Hlavní obsah

Slovenské naděje na čtvrtfinále zhasly. Co bude s Vůjtkem? Možná s hokejem skončím, připustil kouč

Minsk/Praha

Naprosto protichůdné reakce vyvolala pondělní výhra hokejistů Francie nad Dánskem (6:2) na světovém šampionátu v Minsku v táborech bývalých federálních partnerů Česka a Slovenska. Zatímco výběr Vladimíra Růžičky posunula do play off, slovenskému celku vedenému českým trenérem Vladimírem Vůjtkem bránu do čtvrtfinále definitivně zavřela bez ohledu na výsledek jeho dnešního závěrečného duelu s Dány. Fanoušci v zemi našich východních sousedů polykají další hořké sousto, stejně jako po olympijském vystoupení v Soči, kde Slováci obsadili až předposlední 11. příčku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér slovenské reprezentace Vladimír Vůjtek musí na MS skousnout další zklamání - jeho tým se do čtvrtfinále neprobojoval.

Článek

„Prožívám zklamání. Odehráli jsme dobré zápasy s Českem i Kanadou, s výjimkou závěru utkání proti Francii mužstvo podávalo výkony na hranici svých možností, bojovalo, hrálo na doraz. Zápas s Francouzi jsme však nepochopitelně ztratili. Přitom už před dvěma roky jsme s nimi hráli o postup do čtvrtfinále, zejména v útoku mají výborné, technicky vyspělé hráče. Tehdy jsme je zdolali, teď jsme podlehli," vrátil se ještě Vůjtek v rozhovoru se slovenskými novináři k prohře 3:5, která i při případné bodové shodě v konečné tabulce základní skupiny A posune do vyřazovací části tým galského kohouta.

Před dvěma lety přivedl Vůjtek slovenský tým k senzačnímu stříbru, loni skončili jeho svěřenci osmí.  Letos se však musel stejně jako Růžička na české střídačce smířit s řadou omluvenek vytipovaných posil, naposledy mu kvůli zdravotním problémům odřekl start na MS hvězdný obránce Zdeno Chára z Bostonu. Slováci měli na turnaji druhý nejmladší výběr, navíc se jim nevyhnuly zdravotní problémy respiračního charakteru.

„Veřejnost očekává, že do čtvrtfinále postoupíme pokaždé, ale jsem realista a musím říci, že s mužstvem, které tady máme k dispozici, bychom účast mezi osmičkou nejlepších považovali za velký úspěch. Vždyť některé hráče ze současného výběru ještě před pár týdny na Slovensku sotva znali," pravil český kouč.

Dánové dvě třetiny drželi Slováky ve hře

Přesto čtvrtfinálové naděje jeho týmu žily v pondělním utkání až do závěrečné třetiny, v níž ale nakonec Francouzi nastříleli Dánům čtyři góly a poprvé od roku 1995 si zajistili postup do play off. "Zaslouženě," uznal Vůjtek. "I když Francouzi potřetí vedli, stále jsme doufali, že Dánové vyrovnají. Musíme ale uznat, že Francouzi byli lepší."

Minulou sobotu Vůjtek oslavil 67. narozeniny, smlouva mu končí v létě. Kudy se budou ubírat jeho další kroky? Nabídne mu vedení slovenského svazu nový kontrakt, a pokud ano, bude mít kouč chuť dál pokračovat?

„Nerad bych předbíhal, je to otázka jednání a srovnání věcí v hlavě. Dva turnaje týmu pod mým vedením nevyšly tak, jak by si veřejnost představovala. Nejsem z těch, kteří se násilím drží v nějaké pozici. Možná ještě budu pokračovat, možná s hokejem skončím," cituje renomovaného trenéra server pravda.sk.

Na dotaz, zda ho neláká vést slovenskou reprezentaci na dalším světovém šampionátu příští rok v Česku, kde budou navíc Slováci hrát v ostravské skupině, Vůjtek odpověděl: „Zní to dobře, ale vždy tomu musí předcházet nějaké výsledky."

Povede Vladimír Vůjtek slovenskou reprezentaci i v příští sezóně?
Ano
27 %
Ne
73 %
Celkem hlasovalo 11463 čtenářů.

Reklama

Související témata: