Hlavní obsah

Říha po výhře nad Slováky vyřadil dva hráče. Plekanec sdělil své rozhodnutí

Nitra

Po sobotním zápase se Slováky v Nitře rozhodl trenér národního týmu Miloš Říha o dalším zúžení kádru připravujícího se na hokejové mistrovství světa. Třináct dnů před začátkem šampionátu škrtnul ze seznamu reprezentantů obránce Adama Poláška s Michalem Jordánem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miloš Říha během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

„Bohužel oba v sobotu večer končí a říkám bohužel, protože nám celou sezonu vydatně pomohli, ale teď si po pondělním doplnění o Jana Ruttu z Tampy necháme už jen deset beků a někdo tak musel z kola ven," uvedl pro hokej.cz Říha.

Na pondělním srazu v Brně, kde pak od čtvrtka čeká české mužstvo domácí klání evropské tour a v něm těžká utkání s Finskem, Švédskem a Ruskem, se objeví společně s Michalem Frolíkem z Calgary a Dominikem Simonem z Pittsburghu dokonce sedmnáct útočníků. Další, kterým bude Ondřej Palát z Tampy, se se má připojit ve středu. „Napevno s těmi hráči ale můžeme počítat teprve v okamžiku, kdy budou s mužstvem," říká Říha.

Foto: Stan Szeto, Reuters

Hokejový útočník Tomáš Nosek z týmu Vegas Golden Knights (vpravo) neprošel lékařskou prohlídkou.

Intenzivně se přitom jedná o ještě dalším doplnění reprezentačního kádru ze zámoří. Tomáš Nosek ve Vegas ale neprošel zdravotní prohlídkou. „Mluvil jsem s ním, ale lékaři v klubu byli proti jeho cestě na mistrovství," řekl Říha, podle nějž může být ve hře příjezd obránce Filipa Hronka, jenž zatím nastupoval v play off za farmu Grand Rapids. Generální manažer národního týmu Petr Nedvěd usilovně komunikuje i s Jakubem Vránou z Washingtonu.

Velký otazník je nad nejproduktivnějším extraligovým hokejistou Milanem Gulašem, kterého sužuje viróza, ale Říha by ho rád viděl v Brně a pak o něm učinil rozhodnutí. Nejistý pak zůstává termín zapojení extraligových finalistů. Pokud by se o titulu rozhodlo už v neděli v Třinci, mohli by se pozvaní hráči hlásit v Brně také 1. května, ale jestli dojde na sedmý zápas o titul v úterý v Liberci, tak aktéři finálové bitvy dorazí asi až v pátek 3. května večer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Tomáš Plekanec pozvánku do reprezentace odmítl.

Podle zákulisních informací má realizační tým širší seznam vhodných kandidátů, na němž figurují brankáři Will a Hrubec, obránci Šmíd, Musil, Doudera a útočníci Birner, Filippi, Kvapil. Trenér Říha ale před koncem finálové série nechce říkat vůbec žádná jména. „Bude to nesmírně těžké pro ty hráče, kteří po vyčerpávajícím play off nemají vlastně žádný prostor pro odpočinek. Víme, koho chceme oslovit a hlavně musíme vědět, jak jsou na tom fyzicky a jestli se vůbec na turnaj cítí," říká obecně.

Dost smělý plán přemluvit k účasti na letošním MS ještě Tomáše Plekance, jenž zářil v extraligové baráži, kouči ale nevyšel. Šestatřicetiletý kladenský útočník v reprezentaci skončil po loňském šampionátu a pozvánku do Bratislavy nepřijal. „Volali jsme si v pátek, těšilo ho náš zájem. Naznačil mi, že by se národnímu týmu možná až tolik nebránil, ale omluvil se, že teď se na to necítí. Takže to není na pořadu dne," prozradil Říha.

Reklama