Hlavní obsah

Sobotka si zahraje v lajně s Jágrem. Byl jsem trochu překvapený, přiznal útočník St. Louis

Minsk

Hokejista Vladimír Sobotka se po dlouhém čekání dočká premiéry v dresu národního týmu a navíc bude hrát v útoku s Jaromírem Jágrem. Šestadvacetiletý centr St. Louis po příletu na mistrovství světa do Minsku trénoval v prvním útoku po boku dvaačtyřicetiletého českého fenoména a Jakuba Klepiše. V pátek při vstupu do turnaje se Slovenskem si tato formace otestuje souhru poprvé i v zápase.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Hokejoví útočníci Jaromír Jágr a Vladimír Sobotka (vpravo) na tréninku českého národního týmu v Minsku.

Článek

"Jsem rád, že si můžu zahrát s Jardou. Je to náš nejlepší hráč, v NHL pořád předvádí super výkony. Doufám, že to bude fungovat," řekl novinářům Sobotka.

Starty v národním týmu se zatím třebíčskému odchovanci vyhýbaly, teď zažije premiéru rovnou v nejsledovanější formaci. "Budu zdravě nervózní. Na zápas se Slovenskem se moc těším, hlavně na spolupráci s klukama v lajně. Doufám, že si to užijeme, budeme podávat dobré výkony a uděláme úspěch," doplnil.

Při tréninku ale zvláštní pocity z pilování souhry s Jágrem nepociťoval. "Já jsem ještě před tréninkem spal, takže jsem si neuvědomoval, kde jsem. Když jsem viděl svoje jméno v první lajně, tak jsem si říkal, že budu poprvé s Jardou v jedné lajně. Byl jsem trošku překvapený," navázal Sobotka.

Je mu jasné, že svou hru bude muset Jágrovi přizpůsobit. "Jarda je hráč, kterému musíte vyhovět a snažit se mu udělat prostor. On mi řekne, co po mně chce, a já se budu udělat prostor na střelu," řekl bývalý hráč Slavie. Během tréninku s Jágrem pilovali souhru a řešili různé situace na střídačce. "Já ho beru jako trenéra, budu se mu snažit vyhovět. Co bude chtít, to budu plnit," podotkl.

Dohání spánkový deficit

Sobotka je v NHL ceněný za defenzivní práci a stejné úkoly bude mít i ve formaci s Jágrem a Klepišem. "To mi nevadí, jsem na to zvyklý vracet se zpátky dozadu. Pomůžu v obraně a vyvezu puk. Dát to Jardovi a jít si stoupnout před bránu. Pořádně clonit, tečovat a dorážet," popsal své úkoly.

Zvykat si bude i na spolupráci s Klepišem. Ten je taky bývalým slávistou, ale v lajně se nepotkávali. "S Klépou jsem hrál určitě v juniorech, ale nevím, jestli v áčku. Moc jsme toho spolu nenahráli," uvedl.

Sobotka se ještě aklimatizuje v Evropě po nedávném příletu ze zámoří. "Ještě mám spánkový deficit, tak se to snažím dohnat. Každým dnem to bude lepší a lepší. Snažím se během dne nespat, ale zatím se mi to nějak nedaří. Usnul jsem v letadle, v autobuse z letiště i na trénink. Doufám, že to na mě přijde a vyspím se pořádně v noci," uvedl Sobotka.

První dojmy po několika hodinách v Minsku měl jen pozitivní. "Působí na mě to prostředí tady hezky. Kabina je taky pěkná, velká. Všechno funguje. Ale cestou jsem toho moc neviděl," uvedl Sobotka. Jen led podle něj nebyl ideální. "Bylo tam trošku sněhu. Doufám, že to pořádně zamrazí a bude to dobré," dodal.

Jak dopadne česká hokejová reprezentace na mistrovství světa v Bělorusku?
Získá zlato
48,8 %
Získá stříbro
4,7 %
Získá bronz
16 %
Skončí čtvrtá
3 %
Vypadne ve čtvrtfinále
23,3 %
Neprobojuje se do čtvrtfinále
4,2 %
Celkem hlasovalo 45972 čtenářů.

Reklama