Hlavní obsah

USA - Finsko 4:1Finové na MS poprvé prohráli, hattrickem je sestřelil Smith. Švýcaři zničili Slovince

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Koskiranta 0 : 1
18. Smith 1 : 1
44. Smith 2 : 1
52. Gionta 3 : 1
60. Smith 4 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Finští hokejisté utrpěli na MS v Helsinkách před svými fanoušky první porážku. Američanům se totiž povedl perfektní obrat z 0:1 na konečných 4:1, o nějž se postaral především útočník Craig Smith, jenž zaznamenal hattrick. Tým USA se tak dotáhl v základní skupině v Helsinkách s devíti body na vedoucí Rusko, které má ale zápas k dobru. Finové po první porážce na turnaji klesli na třetí místo.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Američan Craig Smith (vpravo) slaví gól proti Finsku. Ville Viitaluoma (uprostřed) a gólman Antti Raanta smutně púřihlížejí.

Článek
Fotogalerie

V brance Spojených států amerických se dočkal debutu devatenáctiletý Gibson a v šesté minutě inkasoval, poté co skákavý puk nedokázal odehrát Petry a proti Koskirantově povedenému zakončení neměl nejužitečnější hráč letošního mistrovství světa hráčů do 20 let šanci. V dalším průběhu utkání už byl ale Gibson neprůstřelný.

Nepřekonal jej v dobré střelecké pozici v 17. minutě Laakso a vzápětí Američané vyrovnali. Mossův pokus tečoval u levé tyče osamocený Smith a finský gólman Raanta vůbec poprvé v dresu Suomi inkasoval. Při své premiéře proti Slovensku totiž gólman finského mistra Ässätu Pori udržel čisté konto.

V úvodu druhé třetiny mohl otočit stav z úniku Stapleton, ale koncovka se mu nevydařila. Po polovině utkání neuspěl útočník Dinama Minsk ani z dorážky. Největší šanci Finska na vyrovnání nevyužil Aaltonen, který měl před sebou odkrytou branku.

Američané se dočkali vedení ve 44. minutě, kdy potrestal Hietanenovo vyloučení znovu Smith. Po přihrávce Stastného prostřelil forvard Nashvillu Raantu z mezikruží. Vyrovnat mohl Pihlström, ale na Gibsona nevyzrál. Ve 48. minutě pomohla Finům po Kristově střele horní tyč.

Další možnosti zámořského týmu měl Stastny, Gibson pak odolal při úniku Salminena a v 52. minutě pojistil náskok USA Gionta. Finové se snažili zápas zdramatizovat, ale Aaltonen opět Gibsona nepřekonal. Výsledek ještě dovršil při power play Suomi do prázdné branky 42 vteřin před koncem Smith.

Němci porazili Rakousko

Němeci vyhráli nad Rakouskem 2:0 a po první výhře na turnaji se posunuli v základní skupině v Helsinkách se čtyřmi body na páté místo. Obě branky zaznamenal útočník Marcus Kink, gólman Rob Zepp udržel díky 27 úspěšným zákrokům čisté konto.

Hned v úvodních vteřinách se dostal před německého gólmana Zeppa Raffl, ale šanci neproměnil. V páté minutě na druhé straně po nečekaném odrazu puku od mantinelu nevyužil šanci Pietta, jemuž stačil zabránit ve skórování vrátivší se gólman Starkbaum. Rakušané pak nevyužili 50 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem a na konci úvodní části neuspěl v další šanci Raffl.

V druhém dějství při Hördlerově vyloučení nezamířil po povedené rakouské kombinaci přesně Hundertpfund. Potom nezužitkovali svou první přesilovku v utkání ani Němci. Skóre se poprvé změnilo až ve 37. minutě, kdy se prodral rakouskou defenzivou Kink a překonal Starkbauma.

Rakušané se snažili marně ve třetí třetině odpovědět. Neprosadili se při Schützově trestu, pak sami odolali při vyloučení Vaneka a v závěru inkasovali, když hráli při své přesilovce power play. Devět vteřin před koncem fauloval Pöck při zakončení do prázdné branky Kinka, který minul cíl, ale sudí Bulanov s Croftem mu připsali technický gól.

Rakušané litovali, že nevyužili nabídnuté početní výhody. "Když máte tolik šancí v přesilovkách, tak je na této úrovni musíte využít. A my jsme toho nebyli dneska schopní," uvedl rakouský útočník Daniel Welser.

Němci Rakušany porazili stejně jako v únoru v kvalifikaci na olympijské hry v Soči, ale po výsledku 3:2 až po samostatných nájezdech tehdy slavili postup Rakušané. "Věděli jsme, že to bude těžký zápas. Hlavně po tom, co se stalo v olympijské kvalifikaci. Hodně jsme chtěli je porazit. Bylo důležité ukázat sílu proti rivalovi ze sousední země," řekl německý obránce Justin Krueger, který nově posílil tým z farmy Caroliny v Charlotte.

"Povedlo se jim obrat nás o olympiádu. Nebyla to ale odveta, protože tu jejich účast (v Soči) nezměníme. Ale pokud by se nám povedlo dostat do čtvrtfinále, cítili bychom se daleko lépe," doplnil útočník John Tripp.

Švýcaři si upevnili vedení ve skupině

Švýcaři rozdrtili Slovinsko 7:1 a upevnili si vedení v základní skupině ve Stockholmu. Svěřenci trenéra Seana Simpsona vedou tabulku o čtyři body před druhou Kanadou, která má jeden zápas k dobru. Čtyřmi kanadskými body za dvě branky a stejný počet asistencí se na čtvrté výhře Švýcarů na turnaji podílel Denis Hollenstein.

Po vítězstvích nad Švédskem, Kanadou i Českem měl hráči ze země helvetského kříže potíže se Slovinci jen v úvodu utkání. Nejdříve při Blindenbacherově vyloučení podržel Švýcary brankář Gerber, poté co po přihrávce bratra Marcela zakončoval David Rodman. V sedmé minutě už se po individuální akci prosadil Pajič, který působil dlouhá léta v českých soutěžích.

Další možnost měl v 15. minutě Marcel Rodman, ale v úniku neuspěl. Vzápětí vyrovnal z dorážky Bodenmann, za necelé tři minuty při Bošičově trestu otočil stav Cunti a v další početní převaze při Tičarově trestu zvýšil 38 sekund před koncem úvodní části Hollenstein.

Ve druhé části si nejdříve poradil Hočevar se střelou Niederreitera, ale ve 32. minutě už se po náporu Švýcarů prosadil z dorážky znovu Hollenstein. Třetí využitou přesilovku favorita v zápase zařídil Moser a sedm vteřin před koncem druhého dějství po kombinaci se Surim zakončil do odkryté branky Ambühl.

Do závěrečné části vystřídal Hočevara Kristan a hned čelil šancím Suriho, který se ale zapsal mezi střelce až ve 45. minutě díky nešťastné teči jednoho ze slovinských hráčů. Při dalších šancích Švýcarů už Kristan neinkasoval. Slovinci zůstávají s jediným bodem ve stockholmské skupině poslední.

Švédové potřetí za sebou vyhráli

Švédové zdolali na mistrovství světa Norsko 5:1 a posunuli se v základní skupině ve Stockholmu na druhé místo o dva body za vedoucí Švýcarsko. Po úvodní porážce právě s aktuálním lídrem výběr Tří korunek potřetí za sebou naplno bodoval.

Čtvrtí Norové po úvodních dvou výhrách nad Slovinskem a Dánskem inkasovali po úterním debaklu s Kanadou 1:7 další vysokou porážku. Drží se stále o tři body před pátým Českem, které má zápas k dobru.

V první šanci Švédska se ocitl ve druhé minutě Järnkrok, ale gólmana Haugena zblízka nepřekonal. Na druhé straně se dostal před odkrytou branku Hansen, ale v zakončení mu zabránil faulem Lundqvist. V oslabení se výběr Tří korunek ubránil.

Vedení se dočkal favorit v 10. minutě, kdy Norové sice odolali při Forsbergově vyloučení, ale tři vteřiny po konci jeho trestu se trefil po kombinaci Perssona a Axelssona Landeskog. Za necelých pět minut se prosadil důrazem v brankovišti Loui Eriksson.

Náskok Švédska mohl zvýšit ve 25. minutě Axelsson, který byl v úniku faulován Bonsaksenem, ale trestné střílení neproměnil. Další možnost pak promarnil Loui Eriksson.

Po faulech Fältha a Tallindera se pak Švédové ubránili ve 113 vteřin trvajícím oslabení tří proti pěti. Markström se vyznamenal proti Thoresenovi. Po návratu z trestné lavice unikl Tallinder, ale na Haugena nevyzrál. Naopak ve 32. minutě snížil Holtet, blízko vyrovnání byl vzápětí Holös a pak Švédům zatrnulo po nečekaném odrazu puku od mantinelu.

V závěru druhé části sice v přesilovce neproměnil další šanci Loui Eriksson, ale ve 45. minutě už domácí tým dvěma góly pojistil výhru. Nejdříve Franssonovu střelu tečoval Jämtin a sudí Baluška s Kirkem si platnost gólu ověřili u videorozhodčího. Za 48 sekund se prosadil i obránce Fälth. Výsledek v závěru ještě dovršil při power play Norska Landeskog.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Helsinky):
Finsko - USA 1:4 (1:1, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 6. Koskiranta (Pesonen, Hietanen) - 18. C. Smith (Moss, Ch. Butler), 44. C. Smith (P. Stastny, Faulk), 52. S. Gionta (Thompson), 60. C. Smith (P. Stastny, Moss). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Reiber (Švýc.) - Dědulja (Běl.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 4:6. Využití: 0:1. Diváci: 12.484.
Finsko: Raanta - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Koskiranta, Haataja - Savinainen, Viitaluoma, Pihlström - Anttila, Hagman, Hytönen. Trenér: Jukka Jalonen.
USA: Gibson - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Trouba, Ch. Butler, Petry, McBain - Moss, P. Stastny, C. Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Kristo, Bjugstad, Palushaj. Trenér: Joe Sacco.
Rakousko - Německo 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky: 37. Kink, 60. Kink. Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Croft (USA) - Arm (Švýc.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 4:8. Bez využití. Diváci: 6820.
Rakousko: Starkbaum - Pöck, Lakos, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Latusa, Koch, Vanek - Oberkofler, Peintner, Baumgartner - Welser, Kristler, Schuller - Raffl, M. Iberer, Hundertpfund - Herburger. Trenér: Manny Viveiros.
Německo: Zepp - Ehrhoff, Ankert, N. Goc, M. Müller, Baxmann, Hördler, Krueger - Rankel, M. Goc, Schütz - M. Wolf, Ullmann, Gogulla - Tripp, Kink, Y. Seidenberg - Mauer, Hager, Greilinger - Pietta. Trenér: Pat Cortina.
Skupina A (Stockholm):
Slovinsko - Švýcarsko 1:7 (1:3, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Pajič (Pavlin, Pretnar) - 15. Bodenmann (Cunti, Hollenstein), 18. Cunti (Bodenmann, Hollenstein), 20. Hollenstein (Bodenmann, Cunti), 32. Hollenstein (Vauclair, Walker), 36. Moser (M. Plüss, Niederreiter), 40. Ambühl (Suri), 45. Suri (Ambühl, Gardner). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kaval (USA) - Carlson (Kan.), Valach (SR). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:3. Diváci: 2132.
Slovinsko: Hočevar - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Bašič - Pance, Mušič, Goličič - G. Kopitar. Trenér: Matjaž Kopitar.
Švýcarsko: Gerber - Seger, Vauclair, Blindenbacher, Furrer, Josi, Von Gunten, Blum, Grossmann - Niederreiter, M. Plüss, Moser - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Gardner, Suri, Ambühl - Walker, Bieber, Traschler. Trenér: Sean Simpson.
Švédsko - Norsko 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 10. Landeskog (Axelsson, Fransson), 14. L. Eriksson (Persson, Axelsson), 45. Jämtin (Fransson), 45. Fälth (Axelsson, Persson), 57. Landeskog (S. Hjalmarsson, L. Eriksson) - 32. Holtet. Rozhodčí: Baluška (SR), Kirk (Kan.) - DeHaen (Fr.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 8:8. Bez využití. Diváci: 12.293.
Švédsko: Markström - E. Gustafsson, Tallinder, Fälth, Fransson, S. Kronwall, Granberg - Pettersson, Lundqvist, Jämtin - Danielsson, Järnkrok, Thörnberg - J. Ericsson, Lindberg, Landeskog - Axelsson, Persson, L. Eriksson - S. Hjalmarsson. Trenér: Pär Marts.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ödegaard - Skröder, Hansen, Röymark - Holtet, Forsberg, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Martinsen, Roest, Dahlström - Spets, Ask. Trenér: Roy Johansen.

Skupina A (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Švýcarsko 7 29 : 10 20
2 Kanada 7 25 : 10 18
3 Švédsko 7 17 : 11 15
4 Česko 7 19 : 12 11
5 Norsko 7 12 : 26 9
6 Dánsko 7 13 : 20 6
7 Bělorusko 7 10 : 21 3
8 Slovinsko 7 12 : 27 2

Skupina B (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Finsko 7 23 : 14 16
2 Rusko 7 29 : 14 15
3 USA 7 24 : 16 15
4 Slovensko 7 18 : 17 10
5 Německo 7 13 : 16 9
6 Lotyšsko 7 14 : 25 7
7 Francie 7 13 : 21 7
8 Rakousko 7 18 : 29 5

Reklama

Související témata: