Hlavní obsah

Dozvuk hokejové senzace: až k neuvěření, jak se hvězda Švýcarů obětovala pro tým

Curych/Praha

Postarali se o největší senzaci letošního hokejového šampionátu. Na turnaji v Kodani a Herningu dokráčeli hráči Švýcarska až ke stříbrným medailím a daleko nebyli od zlata, když obhájcům titulu Švédům podlehli až po samostatných nájezdech. Kouč Švýcarů Patrick Fischer nyní odhalil, co všechno byli jeho svěřenci ochotni udělat pro úspěch.

Foto: David W Cerny, Reuters

Gustav Nyquist ze Švédska je masírován, ustlal si na něm Švýcar Roman Josi.

Článek

Že hokejisté absolvují důležité zápasy na klubové i reprezentační úrovni s drobnějšími zraněními, není novinkou. Obětují se pro tým a nezřídka nastoupí do utkání pod injekcemi nebo pod prášky. Obětavost osmadvacetileté švýcarské hvězdy Romana Josiho se však jen tak nevidí.

Když jeho Nashville vypadl ve druhém kole play off NHL v rozhodujícím sedmém zápase s Winnipegem, rodák z Bernu neváhal a kývnul, že švýcarskou reprezentaci na turnaji v Dánsku posílí a zúčastní se tak už svého sedmého mistrovství světa.

Josi stihl nastoupit do posledních dvou zápasů základní skupiny. Ve čtvrtfinále proti Finsku i následně v semifinále proti Kanadě byl nejvytěžovanějším hráčem Švýcarů. O to větší hrozbou pak pro výběr Helvétského kříže bylo, že byl start klíčového obránce ve finále vážně v ohrožení.

I se zlomenou rukou odehrál skoro třicet minut

Trenér Fischer totiž nyní pro švýcarskou televizní a rozhlasovou společnost SRF prozradil, že Josi v semifinále utrpěl zlomeninu ruky. Podrobnější informace o rozsahu zranění neprozradil. Uvedl jen, že vedení národního týmu se před finále muselo obrátit na zástupce Nashvillu, s nímž má Josi podepsaný kontrakt ještě na dvě sezóny.

Predátoři nakonec, trochu překvapivě, dali Josimu pro finále MS zelenou a ofenzivní zadák strávil na ledě takřka třicet minut a připsal si asistence u obou švýcarských gólů. Na výhru to ale nakonec nestačilo, Švýcaři prohráli 2:3 po nájezdech a Josi tak navázal na pět let staré stříbro z MS ve Stockholmu.

Nebyl však jediným hráčem švýcarského týmu, který odehrál finále se zraněním. Útočník Bernu Simon Moser nastoupil se zlomeným prstem na ruce.

Reklama

Související témata: