Hlavní obsah

Češi s Američany na MS osm let neprohráli. Před třemi lety je Jágr sestřelil hattrickem

Už jen několik desítek minut zbývá do začátku veledůležitého souboje, jenž rozhodne o tom, zda si čeští hokejisté na světovém šampionátu v Minsku zahrají o cenné kovy. Svěřencům trenéra Vladimíra Růžičky se od 15 hodin postaví do cesty výběr Spojených států amerických, s nímž má národní mužstvo na velkých turnajích lehce aktivní bilanci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Čeští hokejisté slaví gól na MS.

Článek

Poslední vzájemný duel si hokejoví příznivci rychle vybaví. Zámořský celek zdolal Česko ve čtvrtfinále olympijských her v Soči 5:2 a zhatil mu sen o medaili. Šlo však o jiné týmy, vždyť únorovou porážku pamatují z aktuálního Růžičkova výběru pouze Jaromír Jágr, Roman Červenka, Jiří Novotný a brankáři Alexander Salák s Jakubem Kovářem. Novotný s Kovářem do zápasu navíc ani nezasáhli, sledovali ho jen z tribuny.

Mírný optimismus pro českého fanouška vyvolává pohled na bilanci zápasů na světových šampionátech. Národní tým zvítězil v šesti z dvanácti utkání (v roce 1993 skončil zápas remízou), přičemž Američany porazil v posledních dvou vzájemných duelech. Před sedmi lety v Mytišči vyhráli Češi 4:3, tři roky starý čtvrtfinálový souboj v Bratislavě pak ovládli jasně 4:0. Hattrickem se tehdy blýskl Jaromír Jágr, jeden gól vstřelil Roman Červenka.

Poslední porážka od USA v Rize

Z postupu do semifinále se v Orange aréně těšili vedle Jágra a Červenky i obránce Ondřej Němec, útočníci Jiří Novotný, Tomáš Rolinek a brankář Jakub Kovář, který zastával roli třetího brankáře. Z kádru USA byl tehdy na soupisce Tim Stapleton a Craig Smith, jenž na letošním turnaji v Minsku nasbíral v sedmi utkáních sedm bodů (3+4).

Na mistrovství světa prohrál český celek s Američany naposledy v roce 2006 v Rize. V osmifinálové skupině podlehl protivníkovi 1:3, když jediný gól vsítil Jan Hlaváč. V kádru, který nakonec slavil zisk stříbrných medailí, byl i současný kapitán reprezentace Tomáš Rolinek.

Jednu z nejbolestivějších porážek utrpěli čeští hráči v roce 2004 na domácím šampionátu v Praze. Po triumfu v základní skupině vedli ve čtvrtfinále nad soupeřem 2:0, jenže mezi čtyři nejlepší celky turnaje nakonec nepronikli. Spojené státy dokázaly srovnat a v dramatických samostatných nájezdech dokonaly obrat.

Bilance vzájemných zápasů hokejistů Česka a USA na MS:
1993 Česko - USA 1:1 (gól Kadlec)
1994 Česko - USA 3:5 (góly Kadlec, Žemlička, Kučera)
1995 Česko - USA 2:4 (góly Horák, Stavjaňa)
1996 Česko - USA 5:0 (góly Vejvoda 2, M. Procházka, Patera, Kučera)
1997 Česko - USA 3:4 (góly Vůjtek 2, Dopita)
1999 Česko - USA 4:3 (góly Vlasák, Patera, Ujčík, Čaloun)
2002 Česko - USA 5:4 (góly Patera, Čajánek, Moravec, Jágr, M. Procházka)
2004 Česko - USA 2:3 SN (góly Škoula, Jágr)
2005 Česko - USA 3:2 SN (góly Židlický, Špaček, rozh. náj. Ručinský)
2006 Česko - USA 1:3 (gól Z. Michálek)
2007 Česko - USA 4:3 (góly Čáslava, Tenkrát, Irgl, Bednář)
2011 Česko - USA 4:0 (góly Jágr 3, Červenka)
Porazí svěřenci Vladimíra Růžičky Spojené státy a postoupí do semifinále MS?
Ano
76,6 %
Ne
23,4 %
Celkem hlasovalo 22842 čtenářů.

Reklama

Související témata: