Hlavní obsah

Švýcarsko má v nominaci na MS pět posil z NHL

Bern

S pěti posilami z NHL může počítat na mistrovství světa v Dánsku trenér Švýcarska Patrick Fischer. V pětadvacetičlenné nominaci má brankáře Reta Berru z Anaheimu, obránce Deana Kukana z Columbusu, Mirca Müllera z New Jersey a útočníky Nina Niederreitera z Minnesoty a Svena Andrighetta z Colorada. Švýcarští hokejisté budou v úterý 8. května třetím soupeřem české reprezentace na turnaji.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kovář při nájezdu na ilustračním snímku z utkání se Švýcary. Brankář Reto Berra byl úspěšnější.

Článek

Pětadvacetiletý Niederreiter pojede už na pátý šampionát a má stříbro z roku 2013 ze Stockholmu. Startoval i na olympijských hrách v Soči. V roce 2016 hrál na Světovém poháru v Torontu, kde s Výběrem Evropy došel do finále. V této sezoně v dresu Minnesoty zaznamenal v 63 duelech 32 bodů za 18 branek a 14 asistencí.

O šest let starší Berra hrál na pěti MS i na hrách v Soči a před pěti lety se stal rovněž vicemistrem světa. V této sezoně odchytal za Anaheim jen pět utkání, jinak působil na farmě v San Diegu v AHL.

Třiadvacetiletý Müller se představí na MS poprvé. Za Devils odehrál v této sezoně 27 zápasů a měl čtyři asistence. O rok starší Kukan se chystá na šampionát počtvrté. V sezoně dostal v Columbusu příležitost jen v 11 utkáních a připsal si čtyři asistence. Jinak působil na farmě v Clevelendu v AHL.

Pětadvacetiletý Andrighetto bude reprezentovat na MS podruhé, v základní části za Colorado zaznamenal v 50 duelech 22 bodů (8+14) a v play off při šesti startech skóroval jednou.

V kádru má kouč Švýcarů další dva hráče ze zámoří, kteří dosud v NHL nehráli a působí v nižší AHL. Obránce Jonas Siegenthaler nastupuje v Hershey (farma Washingtonu) a útočník Noah Rod v týmu San Jose Barracuda (San Jose Sharks).

Vedle Berry a Niederreitera jsou v kádru další dva majitelé stříbra z roku 2013 - obránce Raphael Diaz z Zugu a útočník Simon Moser z Bernu. Z kádru vypadl útočník Thomas Rüfenacht z Bernu, jehož vyřadilo zranění zad.

Švýcaři vstoupí do turnaje v sobotu proti Rakousku, pak ve skupině B budou v Kodani hrát se Slovenskem, ČR, Běloruskem, Ruskem, Švédskem a Francií.

Nominace Švýcarska na MS v Kodani a Herningu (4.-20. května):
Brankáři:
Leonardo Genoni (Bern)
Gilles Senn (Davos)
Reto Berra (Anaheim/NHL)
obránci:
Lukas Frick
Joël Genazzi (oba Lausanne)
Raphael Diaz (Zug)
Michael Fora (Ambri-Piotta)
Dave Sutter (Curych)
Ramon Untersander (Bern)
Dean Kukan (Columbus/NHL)
Mirco Müller (New Jersey/NHL)
Jonas Siegenthaler (Hershey/AHL)
útočníci:
Gaëtan Haas
Simon Moser
Tristan Scherwey (všichni Bern)
Chris Baltisberger
Reto Schäppi (oba Curych)
Enzo Corvi
Samuel Walser (oba Davos)
Gregory Hofmann (Lugano)
Damien Riat (Ženeva)
Joël Vermin (Lausanne)
Sven Andrighetto (Colorado/NHL)
Nino Niederreiter (Minnesota/NHL)
Noah Rod (San Jose Barracuda/AHL)

Reklama

Související témata: