Hlavní obsah

Jágr: Omluvit se z MS? Nikomu nic nevyčítám, já se rozhoduju podle svědomí a srdce

Jan Škvor, Martin KézrSport.czPrávo

Poprvé i s Jaromírem Jágrem absolvovali čeští hokejoví reprezentanti v pražských Letňanech další část přípravy na nadcházející světový šampionát v Bělorusku. Dvaačtyřicetiletý nejproduktivnější Evropan v historii NHL se k Růžičkovu výběru připojil dva týdny po skončení základní části zámořské soutěže. Ještě před návratem do Evropy se domluvil s vedením New Jersey Devils na nové smlouvě.

Jaromír Jágr na tréninku hokejové reprezentace v Letňanech

 
Článek
Fotogalerie

Prožil jste složité váhání ohledně účasti na šampionátu v Minsku?

Musím uvést na pravou míru různé dohady. Věděl jsem hned, že pojedu, ale musel jsem zařídit ještě spoustu věcí v New Jersey. Řešil jsem, jestli tam budu působit i příští rok, takže jsme se dohadovali o kontraktu i co jak udělám s pronajatým bytem a autem. Čekal jsem v zámoří do posledního momentu, než se vše vyřešilo.

Mentálně jste už naladěný na reprezentaci?

V mých letech je to hrozně těžký, když se do poslední chvíle rveš o play off a najednou šanci ztratíš a všechno z tebe spadne. Dáš si dva týdny volna a znova to pak rozjet je hrozně těžký. Moje tělo se neunaví, když hodně pracuje, ale když nic nedělám, pak sotva zvednu nohy.

Jak vypadala vaše příprava za oceánem?

Byl jsem párkrát na ledě, něco jsem udělal v posilovně, ale společný trénink nebo zápasové tempo se s tím nedá vůbec srovnat. Kdybych se měl o mistrovství světa rozhodovat podle toho, jak se cítím po prvním tréninku, tak se seberu a už mě tady nikdo neuvidí.

První trénink v Letňanech byl pro vás takovým utrpením?

Cítil jsem se hrozně, ale nedá se nic dělat. Vydal jsem se prostě na tuto cestu a musím ji nějak protrpět. Teď to bude deset dní do mistrovství světa ohromné trápení, ale nezbývá mi nic jiného než si tím projít.

Proto chcete jet na generálku do Stockholmu?

Vím, že se budu trápit, ale jediná šance, jak se do toho dostat, je přes těžké zápasy. Chtěl bych odehrát ve Stockholmu všechny tři zápasy. Pokud teda neumřu hned po tom prvním. Nebude to žádná hitparáda, ale budu se snažit.

První trénink jste absolvoval s Hudlerem a Rolinkem. Jak může fungovat vaše spojení?

Nejsem žádný kouzelník, abych řekl dopředu, jak nám to půjde. Musím se soustředit hlavně na to, abych se dostal do odpovídající formy, abych se netrápil a pak je na trenérovi, kam mě postaví.

Máte obavy z přechodu na široké kluziště?

Pro mne je to pokaždé ohromná změna, zvláště když vážím 110 kilo. Jak máš přes metrák, těžko se to rozjíždí. U mantinelů se tu hraje daleko míň než v Americe, bude to jiný hokej.

Poznal jste všechny svoje spoluhráče v reprezentační kabině?

Víc než půlku mužstva jsem nikdy neviděl hrát hokej, o jménech některých hráčů dosud neslyšel. Ale i když tihle kluci nemají takové jména jako ti z NHL, hokej umějí.

Hodně hráčů z NHL se v olympijské sezóně na mistrovství světa omluví, co si o tom myslíte?

Některým hráčům radí agenti, co mají dělat. Já jsem tvrdá palice, rozhoduju se podle svědomí a podle srdce. Ale chápu, že spousta kluků má rodinu a děti, já mám výhodu, že jsem sám a svobodný. Sezóna je tak dlouhá, že během ní se rodina musí hráčům přizpůsobit a souhlasím, že po ní by měli hokejisté věnovat svým blízkým. Takže nikomu nic nevyčítám. Když je ale příležitost reprezentovat, tak z mého pohledu by byla hloupost to odříct.

Co jste říkal tomu, že se k národnímu mužstvu vrátil po čtyřech letech trenér Růžička a vzal si k sobě jako asistenta dalšího zlatého hocha z Nagana Špačka?

Změnilo se hodně věcí. Možná pro toho, kdo tu nebyl čtyři roky, není nic nového. Hráči, kteří však jezdili poslední dobu pravidelně, poznávají úplně nové lidi. Pro mne je ale Růža pořád stejný a na Špágrovi je vidět, jak to bere zodpovědně.

Trenér říkal, že by pro vás rád našel tu správnou roli v mužstvu. Už tušíte, jakou?

Tak nejlepší role by byla, kdybych skoro vůbec nehrál a chodil jen na přesilovky před bránu, abych se nemusel pohybovat. To bych možná nemusel ani tolik trénovat, jenže takhle se už hokej bohužel nehraje. Abych se cítil dobře, na to je jediná cesta, tvrdá práce.

Jak skončí česká reprezentace na MS v Minsku?
Získá zlato
50,1 %
Získá stříbro
4,2 %
Získá bronz
15 %
Skončí čtvrtá
2,8 %
Skončí ve čtvrtfinále
22,3 %
Nepostoupí ze skupiny a odjede s ostudou
5,6 %
Celkem hlasovalo 64569 čtenářů.

Reklama