Hlavní obsah

Ve hře o MS je 36 hokejistů. Národ by nám ale neodpustil nenechat si místo pro Pastrňáka a Hertla, říká Říha

Brno

Sedmadvacet hokejistů, kteří absolvovali už kemp v Nitře, se hlásilo v brněnském hotelu Holiday Inn, který bude celý týden dočasným domovem reprezentačního mužstva ve finální části přípravy na mistrovství světa. Nově se ale do přípravy zapojují další hráči NHL: obránci Jan Rutta a Filip Hronek a útočníci Michael Frolík, Dominik Simon, Dmitrij Jaškin, Ondřej Palát, Jakub Vrána. Vedle nich předčasně ukončí mistrovské oslavy třinecký tandem: gólman Šimon Hrubec a obránce David Musil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Miloš Říha během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Proč jste se rozhodl vzít na závěrečné soustředění před šampionátem v Bratislavě nezvykle vysoký počet 36 hráčů?

Přistupujeme k turnaji v Brně maximálně zodpovědně, ale pořád je to pro nás ještě příprava na mistrovství světa, kde se různé věci zkouší. V brněnských zápasech s Finy, Švédy a Rusy můžeme podle pravidel využít celkem třicet hráčů, další s námi budou intenzivně trénovat. Děláme maximum pro to, abychom měli na šampionátu co nejsilnější a ideálně sladěný výběr.

Co vás přimělo k povolání dalších tří posil z NHL?

Hronek už dohrál na farmě Detroitu v Grand Rapids a věřím, že prospěje obranné činnosti mužstva. Jaškin byl skvělý na loňském mistrovství světa. I když ve Washingtonu neměl v sezoně moc prostoru na ledě, má obrovskou chuť se tady o místo poprat a zase se hokejově ukázat. Vrána z Washingtonu měl sice v play off drobný problém s ramenem, ale lékařskou prohlídkou prošel a dorazit by měl do Brna jako poslední v pátek. Nikdo však nemá nominaci jistou, každý se musí předvést.

Foto: Sport.cz s použitím Reuters

David Pastrňák (vlevo) a Jakub Vrána

Do konečné podoby soupisky pro mistrovství světa budete muset ale škrtnout ještě jednoho brankáře, čtyři obránce a šest útočníků. Jak složité to bude rozhodování?

Na trenérské práci je takové zužování kádru asi nejtěžší. Záměrně si teď necháváme ve hře víc jmen, vždyť teprve uvidíme, v jakém stavu se dostaví kluci z NHL. Asi nikdo nečekal, že se nám v zámoří uvolní tolik hráčů. Jádro osmi deseti hráčů, kteří s námi prošli sezonu, ale v kabině zůstává. Vezmeme si určitě i víc hráčů do Bratislavy.

Je tedy možnost, že si po nedělním ohlášení nominace na MS necháte volné místo na soupisce pro hráče, kteří by vypadli v druhém kole play off NHL končícím den před šampionátem?

Sledujeme všechny hráče, kteří ještě v zámoří bojují o Stanley Cup. Hlavně u Pastrňáka s Krejčím z Bostonu a Hertla v San Jose by nám národ neodpustil, kdybychom pro ně nenechali místo, pokud by v play off skončili. U Mrázka je teď akutní otázka zdravotního stavu a další brankář Francouz byl v této chvíli povolán do hlavního týmu Colorada. Ještě nám ale hrají Polák s Faksou v Dallasu.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Tomáš Hertl ze San Jose slaví víězný gól spoluhráče Burnse do sítě brankáře Malcolma Subbana v zápase NHL proti Vegas.

Jak jste vybíral, komu pošlete reprezentační pozvánku pro finalisty?

Chápu, že hráči Třince i Liberce musí být ohromně unavení, ale my už nemáme moc prostor, takže se z mistrovského celku připojí Hrubec a možná i Musil, u něj ale záleží, jestli bude připravený a jak se na reprezentaci vůbec cítí. Z Liberce jsme chtěli Šmída, jenže odlétá za manželkou a dětmi do Kanady. Chuť by měl, ale rodina je na prvním místě a tomu rozumím. Kvapil pro zranění finálovou sérii nedohrál a nikdo další z Bílých Tygrů se nám už nezdál jako vhodný, aby přiskočil.

Je vůbec ještě ve hře o nominaci plzeňský kanonýr Milan Gulaš?

Bohužel už ne. Jeho zdravotní stav stále neumožňuje, aby se k nám přidal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články