Hlavní obsah

Česko - Kanada 3:4Heroický finiš nestačil. Reprezentace těsně podlehla Kanadě a připsala si druhou porážku

MinutaMin. Tým Hráč Akce
6. Červenka 1 : 0
10. Ward 1 : 1
24. Turris 1 : 2
37. MacKinnon 1 : 3
37. Rielly 1 : 4
53. Novotný 2 : 4
53. Hertl 3 : 4
Záznam online reportáže

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz
Aktualizováno

Česká hokejová reprezentace si ve svém třetím vystoupení na mistrovství světa v Minsku připsala druhou porážku. Svěřenci kouče Vladimíra Růžičky podlehli Kanadě 3:4, která o svém triumfu rozhodla třemi góly ve druhé třetině. Češi sice ve třetí části hry měli drtivý tlak, dvěma góly se jim ale podařilo jen snížit. Bratři Kovářovi svůj první společný zápas na MS nedohráli - útočník Jan kvůli trestu na pět minut a do konce utkání, brankář Jakub zamířil krátce po něm na konci druhé třetiny po čtvrtém inkasovaném gólu na střídačku. Češi jsou tak v tabulce skupiny A pátí o skóre před Itálií, která bude ve středu jejich dalším soupeřem.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kyle Turris (vpravo) obrátil na 2:1 pro Kanadu, na snímku s ním Martin Zaťovic.

Článek
Fotogalerie

Češi od úvodních vteřin hýřili aktivitou a šance na sebe nenechaly dlouho čekat. V páté minutě stálo při Kanaďanech obrovské štěstí a to hned dvakrát. Nejprve totiž našel Novotný před brankou nehlídaného Sekáče, který trefil horní tyčku. V pokračující akci se kotouč dostal k Novotnému, jenže brankáře Reimera v rozmezí pár vteřin zachránila horní tyčka znovu.

O minutu později se už ale český celek dočkal. Při přečíslení naservíroval Sobotka parádní žabičkou přes hokejku bránícího soupeře kotouč Červenkovi, jenž Reimera propálil. O drtivém tlaku Růžičkova týmu hovořila i statistika střel po šesti odehraných minutách. Zatímco Jakub Kovář, jenž v brance oproti prvním dvěma zápasům nahradil Saláka, zasahovat nemusel, Češi vypálili hned desetkrát.

Pak se ale výběr ze země Javorového listu přeci jen osmělil a v 10. minutě Ward ranou z první z pravého kruhu srovnal. Ve hře českého týmu začalo přibývat chyb v rozehrávce, v první třetině je ale Kanaďané ještě nepotrestali. V úvodu druhé periody se ale Read protáhl mezi obránci Němcem s Jordánem až před Kováře a dojíždějící Turris poslal Kanadu do vedení.

V polovině zápasu vypálil povedenou dělovku Němec, trefil ale jen clonícího spoluhráče Novotného. Teprve ve 34. minutě si Češi zahráli první přesilovku, Klepišův pokus ale přesouvající se Reimer lapil. Vzápětí Jan Kovář sekl Bieksu, a protože se v obličeji kanadského kapitána objevila krev, dostal český forvard trest na pět minut a do konce utkání, jelikož za sekání nelze udělit dvě plus dvě minuty.

Nápor Čechů ve třetí části k vyrovnání nestačil

A Kanada dlouhou přesilovku přetavila v další dva góly. MacKinnon nejprve bez problémů trefil z dorážky odkrytou branku. Za dalších sedmnáct vteřin zvyšoval po nahození od modré čáry Rielly už na 4:1 a Jakub Kovář přepustil místo v brance Salákovi. Oba bratři Kovářovi tak svůj první společný reprezentační zápas na mistrovství světa nedohráli.

Salák ani ne po minutě pobytu na ledě vyfasoval menší trest za hrubost, a tak se Češi celé dvě minuty bránili jen ve třech. Úspěšně. Ve třetím dějství už se Kanaďané nikam nehnali a snažili se kontrolovat svůj náskok. Jenže Češi nic nezabalili. V 53. minutě zamířil přesně mezi Reimerovy betony Novotný a o 49 vteřin později důrazný Hertl nadvakrát dotlačil na hranici brankoviště puk do sítě.

A drama bylo na světě. Češi Kanadu mačkali před její bránou, jen Jágr měl dvě vyložené šance, ale Javorový list odolával. Tři minuty před třetí sirénou právě Jágr fauloval vysokou holí Chimeru a nápor opadl. Půl minuty před koncem už po Jágrově návratu z trestné lavice odvolal český tým Saláka, jenže naději na vyrovnání vzal Hudlerův faul na Reimera.

Mistrovství světa v hokeji v Minsku:
Skupina A:
ČR - Kanada 3:4 (1:1, 0:3, 2:0)
Branky a nahrávky: 6. Červenka (Sobotka, Klepiš), 53. Novotný (Hudler), 53. Hertl (Jágr) - 10. Ward (Monahan, Huberdeau), 24. Turris (Read, Chimera), 37. MacKinnon (Ward, Ellis), 37. Rielly (Bieksa). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Bulanov - Raming (oba Rus.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 6:3, navíc Jan Kovář (ČR) 5 min. a do konce utkání: Využití: 1:2. Diváci: 6000.
ČR: Jakub Kovář (37. Salák) - Němec, Kindl, Vitásek, Ševc, Zámorský, Kolář II, Jordán - Jágr, Hertl, Rolinek - Červenka, Sobotka, Klepiš - Sekáč, Novotný, Hudler - Petružálek, Jan Kovář, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Kanada: Reimer - Bieksa, Garrison, Myers, Coburn, Gudbranson, Ellis, Rielly - Read, Turris, Chimera - MacKinnon, B. Schenn, Burrows - Kadri, Brouwer, Hodgson - Ward, Monahan, Huberdeau, Scheifele. Trenéři: Dave Tippett, Peter DeBoer a Paul Maurice.
Slovensko - Francie 3:5
Výsledky skupiny B zde.

Reklama

Související témata: