) slaví se spoluhráči gól proti USA. Vlevo obránci Jevgenij Birjukov (48), Ilja Nikulin (5), vpravo útočník Ilja Kovalčuk (71).

Článek
Fotogalerie

Skvělou hokejovou podívanou v úvodní dvacetiminutovce načal zmařenou šancí Kokarev, na druhé straně kontroval Stastny, ale také neuspěl. V šesté minutě už pokořil gólmana Bishopa Bělov a Rusko vedlo. V 11. minutě Stastny nejprve znovu selhal, ale poté ze závaru dokázal vyrovnat.

A byl to znovu Stastny, kdo po chvíli dokonal v přesilovce obrat, když parádní ranou zápěstím využil Mossovy clony těsně před brankovištěm Bryzgalova. Radost zámořského celku měla ovšem jepičí život: už po 36 sekundách se o slovo přihlásil obávaný střelec Kovalčuk a vyrovnal. Další možnosti poté spálili LeBlanc a Popov.

Ve druhém dějství nevyužili Američané téměř minutovou přesilovku pět na tři, poté Johnson napálil od modré čáry tyč. Hunwick se ze stejné parkety, ale tečovanou střelou prosadil. Dostal puk do brány o horní tyč a vrátil vedení na stranu USA.

Sborná rozhodla v závěru

Tjutin z mezikruží měl na holi vyrovnání, v cestě ale stála Bishopova lapačka. Ve 32. minutě však přišla parádní kombinace a na jejím konci skórující Těreščenko - 3:3. Medveděv mohl vzápětí dokonat obrat, orazítkoval však jen tyč. Ještě před přestávkou pálil i Petrov do horní tyče, kam puku pomohl jeden z nechtěně tečujících Američanů.

Ve třetí třetině se už více bránilo. Bishopa prověřili Pěrežogin a Rjasenskij, ale gól přišel až po chybě Thompsona v polovině 54. minuty, kdy se po předchozím přídělu smůly dočkal gólového zápisu i Medveděv.

Jakékoliv naděje Američanů na zvrat odvál faulující Kristo v 56. minutě, jehož po Kovalčukově přihrávce poslal už po 11 vteřinách zpět do hry v poloze klečícího střelce nekompromisně zakončující Radulov. Při dlouhé power play Američanů pak ještě minuli prázdnou branku Medveděv a bekhendem také Radulov, ale to už Rusy mrzet nemuselo. Sborná si připsala třináctou výhru v řadě na mistrovství světa v základní hrací době.

"Američané mají skvělý tým. Tvrdě makali a hráli celoplošně velice dobře. Měli jsme tam pár šancí v úvodu třetí třetiny, ale jejich gólman je držel ve hře. Z mého pohledu už se přeci jen ve třetí části zdáli trošičku unavení. Byli jsme si toho vědomi, snažili se hrát co nejvíce u nich v pásmu a dali dva góly," shrnul atraktivní duel Kovalčuk.

Poražení litovali především zbytečných chyb. Věděli, že mohli dosáhnout na víc. "Bylo to pár ztrát puku tuhle a pár zase támhle. Je jedno, kde ten puk ztratíte, ať je to ve středním pásmu, v obranném, nebo za vlastní brankou - proti takovému týmu se vám to vymstí. A oni toho využili," prohlásil Stastny.

Rakousko si poradilo s Lotyšskem

Nováček z Rakouska porazil v Helsinkách Lotyšsko 6:3 a těšil se z první výhry na turnaji. Lotyši přitom vstoupili do utkání proti Rakousku lépe. Ve čtvrté minutě je dostal do vedení Berzinš, který po Keninšově asistenci snadno překonal Starkbauma. Další možnost týmu kanadského trenéra Teda Nolana měl Cipulis, který dohrál uplynulou sezónu v dresu pražského Lva.

Závěr úvodního dějství ale patřil Rakousku. Ve 14. minutě skončilo za Masalskisovými zády nahození Floriana Iberera. Vzápětí pomohla po úniku Vaneka lotyšskému brankáři levá tyč, ale v 18. minutě už při přesilovce otočil stav od modré čáry Lakos.

Ve 24. minutě zvýšila hvězda Buffala Vanek, který sám zakončil přečíslení střelou do levého horního rohu. Za necelé čtyři minuty inkasoval Masalskis znovu od modré čáry a po trefě Altmanna se zlobil na vlastní stínící obránce.

Lotyši se ale nevzdávali. Ve 34. minutě trefil exkladenský Koba Jass horní tyč a v závěru druhé části už snížil Saviels. Lakosovo vyloučení z konce druhé třetiny pak potrestal po 52 vteřinách závěrečné třetiny Darzinš, jenže obrat se nekonal. Raffl a Oberkofker totiž pojistili důležité vítězství Rakušanů.

Peintner: Využili jsme šanci

Lotyši tak zůstali i po třetím zápase bez bodu a čeká je tuhý boj o udržení v elitní kategorii, v níž hrají nepřetržitě od roku 1997. Před duely se Slovenskem, Německem, Francií a domácím Finskem mají hrozivé skóre 4:16.

"Odehráli jsme solidní zápas po defenzivní stránce," pochvaloval si útočník vítězů Markus Peintner. "Věděli jsme, že Lotyši mají dobrý tým. Byli favority a my outsidery, ale využili jsme šanci a jsme moc šťastní za to, že máme tři body," dodal.

"Když to trošku nadsadím, tak soupeř měl šest střel na branku a dal z toho šest gólů," připomněl lotyšský obránce Krisjanis Redlihs střeleckou převahu svého celku (39:25). "Naopak my jsme prostě nebyli schopní dostat puk do branky," doplnil.

Dánové v boji o udržení porazili Slovince

Dánové udolali Slovince 3:2 po prodloužení. Výsledek může být klíčový pro boj o záchranu. Bělorusové, kteří ve skupině ve švédské metropoli získali stejně jako Češi zatím tři body, totiž jako pořadatel příštího šampionátu nemohou sestoupit. Slovince tak čeká těžký úkol, aby v duelech se Švýcarskem, Českem, Švédskem a Kanadou unikli ze sestupové pozice.

Dánové měli v úvodu utkání proti Slovincům více šancí, ale gólmana Kristana nepřekonali Christensen a dvakrát Madsen. Na dánského brankáře Nielsena poté nevyzrál Gregorc, ale v sedmé minutě se už Slovinci radovali, když Gregorcovu střelu tečoval Tičar. Vyrovnat mohl následně Jakobsen, na druhé straně zase zasáhl Nielsen se štěstím proti pokusu Urbase.

Seveřané se dočkali vyrovnání ve 24. minutě, když prostřelil Kristana mezi betony Staal. Otočit stav mohl po polovině utkání v oslabení Mikkel Boedker, který po úniku nedokončil úspěšně blafák. V další přesilovce se ale dočkali Slovinci znovu vedení. Robar našel mezi kruhy Tičara, který zaznamenal druhou trefu v utkání.

Green zařídil Dánům důležité body

Seveřané se ve třetí třetině tlačili za vyrovnáním a to se jim podařilo. Ve 43. minutě Hardt ještě přestřelil branku, ale při vyloučení Marcela Rodmana dorážel po Staalově střele od modré čáry Madsen. Šance na obou stranách v dalším průběhu už prodloužení neodvrátily. V nastavení nejdříve trefil Madsen tyč, ale kapitán Green už rozhodl.

Dánové oplatili Slovinsku únorovou porážku z domácího prostředí z Vojensu, kde po výsledku 1:2 přišli o start na olympijských hrách v Soči, kde se příští rok představí právě Slovinci.

"V posledních pěti minutách třetí třetiny měli navrch, ale my jsme dokázali dvakrát v zápase srovnat krok, takže jsme zůstávali pozitivní a věřili, že můžeme skórovat i potřetí," připomněl autor prvního dánského gólu Kim Staal. "A také jsme to dokázali," dodal dánský forvard ke klíčové Greenově trefě.

Slovince další těsná porážka na turnaji hodně mrzela. "Každou prohru je těžké přijmout. Ty tři zápasy pro nás byly hodně důležité," narážel gólman poražených Robert Kristan na bilanci jediného získaného bodu ze tří zápasů s papírově přijatelnými soupeři. "Byli jsme dnes blízko, ale přitom ještě stále dost daleko. Turnaj ovšem nekončí a věřme, že nás v něm čeká ještě něco dobrého," dodal.

Norové favorita nepotrápili

Kanada zdolala na šampionátu dosud stoprocentní Nory vysoko 7:1. Souboj ve Stockholmu pro sebe favorizovaný zámořský výběr rozhodl již během první třetiny, kterou vyhrál jednoznačně 4:0. Čtyřmi body za gól a tři finální přihrávky se blýskl útočník vítězů Steven Stamkos, dvakrát skóroval Taylor Hall.

Norského hrdinu předchozích utkání Haugena nahradil mezi tyčemi Volden a měl se v úvodním dějství co ohánět. Kanaďané neponechali nic náhodě, vyhráli tuto pasáž 13:1 na střely a především stříleli góly. Brzké oslabení Norové ještě ustáli, jenže pak chybovali, Stamkos předložil puk Laddovi a Kanada vedla.

Ve 14. minutě si Skinner vyjel zpoza branky a přidal druhý gól. Eberle poté prokázal šikovné ruce a perfektní akcí připravil gól na 3:0, který dal Duchene. Podobně snadnou úlohu měl o 67 sekund později v přesilové hře i Giroux, když pouze usměrnil kotouč do prázdné branky.

Zcela odevzdaní a deprimovaní Seveřané inkasovali v nástupu do druhé třetiny popáté z Hallovy hole a v tu chvíli se zdálo, že budou šetřit síly na další důležitá klání a potupný dvouciferný výsledek je nemine. Jenže za rozhodnutého stavu výrazně ubrala i Kanada a zbytek zápasu dohrávala v tréninkovém tempu. I proto mohl v polovině zápasu slavit čestný norský úspěch Ken André Olimb.

Ve třetí části Kanada znovu přidala, což vyústilo v kosmetickou úpravu výsledku a navýšení rozdílu ve skóre. Ve 45. minutě se dočkal kanonýr Stamkos, střeleckou listinu poté uzavřel svou druhou trefou v utkání Hall.

"Po první třetině a s takovým vedením v zádech to bylo už jen o tom, abychom si zažili zase o něco více herní systém, rozvinuli správnou chemii v našich formacích a dál pracovali na některých věcech. Víme, že to je dlouhý turnaj, takže se musíme dál zlepšovat, protože nás čekají zápasy proti některým opravdu silným týmům," uvedl po utkání kanadský kapitán Eric Staal.

Mistrovství světa v ledním hokeji, skupina B (Helsinky):
Rusko - USA 5:3 (2:2, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Bělov (Denisov, Anisimov), 15. Kovalčuk (Nikulin, A. Radulov), 32. Těreščenko (Mozjakin, Petrov), 54. Medveděv (Mozjakin, Těreščenko), 56. A. Radulov (Kovalčuk) - 11. P. Stastny (C. Smith), 14. P. Stastny (Faulk), 28. Hunwick (Palushaj). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Vinnerborg - Käck (oba Švéd.), Blümel (ČR). Vyloučení: 4:4, navíc Johnson (USA) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 6038.
Rusko: Bryzgalov - Nikulin, Birjukov, Tjutin, Medveděv, Denisov, Bělov, Rjasenskij - A. Radulov, Loktionov, Kovalčuk - Popov, Anisimov, Pěrežogin - Mozjakin, Těreščenko, Petrov - Kokarev, Svitov, Soin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
USA: Bishop - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj. Trenér: Joe Sacco.
Rakousko - Lotyšsko 6:3 (2:1, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 14. F. Iberer (Hundertpfund), 18. Lakos (Latusa, Baumgartner), 24. Vanek, 27. Altmann (Welser, Kristler), 50. Raffl (Hundertpfund), 57. Oberkofler (Pöck, Schuller) - 4. Berzinš (Keninš, Meija), 39. Saviels (Andersons, Indrašis), 41. Darzinš (Cipulis). Rozhodčí: Johansson (Švéd.), Rantala (Fin.) - Hunnius (Něm.), Morrison (USA). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:1. Diváci: 3051.
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Latusa, Koch, Vanek - Welser, Kristler, Schuller - Raffl, Hundertpfund, Herburger - M. Iberer, Peintner, Baumgartner - Oberkofler. Trenér: Manny Viveiros.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Kulda, Saviels, Sotnieks, M. Jass, Andersons, Freibergs - Darzinš, Sprukts, Cipulis - Džerinš, Girgensons, Indrašis - Keninš, Berzinš, Meija - K. Jass, Štals, Širokovs. Trenér: Ted Nolan.
Skupina A (Stockholm):
Kanada - Norsko 7:1 (4:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. Ladd (Stamkos), 14. Skinner (Stamkos), 17. Duchene (Eberle, Robidas), 19. Giroux (Schultz, Stamkos), 23. Hall (Eberle), 45. Stamkos (Giroux, Brodie), 53. Hall (Duchene, R. O'Reilly) - 31. K. A. Olimb (Bastiansen, M. Olimb). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Brüggemann - Schrader (oba Něm.), Dahmen (Švéd.). Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 3678.
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Schenn, Campbell, Schultz, Harrison, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Read, E. Staal, Simmonds - Hall, Duchene, Eberle - Skinner, J. Staal, R. O'Reilly. Trenér: Lindy Ruff.
Norsko: Volden - Holös, Bonsaksen, Trygg, Ödegaard, Sörvik, Solberg - Skröder, Hansen, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Rosseli Olsen, Forsberg, Röymark - Spets, Ask, Roest - Martinsen, Dahlström. Trenér: Roy Johansen.
Slovinsko - Dánsko 2:3 v prodl. (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Tičar (Gregorc, Robar), 35. Tičar (Robar, Gregorc) - 24. K. Staal (M. Lauridsen, Madsen), 46. Madsen (K. Staal, Jesper B. Jensen), 62. Green (Larsen). Rozhodčí: Baluška (SR), Olenin - Šeljanin (oba Rus.), DeHaen (Fr.). Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Diváci: 1051.
Slovinsko: Kristan - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, G. Kopitar - Pance, Mušič, Goličič - Bašič. Trenér: Matjaž Kopitar.
Dánsko: S. Nielsen - Larsen, Lassen, O. Lauridsen, Jesper B. Jensen, M. Lauridsen, Mads Boedker, R. Nielsen - Starkov, Green, Hardt - Christensen, Jakobsen, Mikkel Boedker - Storm, Jesper Jensen, Poulsen - Björkstrand, K. Staal, Madsen. Trenér: Per Bäckman.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama