Hlavní obsah

Češi po divoké přestřelce udolali Švýcary v nájezdech! Slováci odvrátili ostudu, Finové rozdrtili dalšího soupeře

Kodaň
Aktualizováno

Drama s vítězným koncem! Čeští hokejisté ve svém třetím vystoupení na letošním MS v Dánsku udolali Švýcarsko 5:4 po samostatných nájezdech a slaví druhou výhru na turnaji, vítězný gól vstřelil Michal Řepík. Třetí utkání na MS za sebou už mají Slováci, dočkali se prvního vítězství, a to 4:2 nad Rakušany. Lotyši porazili Jižní Koreu 5:0, suverénní Finové deklasovali v severském derby Norsko 7:0.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Michal Řepík proměňuje samostatný nájezd a rozhoduje o české výhře nad Švýcarskem.

Článek
Fotogalerie

Častá hra v oslabení, to byl hlavní problém českého týmu v utkání proti Švýcarsku. Jandačův výběr byl často vylučován, proto stále dotahoval skóre. V polovině utkání soupeř vedl 4:3, když se třikrát prosadil v početní výhodě.

Ve 30. minutě měl český výběr na kontě už 18 trestných minut za fauly, vyhození puku do hlediště i za špatné střídání. Po čtyřiceti minutách přesto odcházel do šatny za stavu 4:4.

Třetí třetina začala opatrněji, Češi měli ke gólu blíže, opět o sobě dal vědět Martin Nečas, ale v 51. minutě gól nedal. Šanci dostal soupeř, Faksa vyfasoval dvě plus dvě minuty za sekání. Brankář Pavel Francouz vše ale vychytal a přišla česká šance, dvě minuty pět na čtyři na druhé straně. Jenže Libor Šulák fauloval a Švýcarsko dostalo trestné střílení, Vermin nedal čtyři minuty před šedesátou minutou a utkání šlo do prodloužení. Po třech minutách šli Češi do přesilovky, gól také nedali a musely rozhodnout nájezdy. Rozhodující gól trefil v pátém nájezdu Michal Řepík a Francouz vše vychytal.

Souběžně s kláním českého výběru se v Herningu odehrával duel mezi Finskem a Norskem. Tým Suomi splnil roli favorita, připsal si třetí vysoké vítězství (7:0) a zůstává nadále stoprocentní. Norsko poprvé na letošním šampionátu nebodovalo.

Slováci porazili ve svém třetím zápase v Kodani Rakousko 4:2 a udrželi se ve hře o postup do čtvrtfinále. Aktuálně mají v tabulce skupiny A čtyři body, Rakušané dosud získali jen jeden. Proti Slovákům šli do vedení, ale nakonec ostudu v podobě ztráty s outsiderem odvrátili.

Lotyši v Herningu podruhé ze tří utkání vyhráli a polepšili si na pět bodů, Korejci naopak zůstávají bez bodového zisku, navíc vyšli podruhé za sebou střelecky naprázdno a mají hrozivé skóre 1:23. Dva góly dal Roberts Bukarts, tři asistence nastřádal Rodrigo Abols.

Hokejové MS v Dánsku, základní skupiny:
Skupina A (Kodaň)
Rakousko - Slovensko 2:4
Branky: 2. Lebler, 42. Schneider - 5. Haščák, 23. Jurčo, 29. Jaroš, 60. Krištof.
Skupina B (Herning)
Jižní Korea - Lotyšsko 0:5
Branky: 29. a 60. Ro. Bukarts, 12. Meija, 19. Keninš, 42. Balcers.
Skupina A (Kodaň)
Česko - Švýcarsko 5:4 po samostatných nájezdech
Branky: 35. a rozhodující sam. nájezd Řepík, 17. D. Kubalík, 24. Moravčík, 28. Jaškin - 12. a 28. Niederreiter, 21. Hofmann, 23. Moser.
Skupina B (Herning)
Finsko - Norsko 7:0
Branky: 5. Savinainen, 8. Anttila, 22. T. Teräväinen, 24. K. Kapanen, 39. Nutivaara, 40. Mikael Granlund, 58. Mäenalanen.

Reklama

Související témata: