Hlavní obsah

Prusek v roli spojky a důvěrníka dostává gólmany hlavně do pohody

Minsk

Vůbec poprvé mají čeští hokejisté na světovém šampionátu i trenéra brankářů a Martin Prusek, držitel zlaté medaile z MS 1999, sám sebe označuje za spojku mezi gólmanským triem a koučem Vladimírem Růžičkou.

Foto: Aleš Krecl

Martin Prusek (vlevo) s Vladimírem Růžičkou.

Článek
Fotogalerie

„Růža mi dává prostor, abych se mohl brankářům věnovat, jak je potřeba. Natrénovat moc věcí tady už nejde, spíš se snažím dostat kluky do pohody," líčí s tím, že na trio Salák, Kovář, Francouz nemůže říct špatné slovo. „Jsou pohodoví a hlavně chtějí na sobě pracovat, i když každý z nich má svůj styl. Možná jsem pro ně i v takové pozici důvěrníka, z branky prostě vidíte některé momenty jinak," vykládá 38letý Prusek, jenž odchytal 58 utkání NHL.

Bohaté zkušenosti má z KHL či z vítkovické branky v extralize. Na šampionátu se objevil naposledy v roce 2009, kdy národní tým vedl právě Růžička. „Mám pěkné vzpomínky, že mně dal v Klotenu ještě možnost jít do branky a je fajn zase po letech s Růžou být. Nezapomenutelná pro mne je ale zlatá euforie z Norska," vybavuje si vlastní účast na MS.

Způsob chytání se stále posouvá

Když před třemi lety Prusek definitivně odložil brankářskou výstroj, vrhnul se na trenérskou práci právě s mladými gólmany. „Je to trend, aby se brankářům věnoval speciálně někdo, kdo taky chytal. Hodně proto čerpám z vlastní zkušenosti. Gólmani mají své věci, kterým jiní třeba tolik nerozumí, ale já se dovedu vžít do jejich pocitů a pochopit různé situace, i když způsob chytání se hodně posouvá, jak se neustále zrychluje hra," tvrdí Prusek.

Vysvětluje také, proč na led chodí v gólmanských bruslích. „Hráčské mně přijdou jako děsné kolíbky. Navíc různé gólmanské pohyby bych na nich neukázal, nemají tu potřebnou špičku pro odraz," líčí Prusek, jenž při zápasech ale nestojí na střídačce. „Jsme domluveni s trenéry, že vše sleduju s tribuny a o pauze chodím do kabiny se svými postřehy. Jsou adresované spíš jen jim, gólmany už nechávám v klidu," tvrdí Prusek, který ale sleduje i další detaily hry, jako třeba způsob clonění před bránou, nebo jak chytají gólmani soupeře.

V extralize přitom vidí hodně mladých gólmanů s reprezentační perspektivou. „Kašík, Hrubec, Machovský," jmenuje jen namátkou. „Je tam hodně vlivů, které každý musí ustát. Je potřeba k talentu přidat tvrdou práci a všechno zvládnout v hlavě," vykládá Prusek.

Reklama