Hlavní obsah

Slovensko - Francie 3:5Šok pro Slováky! Po katastrofální třetí třetině prohráli s Francií

Aktualizováno

Slováci na mistrovství světa překvapivě podlehli hokejistům Francie 3:5! V Minsku si tak v "naší" skupině A připsali třetí porážku, i když po druhé třetině vedli 3:1. Na čtyři góly soupeře během deseti minut v poslední části hry neodpověděli žádným. Francouzi si po úspěchu s Kanadou připsali druhé překvapivé vítězství, tentokrát v normální hrací době. V poslední třetině vyrovnali při početní převaze, přesilovky naopak v závěru nevycházely svěřencům českého trenéra Vůjtka. V 57. minutě navíc Fleury dal vedoucí gól Francie a vítězství stvrdil při power play Roussel.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Baptiste Amar (vpravo) z Francie slaví gól proti Slovensku. Vlevo je zklamaný brankář Ján Laco.

Článek

"Je to velká ztráta, musíme ale ještě bojovat," říkal po marném boji čtyřiatřicetiletý slovenský matador Ladislav Nagy. Střídavě krčil rameny, střídavě se rozpačitě usmíval do kamery ČT. Poslední třetina v podání jeho týmu byla katastrofální, nebylo mnoho horších v historii slovenského hokeje.

Přitom se to všechno báječně vyvíjelo právě pro Slováky, kteří po porážkách s českým a kanadským týmem potřebovali k posílení šance na postup do play off vyhrát.

Skóre otevřel v 15. minutě Nagy, který při slovenském oslabení projel celé hřiště a překonal brankáře Hueta. Útočník helsinského Jokeritu se postaral i o druhou branku, když využil přesnou přihrávku kapitána Šatana.

Francouzi ve 27. minutě snížili, poprvé Laca překonal Amar. Tým kouče Hendersona pookřál  a vyrovnání bylo ve vzduchu. Šance ale zůstaly nevyužity a Šatan v přesilové hře Slovákům vrátil dvougólový náskok.

Jenže v polovině třetí části na trestnou lavici mířili Valach a Ďaloga a Francie vyloučení obránců známých českým fanouškům z domácí  extraligy dokonale využila. Nejprve snížil svou druhou brankou v zápase Amar a za 26 sekund vyrovnal Roussel.

Výhodu hry pěti proti třem měl i Vůjtkův tým, ale totálně selhal a krátce nato Francouzi, outsideři skupiny, dokonali senzační obrat, který je přibližuje dráždivě blízko k play off.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
ČR - Kanada 3:4
Slovensko - Francie 3:5 (1:0, 2:1, 0:4)
Branky a nahrávky: 16. Nagy (Sloboda), 24. Nagy (Šatan), 37. Šatan (Miklík, Valach) - 27. Amar (Desrosiers, T. da Costa), 51. Amar (Guttig), 51. Roussel (Besch), 57. Fleury (Guttig, T. da Costa), 60. Roussel. Rozhodčí: Kaval, Patafie (oba USA) - Dědulja (Běl.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:3. V oslabení: 1:0. Diváci: 5358.
Slovensko: Laco - Sloboda, Ďaloga, Marinčin, Brejčák, Švárny, Valach - Šatan, Hrivík, Nagy - Pánik, Viedenský, Tatar - Miklík, Marcinko, Réway - Skokan, Mikúš, Tybor. Trenér: Vladimír Vůjtek st.
Francie: Huet - Manavian, Amar, Auvitu, Besch, Janil, Chakiachvili, Dieude Fauvel, Berthon - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - S. da Costa, Roussel, Bellemare - Fleury, Guttig, T. da Costa - Henderson, Ritz, Raux. Trenér: Dave Henderson.
Výsledky skupiny B zde.

Reklama

Související témata: