Hlavní obsah

Rakousko - Česko 4:5 SNHistorický malér odvrátil až v deváté sérii nájezdů Kubalík

Linec/Praha
Aktualizováno

Ve vzduchu visela ostuda nepoznaná v hokeji už 87 let. I když měli čeští hokejisté také při sobotní odvetě s Rakušany střelecky jasně navrch, dojít si pro očekávané vítězství pro ně bylo v Linci daleko obtížnější než ve středu večer ve Znojmě. Vymstila se jim lehkovážnost v poslední třetině, kde přišli o dvoubrankové vedení a nakonec výhru 5:4 po samostatných nájezdech urvali až v deváté sérii nájezdů díky trefě Dominika Kubalíka. Odvrátil se tím historický malér, vždyť s Rakouskem prohrál národní tým naposledy v roce 1932.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zleva David Maier z Rakouska a český reprezentant David Tomášek.

Článek

Rakušané až ve třináctém vzájemném utkání za celou dobu existence Česka obrali reprezentaci o bod. Poměr střel v zápase vyzněl 17:41 v neprospěch domácích, jenže při nájezdech byli hodně blízko senzačnímu triumfu. Kapitán Hanzl i Kubalík při své druhé exekuci už bezpodmínečně museli dát gól, aby tomu zabránili. Naštěstí se jim to oběma povedlo, takže nakonec ani nevadilo, že Kovář kapituloval čtyřikrát v zápase i při nájezdech.

V české sestavě chybělo pět hráčů, kteří absolvovali první zápas ve Znojmě. Do Lince vůbec nepřijeli obránci Kolář s Kundrátkem a útočníci Sekáč, T. Zohorna a Řepík. Domácí začali docela aktivně, ale národní tým se po rychlém útoku ujal vedení. Z přihrávky F. Pavlíka se poprvé v reprezentačním dresu trefil Červený.

Střelecká převaha, nerozhodné skóre

I když Češi vyprodukovali už v první třetině dvojnásobný počet střel než soupeř, do kabin se šlo za nerozhodného stavu, neboť Klokův faul gólově potrestal Zwerger. Rakušané byli najednou při chuti. Na začátku druhého dějství měl Ganahl velkou šanci, když střílel z bezprostřední blízkosti, ale bekhendem bránu netrefil.

Vzápětí přišly dva české góly v rozpětí necelých tří minut. Nejprve se Fořt prosadil i při svém druhém reprezentačním vystoupení, když se z levé strany protáhl až ke Kickertovi a propálil domácího brankáře přesnou střelou na vzdálenější tyčku.

Vedení pak zvýšila akce, při níž Zdráhal s přihrávkou zpoza branky počkal na Mertlovo najetí, a byla z toho pro někdejšího extraligového kanonýra premiérová trefa za národní tým.

Dvoubrankový náskok si rychle vzali zpět

Další české šance přinesla první přesilovka hostů, jenže na jejím konci přišla zbytečná ztráta puku na útočné modré a navrátilec z trestné lavice Wachter se zmocnil kotouče, který vypálil přesně pod horní tyčku Kovářovy svatyně.

Ze snížení na rozdíl jediného gólu se domácí mužstvo radovalo jen 112 vteřin, než Zámorského ránu vyrazil Kickert betonem jen před sebe, kde byl na dorážku připravený Kubalík. Teprve šestý střelecký pokus nejproduktivnějšího hráče švýcarské ligy si našel cestu do rakouské sítě.

Tlak rozhodující úder nepřinesl

Ve třetí třetině se hrálo dlouho jen před domácí brankou, jenže Kickert všechny šance pochytal a při Zámorského střele mu pomohla tyčka. Naopak udeřilo na druhé straně, Gaffal vybojoval v útočném pásmu puk a přihrál nepokrytému Antonitschovi a Kovář, jenž si sedm minut vůbec nesáhnul na puk, neměl šanci zabránit snížení na 3:4.

Rakousko přitvrdilo hru a najednou ucítilo šanci i kvůli opakovaným problémům českých hráčů dostat puk v klidu z obranného pásma. Obrovská šance přišla z přečíslení, které ale nedokázal zakončit nejlepší hráč domácích Zwerger, parťák Kubalíka z útoku v Ambri-Piotta.

Přibyly otazníky

Reprezentanty tato probuzená rakouská houževnatost dost vykolejila, nesrovnali se ani s benevolentním posouzením některých zákroků v podání rakouských rozhodčích. Uklidnění Česku nemohly dát ani staticky odehrané přesilovky a tajenka zápasu zůstávala otevřená. K power play sáhli domácí teprve v poslední minutě, jenže čeští hráči národního týmu neměli dobrý pohyb a tím soupeři takřka sami nabídli příležitosti k vyrovnání.

Zwerger ji devět vteřin před koncem naplno zužitkoval. Nadšení soupeře, který účinně vystupňoval agresivitu, se promítlo i do obrazu prodloužení. Češi v něm poztráceli herní sebevědomí, nakonec vítěze musely určit až samostatné nájezdy.

V nich měl víc štěstí národní tým, ale ve tváři kouče Miloše Říhy se vůbec nezračila spokojenost. Naopak, sobotním utkáním v Linci se vynořila spousta otazníků, ať už jde o post gólmana, nedůslednost v obraně, problém s důraznou hrou protivníka a složitosti při proměňování šancí.

Euro Hockey Challenge v Linci
Rakousko - Česko 4:5 po sam. nájezdech
Branky: 17. a 60. Zwerger, 32. Wachter, 47. Antonitsch – 34. a rozh. nájezd D. Kubalík, 5. Červený, 25. Fořt, 28. Mertl, hlavní rozhodčí Ofner a Stolc (oba Rak.), vyloučení 3:3, využití 1:0, 2521 diváků, třetiny 1:1, 1:3, 2:0 - 0:0, náj. 4:5.
Rakousko: Kickert – Maier, Lindner, Schlacher, R. Wolf, Vallant, Payr, Matzka, Kernberger, Steffler – Ulmer, Baumgartner, Ganahl – Hofer, Haudum, Zwerger – Gaffal, Häussle, Wachter – Pöschmann, Maxa, Antonitsch.
Česko: Jakub Kovář – Zámorský, Polášek, F. Pavlík, Jordán, Mozík, L. Krejčík, Klok, T. Dvořák – H. Zohorna, R. Hanzl, D. Kubalík – Tomášek, Fořt, Červený – Š. Stránský, Mertl, P. Zdráhal – R. Pavlík, R. Zohorna, O. Beránek.
Euro Hockey Challenge:
Östersund: Švédsko - Norsko 5:1 (3:0, 0:0, 2:1)
Branky: 3. Mastomäki, 15. Strömwall, 20. Sandin, 45. Rasmussen, 56. Zaar - 52. Lindström.
Vojens: Dánsko - Finsko 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Branky: 8. Bau Hansen - 23. Kaski, 30. Suomi.
Cergy-Pontoise: Francie - Rusko 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branky: 8. Alexejev, 53. Michajlov.
Garmisch-Partenkirchen:
Německo - Slovensko 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)
Branky: 14. Bergmann, 16. Tuomie, 33. Noebels - 25. Cingel.

Reklama