Hlavní obsah

Odteď už nesmíme zaspat ani o minutu, ví Sobotka, jehož Růžička zatím nepéruje

Minsk

Ať už byly výsledky a výkony v základní skupině jakékoliv, teď je musí česká hokejová reprezentace na mistrovství světa podle jejího útočníka Vladimíra Sobotky hodit za hlavu a přemýšlet jen o čtvrtfinále s Amerikou. Šestadvacetiletý centr je přesvědčený, že Češi mají mužstvo na to, by zámořského soupeře porazili.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Útočník hokejové reprezentace Vladimír Sobotka hovoří s novináři.

Článek

„I když tady naše výsledky zatím nejsou nic moc, tak tomu věřím. Doufám, že potíže, které jsme tu měli, jsou už za námi," říká Sobotka, podle něhož si reprezentace za rozpačité výkony, hlavně ten z posledního duelu s Francií, může sama. „Byli jsme laxní, ani přístup nebyl takový."

A tak jej ani nepřekvapilo, když měl po skončení základní skupiny kouč Vladimír Růžička k hráčům důrazný proslov. „Růža byl docela hlasitý a hodně nespokojený. A já se mu ani nedivím. Do Minsku jsme přijeli udělat úspěch, ale výkony tomu neodpovídají. Musíme hrát celých šedesát minut," ví třebíčský rodák.

„Těžko říct, co naší hře chybí. Jestli se po vyhraném zápase uspokojíme a do dalšího jdeme s tím, že se soupeř porazí sám... Fakt nevím. Každopádně teď už je čtvrtfinále a nemůžeme zaspat ani minutu," vyhlašuje Sobotka, který už po zápase s Francouzi tvrdil, že Američané jsou v cestě do semifinále hratelným soupeřem, jelikož v Minsku rovněž neexcelují.

Šampionát v Minsku si užívá

„Jejich hráče ale moc neznám, mají tam spíš mladší kluky. Akorát si pamatuju brankáře Tima Thomase, se kterým jsem hrál v Bostonu. Jinak ale všichni o Američanech víme, že hodně bruslí a jsou dobře technicky vybavení. Určitě to bude zajímavý zápas."

Ve svých šestadvaceti letech Sobotka zažívá v Bělorusku debut v reprezentaci. Pozvánku sice několikrát dostal už předtím, pokaždé se ale musel kvůli zranění omluvit. Tak jako v únoru před olympijskými hrami v Soči. „Byla to strašná smůla. Vždycky bych rád přijel, kdybych na tom byl zdravotně dobře. Bohužel to prostě nevyšlo. Ale doufám, že nějakých deset let ještě odehraju. Tak snad ještě nějaká příležitost reprezentovat bude. Protože tady v Minsku si to užívám," říká.

Od rodiny, známých i kamarádů, kteří mu drží palce, dostává spoustu gratulací. „Všichni jsou rádi, že jsem konečně nastoupil za národní tým," tlumočí vzkazy Sobotka a kouči Růžičkovi chce na ledě splácet jeho důvěru. „Snažím se hrát hlavně pro tým, nekoukám na to, kolik má kdo bodů. Růža mě zná a ví, co ode mě může chtít a co na ledě předvedu. Zatím mě ani nepéruje, tak doufám, že to tak zůstane i dál."

Porazí svěřenci Vladimíra Růžičky Spojené státy a postoupí do semifinále MS?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
Celkem hlasovalo 22842 čtenářů.

Reklama

Související témata: