Hlavní obsah

Bránu NHL veterán Lee neotevřel, teď žije kanadský sen

Paříž

Nikdy nehrál NHL, ale teď, v téměř 37 letech, nastupuje v Paříži vedle hvězd této soutěže v kanadském dresu. Příběh Chrise Leeho je zvláštní. „Občas si říkám, kdy se probudím z krásného hokejového snu," říká nejproduktivnější obránce play off KHL.

Foto: Salvatorre Di Nolfi, ČTK/AP

Chris Lee nikdy nehrál NHL, ale teď, v téměř 37 letech, nastupuje v Paříži vedle hvězd této soutěže v kanadském dresu. Na snímku gratuluje se spoluhráči ke gólu Claudu Girouxoi.

Článek

Dres Kanady sice oblékl už na podzim při Německém poháru, tam ale za kolébku hokeje nastupují jen evropští krajánci. Lee po finálové porážce Magnitogorsku dostal nabídku, ať setrvá v Evropě a při nedostatku obránců pomůže obhájcům titulu při ženevské generálce na mistrovství světa. Dal Švýcarům gól a zaujal trenéra Jona Coopera natolik, že odjel s mužstvem i do Paříže.

„Neznal jsem ho, ale ukázal mi, že hraje skvěle s pukem a že může být skvělým doplňkem pro náš tým," oceňuje kouč okamžitou pomoc Leeho. „Od té chvíle žiju nádherných deset dní. Počítal jsem, že na šampionátu spíš budu tím mužem navíc, už jenom společné tréninky mi ale dávaly hrozně moc a bral jsem jako čest na nich být," vypráví Lee.

Po zranění Barrieho, kterého vyřadilo ze sestavy pošťuchování se spoluhráčem v hotelu, se Lee najednou dostal na soupisku Kanady a proti Francii už hrál. „Řekli mi to jenom pár hodin před zápasem a nejdřív jsem nevěděl, jestli dobře slyším," líčil téměř holohlavý obránce, jemuž chybí přední zub. „Oprava image přijde až po konci sezóny," směje se.

Lee nikdy nebyl ani draftován do NHL, přesto se v sezóně 2009/2010 ocitl blízko startu v soutěži. Z farmy Wilkes-Barre/ Scranton, kde měl smlouvu jako volný hráč, byl povolán do Pittsburghu. Už byl s Tučňáky dokonce na rozbruslení před utkání s Ottawou, jenže pak mu řekli, že hrát nebude. „Držím se hesla, ni -kdy neříkej nikdy. Nějaké možnosti jsou," říká s vědomím, že účast na šampionátu může vést k angažmá v zámořské lize.

Už před šesti lety se vydal zkusit štěstí do Evropy. „Hrál jsem i za Kolín nad Rýnem a těším se, že se tam teď zase podívám," líčí. Poslední čtyři roky zářil v Magnitogorsku. „Jan Kovář, moc fajn chlap. Hokejista s ohromným talentem. Vždycky když se ocitne s pukem blízko branky, čekám gólovou radost. Už jsme v Paříži spolu mluvili, oba naše týmy pomýšlejí hodně vysoko," okamžitě reaguje na dotaz k českému spoluhráči.

V Rusku žil Lee celou sezónu sám. Manželka Eileen zůstává v zámoří se synem Carterem, který má Downův syndrom a vyžaduje speciální péči. „Ale díky sociálním sítím je denně vidím a slyším," líčí Lee, jenž může letos vykročit ve stopách kanadského útočníka Matsose, který má stříbro z MS 1996, aniž kdy nastoupil v NHL.

Reklama

Související témata: