Hlavní obsah

Hlavní téma reprezentace: jak zlepšit oslabení? Vypilujeme to, bude to dobré, slibuje kapitán

Jan Škvor (Minsk)Sport.cz

Když měli čeští hokejisté najít hlavní příčiny dvou posledních porážek od Švédska a Kanady, dlouho ani přemýšlet nemuseli. Dobře si totiž uvědomovali, že o lepší výsledky je připravily častá a někdy i zbytečná vyloučení a zejména pak hra v oslabení, v němž v obou duelech inkasovali dva góly. „A to je moc,“ uvědomuje si obránce Ondřej Němec. Reprezentanti se snažili vypilovat hru v početní nevýhodě i u videa a věří, že se progres projeví už ve středu proti Itálii.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Český kapitán Tomáš Rolinek (vlevo) s Kanaďanem Jonathanem Huberdeauem.

Článek

„Největším problémem je, že my útočníci neblokujeme střely. Musíme stát v dráze kotouče, protože ten se zatím dostává k naší bráně až moc snadno," myslí si Rolinek. S tím souhlasí i Němec, nicméně jen částečně. „Je třeba se snažit udělat všechno pro to, aby přímé střely neprocházely na bránu tak často. Ale zároveň se musí zlepšit i spolupráce mezi útočníky a obránci. Každý si musí plnit svou roli - útočníci musí tlačit jejich střílející hráče dolů, aby neměli volnou dráhu k bráně, obránci si zase musejí poradit před bránou," nabádá Němec.

Národní tým ve třech zápasech inkasoval v oslabení čtyřikrát, tolik branek dostal na loňském i předloňském šampionátu za celý turnaj. „Když vidím naše beky při přesilovkách, jak chtějí střílet, tak pořád mají před sebou hráče, a rána do brány prostě neprojde," všiml si asistent trenéra Jaroslav Špaček.

Bývalý vynikající obránce, jenž má ve své sbírce i tři tituly mistrů světa, přiznává, že trenéři stále hledají nejlepší kombinaci beků a forvardů, které na hru v oslabení posílat. „Hráči se musí obětovat pro tým a střely prostě blokovat. Nesmí se zastavit a být pasivní. Jde o takové detaily, které ještě musíme vychytat."

Clonícího soupeře by měl hlídat brankář

Němec poukazuje na fakt, že pod nynějším koučem Růžičkou se reprezentace snaží hrát oslabení jiným způsobem, než tomu bylo za jeho předchůdce Aloise Hadamczika. „Teď bychom měli nechávat clonícího hráče brankáři a pokrývat dorážky. Krásně to bylo vidět v první třetině s Kanadou, kdy jsme střely z boku Kovymu (Jakubu Kovářovi) nechávali, zatímco my jsme si pak rozebrali dorážky. Myslím, že jsme pak neměli problém," říká třicetiletý obránce.

„Takový je trend dnešního hokeje, používá se to nejen v NHL, ale i v Evropě. Nemá cenu se s clonícím hráčem před bránou přetahovat. To se pak do sebe můžete zaklínit a vznikne z toho nebezpečná šance pro soupeře. Musíte gólmanovi věřit, že si soupeře na brankovišti odehraje a puk nějak najde a chytne," vysvětluje Špaček.

Rolinek věří, že změna se projeví už dnes proti Italům. „Hodně jsme se o hře v oslabení bavili, rozebírali jsme ji i u videa. Ukazovali jsme si, jak bránit a kde stát. My to doladíme a vypilujeme, bude to dobrý," vzkazuje kapitán fanouškům.

Jak dopadne zápas mezi Českem a Itálií na MS v Minsku?
Vyhrají čeští hokejisté
91,8 %
Češi zvítězí v prodloužení
1,4 %
Český tým vyhraje po samostatných nájezdech
0,7 %
Italové zvítězí po samostatných nájezdech
0,8 %
Italové vyhrají v prodloužení
0,8 %
Celek Itálie vyhraje v základní hrací době
4,5 %
Celkem hlasovalo 13015 čtenářů.

Reklama

Související témata: