Hlavní obsah

KODAŇSKÝ GLOSÁŘ: Bostonští Davidové dostali českou hru do jiné dimenze. Ale nejsou všelékem

Kodaň

Fanoušci museli být blažení. Hra českého mužstva na mistrovství světa se posunula do úplně jiné dimenze. Stačila k tomu zdánlivá maličkost, aby na led v Kodani vyjeli dva bostonští Davidové. S Krejčím a Pastrňákem získal národní tým tolik potřebné rozdílové hokejisty, což na vlastní kůži jako první poznali Rusové.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Čeští hráči (zleva) David Pastrňák, Dmitrij Jaškin a David Krejčí se radují z gólu proti Rusku.

Článek

Hvězdy Bruins byly u všech čtyř českých tref do sítě sborné, která přitom v předchozích třech zápasech udržela čisté konto. Pastrňák se na výhře nad úřadujícími olympijskými vítězi podílel dvěma brankami, včetně vítězné a Krejčí se zaskvěl gólem a třemi asistencemi.

Sotva jedenáct hodin po příletu do dějiště turnaje rozjela česká esa z Bostonu parádní představení a vzala do svých rukou osud těžkého utkání. Sami hráči si po odpoledním dvouhodinovém spánku řekli, že do toho půjdou. Chtěli pomoci týmu a svou hokejovou energií, šikovností a entuziasmem strhli i ostatní. Oprávněně jim spoluhráči i trenér vyjadřovali respekt.

A teď povinné výhry

V české sestavě už předtím figurovalo devět posil ze zámořských soutěží. Při vší úctě nešlo o hráče prvního sledu, kteří by v NHL zastávali klíčové role. Až teď reprezentace dva takové získala a musí začít těžit z toho, že konečně má dosud citelně chybějící lídry.

Pastrňák se okamžitě osvědčil jako elitní střelec, Krejčí obstál na postu klíčového centra a vedle nich se prosadil i zatím nejproduktivnější z reprezentantů Dmitrij Jaškin, jako ten, kdo pomůže bostonskému tandemu udělat prostor před brankou a dokáže těžit z jeho hokejové geniality a souhry.

Způsob, jakým si tato lajna při zápase s Ruskem podmanila téměř při každém střídání dění na ledě, připomínal dominanci jiného českého útoku Vůjtek, Patera, M. Procházka na MS před 21 lety v Helsinkách.

Klíčové momenty šampionátů většinou rozhodují výrazné individuality nebo díky nim tuhle roli získají jiní. Český tým po příjezdu bostonských hvězd, které mu posílily sebevědomí i ambice, konečně má na to, aby na turnaji pořádně zamíchal kartami. Zvláště když konečně zlepšil i oslabení.

Zůstávají tu ale varování v podobě chybiček a chyb při obranné činnosti, nedůrazu v prostoru před brankou či zbytečné složitosti v řešení některých herních situací. Čeští hokejisté mají pořád i slabší chvilky a dva kouzelníci z Bostonu nejsou a ani nemohou být všelékem na všechny bolístky národního týmu. Ukázat mu správnou cestu k hokejovému uzdravení ale rozhodně mohou.

Před reprezentanty teď stojí povinnost plných bodových zisků s Bělorusy, Francouzi i Rakušany. Když obstojí, mohou směle vyhlížet čtvrtfinále. S Krejčím a Pastrňákem v takové herní pohodě, jakou ukázali při své kodaňské premiéře, by se pak nemuseli bát ani Kanaďanů, Finů či Američanů.

Martin Kézr
Hokejový expert. Ve sportovní redakci Práva působí od roku 1990

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články