Hlavní obsah

Nevěřím, že skončí, říkal Novotný. Jenže Jágr tak učinil a své spoluhráče nemile překvapil

Minsk

Samozřejmě mu v průběhu mistrovství světa neunikly zvěsti o tom, že útočník Jaromír Jágr zvažuje turnaj v běloruském Minsku jako svou reprezentační derniéru. Pochopitelně že o tom věděl, Jiří Novotný však této zprávě nepřikládal velký význam. Vždyť proč by legendární šedesát osmička měla končit, když i teď patřila mezi tahouny českého nároďáku a stala se jeho nejproduktivnějším hráčem na 78. šampionátu?

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Jaromír Jágr na MS v Bělorusku. Zřejmě poslední reprezentační akci ve své kariéře.

Článek

Přílet hokejové reprezentace

O Jágrově definitivním rozhodnutí dát reprezentaci vale, nevěděl. Stejně jako to nevěděli ani jeho spoluhráči. Když proto Jiří Novotný bezprostředně po skončení prohraného zápasu o bronzovou medaili se Švédy dorazil mezi zástupce českých novinářů, byl přesvědčený, že nejlepší český útočník bude v národním týmu pokračovat.

„Nevěřím tomu, že by skončil. Vždyť příští rok se mistrovství světa hraje v Praze," připomínal třicetiletý forvard, který si s Jágrem zahrál i na zlatém šampionátu 2010 v Německu, že by pro „68" bylo domácí MS v případě brzkého konce klubové sezóny v New Jersey velkým lákadlem.

„Doufám, že končit nebude, protože by ho byla hrozná škoda," dodával Novotný, který se však s ostatními hráči v týmu nesnažil na Jágra tlačit, aby si svou reprezentační misi ještě prodloužil. „To je jen jeho věc a jeho rozhodnutí. Nějaké srandičky ale samozřejmě proběhly. Osobně si myslím, že bude pokračovat."

V Minsku hráli i za Jágra

Jenže o několik minut později bylo jasné, že se mýlil. Když totiž Jágr dorazil do mixzóny, okamžitě vzkázal. „V nároďáku končím! Hokej se v Evropě hraje jiným způsobem, než který hraju já a na který jsem zvyklý v zámoří. Mám 110 kilo, nemůžu lítat tam a zpátky. Potřebuju mít puk na hokejce. Zvlášť na velkém hřišti. Do tohoto stylu se můj hokej nehodí," vysvětloval svůj odchod.

A Novotný přiznával, že v Minsku chtěla reprezentace uspět i kvůli vítězi olympiády z Nagana a dvojnásobnému mistrovi světa. „Samozřejmě to byla motivace. Jarda, jak všichni mohli vidět, patřil i v Minsku k našim nejlepším hráčům," připomínal Novotný, že Jágr byl se čtyřmi góly a stejným počtem asistencí nejproduktivnějším hráčem Růžičkova výběru.

„Je mu 42 let a pořád hraje na mistrovství světa. To je něco neuvěřitelného!. Sám si nedovedu představit, že bych já nebo kdokoliv jiný v tolika letech přijel. To musíte hokej hrozně milovat a dávat mu hodně," smekal Novotný před českou legendou.

Jenže dalšího Jágrova příjezdu se stejně jako fanoušci už nejspíš nikdy nedočká.

Měl by Jaromír Jágr přehodnotit své nedělní stanovisko a dále reprezentovat?
Ano
87,9 %
Ne
12,1 %
Celkem hlasovalo 160792 čtenářů.

Reklama

Související témata: