Hlavní obsah

Dánsko - Itálie 2:0Italové dlouho drželi naději, v závěru ale inkasovali a sestupují. Slováci si oddechli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
58. Hardt 1 : 0
59. Regin 2 : 0
Záznam online reportáže

Kolín nad Rýnem

Hokejisté Itálie zakončili účast v základní skupině A mistrovství světa porážkou s Dánskem 0:2 a se ziskem jediného bodu sestupují. Výhrou Dánů, první na turnaji v základní hrací době, se naopak mezi elitou definitivně zachránilo Slovensko. Italové drželi naději až do 58. minuty, pak rozhodl přesilovkovou trefou útočník Nichlas Hardt. Čisté konto vychytal Sebastian Dahm.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ital Thomas Larkin (vlevo) a Dán Oliver Lauridsen.

Článek

"Snažili jsme se zápas tvrdě odmakat a pokusit se dát gól, který jsme potřebovali, ale to se nestalo. A ve třetí třetině se jako rozdílový ukázal gól v přesilovce. Chtěli jsme s nimi odehrát vyrovnaný zápas. A že jsme ho prohráli až takto v závěru, to není špatné, ale samozřejmě jsme si chtěli vést ještě lépe," uvedl italský forvard Giulio Scandella.

Italové šli do utkání s vědomím, že pouze plný bodový zisk je může zachránit. Přesto k vidění příliš šancí nebylo. Dlouho se totiž soustředili hlavně na obranu, aby neinkasovali a nemuseli zápas otáčet z nepříznivého stavu. O jediný zajímavější moment první třetiny se postaral Madsen, jehož zakončení vytěsnil gólman Andreas Bernard maskou, a puk poté skončil na tyči.

Ve druhé třetině přišly vniveč příležitosti Antona Bernarda a Andergassena, na druhé straně zahrozil Regin, Italové však nadále setrvávali především u snahy o dobrou defenzivu a po 40 minutách hry měli na kontě v utkání o všechno dohromady pouhých 10 střel mezi tyče.

Klíčovou pasáž rozpoutala nevyužitá možnost Poulsena ve 49. minutě. Vzápětí měl Michele Marchetti na holi kýžený gól, který mohl znamenat záchranu Italů, jenže bekhendovou dorážkou ve stoprocentní šanci nechal vyniknout Dahma.

Ehlerse pak vychytal díky pohotové lapačce Andreas Bernard. Když se Italové chystali ke hře bez gólmana, necelé tři minuty před koncem zbytečně fauloval Larkin. Jen o 25 vteřin později tečující Storm netrefil mezi tyče, ale přímo na hůl Hardta, který otevřel skóre.

"Chtěli jsme všechny ujistit o tom, že naše místo na příštím mistrovství světa je zasloužené. A právě to jsme dnes také udělali," poukázal Morten Poulsen na to, že Dánové jakožto pořadatelé šampionátu v příštím roce nemohli z elitní skupiny sestoupit.

Italové pak přesto sáhli k power play a s elitní skupinou se rozloučili tragikomickým kouskem Eggera, jenž upadl nikým neatakován s pukem na holi a z pár metrů poslal kotouč do vlastní opuštěné branky.

Gólmanu Dahmovi stačilo k udržení čistého konta 16 zákroků, kapitán Dánů Morten Green se vítězně rozloučil s reprezentačním dresem.

"On je možná prvním Dánem, který reprezentoval naši zemi na mezinárodní scéně. Nikdy jsem nehrál za Dánsko bez Mortena v sestavě. Bude to zvláštní hrát takovéhle turnaje bez něho, protože je obrovskou součástí našeho týmu. Nejen na ledě, ale i mimo něj. Je pro nás takovou otcovskou postavou a bude nám chybět," mrzelo Poulsena Greenovo loučení.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kolín nad Rýnem):
Dánsko - Itálie 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 58. Hardt (Storm, Jakobsen), 59. Regin. Rozhodčí: Odinš (Lot.), Fonselius - Suominen (oba Fin.), Ritter (USA). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 5653.
Dánsko: Dahm - N. B. Jensen, J. B. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, Lassen, O. Lauridsen, Bruggisser - Ehlers, Regin, Madsen - Storm, Jakobsen, Hardt - Poulsen, Green, Christensen - Bau Hansen, Aagaard, Russell - od 59. navíc Klarskov Nielsen. Trenér: Jan Karlsson.
Itálie: Andreas Bernard - T. Larkin, Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, S. Marchetti - Insam, Andergassen, Scandella - Morini, S. Kostner, D. Kostner - Gander, Anton Bernard, Traversa - Lambacher, Goi, M. Marchetti. Trenér: Stephan Mair.

Reklama

Související témata: