Hlavní obsah

Češi padli se Švédy! Norové přemohli favorita. Švýcaři pokořili Slováky. A k tomu tři exhibice

Kodaň/Herning
Aktualizováno

Další drama. Ale tentokrát bez vyrovnání. Češi v souboji se Švédy na rozdíl od prvního duelu na MS se Slováky nestihli vyrovnat a vybojovat alespoň prodloužení. Favoritovi podlehli 2:3. Norové přemohli Němce 5:4 po nájezdech. Slováci nedali gól Švýcarům, podlehli 0:2. A další dnešní zápasy se proměnily v exhibice. Kanada porazila Koreu 10:0, Rusko zdolalo Rakousko 7:0 a Finové Lotyše 8:1.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

České zklamaní po prohře se Švédskem.

Článek
Fotogalerie

Po Slovensku Češi potkali v základní skupině Švédsko, tým nabitý 16 posilami z NHL. V sobotu stihli obrat v derby, kde rozhodovaly sekundy. Za osmnáct hodin o level těžší  protivník, což se hned v úvodu potvrdilo... Po prvních dvaceti minutách soupeř vedl 2:0. gólům nezabránil ani gólman z NHL David Rittich.

Ve druhé třetině využil Filip Hronek přesilovku pět na tři, když ranou od modré vše propálil. První gól za národní tým a srovnaná hra se soupeřem, tak vyzněla prostřední dvacetiminutovka.

Tři minuty uběhly z poslední třetiny, bekhend pod horní tyčku a Rittich byl potřetí překonán. Klid Švédům dal Zibanejad. Pět minut před koncem třetiny byl podražen Libor Šulák a byla tu příležitost na snížení. Stav ohrožení ve švédské obraně před gólmanem Hellbergem. A byl důvod, Hyka střelou od modré snížil na 2:3. Více gólů už nepadlo, nepomohla ani hra bez brankáře.

Kanada, Rusko a Finsko? To byly exhibice

Kanaďané v prvním bloku zápasů rozstříleli Koreu 10:0. Zástupci kolébky hokeje tak napravili úvodní prohru s USA, nováček mezi elitou Korea zůstává ve skupině B bez bodového zisku. Kanada stihla během druhé třetiny šestkrát skórovat.

Rusové deklasovali Rakousko 7:0 a na turnaji ještě neinkasovali. Úřadující olympijští vítězové a obhájci bronzu z loňského šampionátu duel s nováčkem elitní divize bez problémů ovládli, dva góly vstřelil Michail Grigorenko, o čisté konto se podělili Vitalij Košečkin a Igor Šesťorkin.

Němečtí hokejisté se po senzačním olympijském stříbru v úvodním zápase na MS trápili s domácími Dány a teď i s Nory. Opět si z boje odnesli pouze bod, což výrazně ovlivňuje jejich postupové naděje.

Finy čekala ve večerním duelu nakonec nečekaně lehká zkouška. Lotyši z posledních třech setkání na vrcholném podniku ani jednou neprohráli v základní hrací době.Tentokrát ale Finové od začátku nenechali nic náhodě a záhy rozhodli. Nakonec zopakovali výsledek z úvodního vystoupení proti Koreji a jsou zatím stoprocentní. Stejně jako Švédsko a Rusko.

Předpokládaný tuhý boj o vstupenku do čtvrtfinále vyzněl pro Švýcary. Slovákům vůbec nefungovala ofenziva, podruhé v Dánsku prohráli. Se Švýcary na MS vůbec poprvé. Ve formě chytající Čiliak na vše nestačil.

Mistrovství světa v ledním hokeji
Korea - Kanada 0:10
Branky: 9. Nugent-Hopkins, 18. Jost, 21. Parayko, 21. O'Reilly, 23. Dubois 27. Schenn, 36. Jost, 36. Edmundson, 44. McDavid, 49. Eberle
Rakousko - Rusko 0:7
Branky: 10. Grigorenko, 12. Anisimov, 14. Barabanov, 23. Grigorenko, 29. Kaprizov, 37. Mamin, 54. A. Michejev
Švédsko - Česko 3:2
Branky: 5. Rakell, 8. Janmark, 44. Zibanejad - 34. Hronek, 56. Hyka
Německo - Norsko 4:5 SN
Branky: 15. a 28. Hager, 19. Michaelis, 51. Seidenberg - 2. K. A. Olimb, 8. Olsen, 22. Bastiansen, 51. Sörvik, rozhodující nájezd Trettenes
Slovensko - Švýcarsko 0:2
Branky: 12. Scherwey, 21. Müller
Lotyšsko - Finsko 1:8
Branky: 52. Ri. Bukarts - 2. a 28. Aho, 8. a 35. Savinainen, 47. a 52. Teräväinen, 18. Suomela, 48. Rantanen

Reklama