Hlavní obsah

Kovář prožil báječné play off a těší se na mistrovství. Chceme uspět, tvrdí hvězda KHL

České Budějovice

Jeho Magnitogorsk sice Gagarinův pohár neobhájil, Jan Kovář však ve vyřazovací fázi Kontinentální hokejové ligy řádil jako tajfun. S 25 body ovládl produktivitu a doufá, že velkou fazónu potvrdí i v národním týmu. Písecký rodák se připravuje na pátý světový šampionát v řadě a rád by se domů konečně vrátil s medailí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář (vlevo) během tréninku hokejové reprezentace v Českých Budějovicích.

Článek

„Je to krátkodobý turnaj a je tam řada faktorů, které to ovlivňují. Uvidíme, jak to týmu bude šlapat. Chceme na něm uspět," říká Kovář. Ten se v nejlepší evropské soutěži stal po Josefu Vašíčkovi a Romanu Červenkovi třetím Čechem, jemuž se v play off povedlo vyhrát kanadské bodování. V 18 utkáních zaznamenal deset gólů a patnáct asistencí. O jeden bod předčil spoluhráče Sergeje Mozjakina. „Jako náplast za prohrané finále to ale není," říká sedmadvacetiletý centr.

Metallurg byl blízko, aby zopakoval prvenství z loňského roku, jenže na Petrohrad ve finále nestačil. Prohrál s ním 4:1 na zápasy. „Zklamání to bylo velké. Průběh byl docela jednoznačný, prostě jsme byli horším týmem. Zápasy byly sice vyrovnané, ale vždycky jsme byli o ten krok pozadu. Bohužel to prostě nevyšlo," vysvětloval.

Během série přinesla ruská média zprávu, že v kabině Magnitogorsku bylo odposlouchávací zařízení, jehož pomocí získávali zástupci Petrohradu informace o soupeři. „To jsou kraviny," tvrdí Kovář. „Nás se týká jen to, co se děje na ledě. O ostatní se nestaráme," připomíná.

Po skončení finále ještě v Magnitogorsku pár dnů zůstal a zúčastnil se i závěrečného týmového mítinku, na němž nechybělo vedení klubu. „Poděkovali nám za sezónu. Řekli, že byla víceméně úspěšná, ale samozřejmě všichni jsme chtěli víc," vykládal.

Ve Francii nikdy nebyl

Na ledě od poslední bitvy s Petrohradem nebyl, několikadenní pauza mu však přišla vhod. Dobil baterky a věnoval se synovi Teodorovi, který se narodil na konci listopadu loňského roku. „Podívali jsme se i za babičkami. Od hokeje jsem si chvíli odpočinul a teď začíná nová etapa," usmíval se Kovář.

Na šampionát do Paříže se velmi těší, i když vyrazí do neznáma. „Ve Francii jsem nikdy nebyl. Jedeme tam ale hrát hokej a ne se podívat na Eiffelovku. Bude to specifické, ačkoliv to tam není úplně hokejové. Uvidíme, jak to vezmou lidi, jestli budou chodit nebo ne," uvedl Kovář.

Doufá, že herní pohodu z klubu přenese i do národního týmu. „Věřím v to, ale nároďák je něco jiného. Uvidíme, jak to bude v zápasech vypadat," uzavřel šikovný útočník, na jehož ofenzívní schopnosti trenér Josef Jandač velmi spoléhá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články