Hlavní obsah

Nestoudnost! hřímá šéf lotyšského svazu. A píše stížnost na českého sudího

Aktualizováno

Bouři nevole způsobil na světovém hokejovém šampionátu v táboře lotyšské výpravy verdikt českého rozhodčího Antonína Jeřábka, jenž týmu z Pobaltí v závěru pondělního utkání skupiny B proti domácímu Bělorusku neuznal vyrovnávací trefu Kasparse Daugavinše na 2:2 pro sporné postavení Gintse Meiji v brankovišti. Bělorusové nakonec zvítězili 3:1 a postoupili do čtvrtfinále, zatímco Lotyši o účast v play off definitivně přišli po úterní prohře 2:3 v závěrečném duelu se Švýcary.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Lotyšský brankář Edgars Masalskis inkasuje po střele Geoffa Platta v utkání s Běloruskem.

Článek

Opakované záběry potvrdily, že Meija se dostal do kontaktu s hokejkou běloruského brankáře Lalandea, jednalo se však o zákrok na hraně brankoviště i pravidel, který vyvolal nejednotné názory i mezi odborníky. Lotyši jsou však přesvědčeni, že je Jeřábek „okradl" o regulérní gól. Brankář Edgars Masalskis počastoval sudí obscénními gesty a trenér mužstva Ted Nolan se na tiskové konferenci do českého arbitra opřel: „Myslím si, že si měl alespoň zavolat na video. Asi ale spěchal po zápase do baru. Myslím si, že tady po něm pravděpodobně pojmenují ulici."

„Tenhle šampionát je unikátní! Sudí se dopustili řady chyb již v předchozích utkáních, od té doby, co jsem šéfem svazu, vidím takový styl řízení zápasů poprvé. Jistě, i rozhodčí jsou jen lidé a mohou se mýlit, ale jsem si stoprocentně jistý, že v poslední minutě duelu v tak složité situaci se sudí mohl jít poradit s videorozhodčím. Nešel, tak na co to video vlastně máme?" citoval šéfa lotyšského svazu Kirova Lipmana server belarushockey.com.

Pravidla však v této situaci využití videozáznamu nedovolují.

Lipman je ovšem natolik rozhořčen, že se rozhodl sepsat oficiální stížnost. „To, co se stalo v zápase s Běloruskem, je nestoudnost! Rozhodl jsem se proto podat protest. Sice nám to  nijak nepomůže, ale chceme všem ukázat, že ze sebe nenecháme dělat blázny a nejsme jen malý stát, který si nechá všechno líbit."

Měl platit neuznaný gól Lotyšů proti Bělorusku?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 15889 čtenářů.

Reklama

Související témata: