Hlavní obsah

Výhra s Francií = vyhnout se Rusům. Ve čtvrtfinále sbornou nechceme, netají Češi

Minsk

Postup do čtvrtfinále jim sice zajistila už pondělní výhra Francie nad Dány, česká hokejová reprezentace ale dobře ví, co je v dnešním zápase mistrovství světa právě proti Francii v sázce. Vítěz si zajistí konečné třetí místo v základní skupině A, což znamená jistotu vyhnutí se rozjetému Rusku ve čtvrtfinále.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva český reprezentant Jiří Novotný a Mads Christensen z Dánska bojují o puk.

Článek

„Víme, že Rusové tady mají fazónu a hrají výborně. Není žádným tajemstvím, že se jim chceme vyhnout i my," přiznává útočník Jiří Novotný. Sborná v Minsku ještě neztratila ani bod, v šesti zápasech nastřílela devětadvacet branek, přičemž jich obdržela jen šest. A to ji ještě posílí hvězdný Jevgenij Malkin, který do dějiště šampionátu přicestoval poté, co vypadl s Pittsburghem z play off NHL.

„Mají tady nejsilnější mančaft, výsledky i výkony ve skupině to jenom potvrzují. Jsou velkými favority turnaje, takže by opravdu bylo dobré se jim vyhnout," přidává se forvard Tomáš Rolinek.

Francie na turnaji porazila Kanadu nebo Slovensko, pondělní výhrou nad Dány si po devatenácti letech zajistila postup do čtvrtfinále. „Nečeká nás nic jednoduchého. Ale když navážeme na výkon proti Norům a proměníme vyložené šance, které jsme měli, měli bychom to zvládnout," myslí si Novotný.

Bilance české hokejové reprezentace s Francií na MS
1993DortmundČesko - Francie 6:2
1994CanazeiČesko - Francie 5:2
1996VídeňČesko - Francie 9:2
1997HelsinkyČesko - Francie 9:3
2010MannheimČesko - Francie 6:2

Proti Francii nastoupila reprezentace devětkrát, jediná porážka přišla v roce 1995. Tehdy národní tým na Vánočním poháru v Helsinkách padl 2:3. Na mistrovství světa se oba celky utkaly pětkrát, naposledy v roce 2010 v Německu. U výhry 6:2 byl i kapitán tehdejšího mužstva Rolinek.

„Ale to už je čtyři roky stará záležitost, vůbec se to nedá srovnávat. Obě mužstva tu mají jiné hráče a Francouzi teď mají větší sílu," tvrdí Rolinek, který věří, že reprezentace zopakuje výkon proti Norům. Samozřejmě s tím rozdílem, že bude efektivnější.

„Výkon s Nory je povzbuzením, zlepšení bylo patrné. Spoustu věcí jsme si řekli v kabině a projevilo se to už i na ledě. Všichni víme, že když budeme plnit pokyny a budeme hrát týmově, tak že sílu určitě máme. Jen proměňovat ty šance," říká čtyřiatřicetiletý útočník.

„Proti Norům jsme zlepšili hru ve středním pásmu, nedali jsme jim šanci se rozjet od své branky a hned jsme po nich chodili. Druhým velkým pozitivem je, že jsme hodně dobře bránili oslabení. To se nám předtím nedařilo. Navíc se můžeme opřít o Sašu Saláka, který nás drží. Takovéto turnaje jsou o jednom zápase a v něm potřebujete, aby měl gólman formu. A tu Saša má," těší Novotného.

Reklama

Související témata: