Hlavní obsah

Červenku těší lepší proměňování šancí. Za gól se odmění pravou pařížskou večeří

Paříž

Jasná výhra 6:1 nad Běloruskem je pro české hokejisty nejen prvním bodovým ziskem na šampionátu v Paříži, ale i povzbuzením, že národní tým má letos svou kvalitu. Útočník Roman Červenka přispěl důležitým gólem na konci druhého dějství, kdy se prakticky zlomil odpor soupeře.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český útočník Roman Červenka (vlevo) a obránce Kristian Chenkel z Běloruska.

Článek
Fotogalerie

„Bylo to tak trochu povinné vítězství, ale žádný zápas na mistrovství není úplně snadný a jsme rádi, že je to v dobrém za námi," vykládal 31letý Červenka s tím, že on sám se cítil na ledě lépe než při premiéře s kanadskými obhájci titulu, i když to byl pro reprezentanty druhý zápas na MS během dvaceti hodin.

„Při vší úctě k Bělorusku to bylo kvalitativně něco jiného než s Kanadou, která nás do hry moc nepustila. Důležité bylo, že jsme se dneska dostali do vedení, přesně to jsme chtěli," uvažuje Červenka s tím, že bylo potřeba si hlídat, odkud přijde nějaká běloruská rána. „Je pravda, že se snažili být dost agresivní, ale my jim neuhnuli a dokázali jsme hrát hodně s pukem, což bylo naším cílem," vykládá útočník hrající už posedmé na mistrovství světa.

Specifičnost šampionátu ve francouzském prostředí si ani tolik neuvědomuje. „Sice vím, že jsme v Paříži, ale zatím tady nebyl čas na nic jiného než hokej. Pořád jsme byli v režimu hotel, hala, ale dnes asi dáme nějakou večeři někde ve městě, když je zítra pro nás volný den a trénuje se až po poledni," pousmál se Červenka, jehož gól na 3:1 se ukázal jako klíčový.

Polovinu z půltuctu gólů dali obránci

Chytře si před ním počkal na pohyb běloruského gólmana. „No, jak se to vezme, puk ke mně jel po hraně, a kdybych střílel hned z voleje, tak by to asi nebylo ono. Chtěl jsem si proto kotouč spíš zpracovat, navíc jsem za sebou cítil beka, proto jsem udělal kličku a když se mi gólman položil, šlo už jen o to trefit skoro prázdnou bránu," přibližuje.

Polovinu ze šesti gólů do běloruské sítě dali čeští obránci. „Snad jim tahle ofenzivní pomoc nám útočníkům vydrží a budou dávat důležité góly. Máme výborné beky, spousta z nich umí vystřelit. No, řekl bych, že všichni," oceňuje Červenka, podle nějž je pro sebevědomí celého týmu důležité, že ve druhém utkání už národní tým dokázal proměňovat šance.

Ve třetí části nastupoval Červenka už s Kovářem a Radilem, protože trenéři se snažili oživit dvojici Plekanec, Pastrňák tím, že k ní přesunuli dravého Voráčka na křídlo. „Trenér s tím chtěl zamíchat. Osobně mi je jedno, s kým hraju, všichni jsou to skvělí hokejisti a jak to bude dál, tak to je právě na pohledu kouče," uzavírá Červenka.

Reklama