Hlavní obsah

Finsko - Česko 3:2Hronek zavelel, ale Čechům se obrat nepovedl. Suomi v Brně urvali těsnou výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Manninen 1 : 0
34. Lindbohm 2 : 0
40. Hronek 2 : 1
59. Manninen 3 : 1
60. Gudas 3 : 2
Záznam online reportáže

Brno
Aktualizováno

Českým hokejistům se vstup do domácích Carlson Hockey Games nevydařil. Na brněnském ledě se prosadili jen v dvojnásobné přesilovce obránce Filip Hronek a v samém závěru v další početní výhodě Radko Gudas. Svěřenci Miloše Říhy podlehli Finům 2:3, když góly vítězů zařídili dvěma trefami Manninen a Lindbohm. Druhým soupeřem národního týmu v rámci posledního dílu Euro Hockey Tour budou v sobotu od 18.30 hodin Švédové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michal Řepík před finským brankářem Jussim Olkinuorou při zápase v Brně.

Článek
Fotogalerie

Čtvrteční zápas měl slavnostní předehru, když byl za reprezentační služby oceněn bývalý útočník a mistr světa z roku 2010 Petr Hubáček. Před úvodním buly pak diváci v DRFG aréně ještě uctili minutou ticha památku trenérských legend Luďka Bukače a Jána Staršího.

Češi do svého úvodního duelu na turnaji, jenž je generálkou na mistrovství světa, nasadili hned osm posil z NHL včetně kapitána Jakuba Voráčka. Vedle něj nechyběli v sestavě ani obránci Radko Gudas, Filip Hronek, Jan Rutta a útočníci Dmitrij Jaškin, Dominik Simon, Michael Frolík a také Filip Chytil. Po ledě se navíc proháněla i další akvizice ze zámoří Jakub Jeřábek, jenž nastupoval na farmě St. Louis v San Antoniu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček během utkání s Finy v rámci turnaje České hokejové hry.

Finové, kteří přivezli do Brna z NHL jen beka Chicaga Jokiharju a forvarda Floridy Lammikku, nepředvedli v první třetině svoji tradiční rychlost a obtížně se prodírali středním pásmem. Češi byli střelecky aktivnější, ale větší šance si nevypracovali. Kubalík se těsně před přestávkou dostal do dobré palebné pozice, jenže jeho rána skončila na hokejce obránce Kaskiho, od níž se puk odrazil mimo branku.

Seveřané trpělivě čekali na svoji šanci a ta přišla v samém závěru. Kovář nejprve přečkal bez úhony přečíslení soupeře čtyři na dva, patnáct vteřin před odchodem do kabin však Jokiharju vysunul krásným pasem na útočné modré číhajícího Manninena a ten po samostatném úniku procedil kotouč mezi betony českého gólmana.

Národnímu mužstvu mohlo být i hůř. Krátce po přestávce chyboval při rozehrávce Jan Kovář, ale Savinainen přestřelil. Stejný hráč neměl střelecké štěstí ani o pár sekund později, když bekhendem neprotlačil kotouč do sítě. Domácí borci se nemohli dostat do tempa. Až v polovině utkání vypálil Kubalík a Řepík při pokusu o dorážku minul puk.

Kovář poté podržel tým při šancích Pesonena a Lammikky. Necelých osm minut před koncem prostřední dvacetiminutovky si pak domácí vytvořili největší možnost. Po zámořské souhře předložil Chytil od zadního mantinelu volnému Jaškinovi, jenže jeho dělovku z první lapil Olkinuora. Tato situace Čechy mrzela. Po střele Lindbohma se totiž puk po několika nešťastných odrazech Kováře s Kundrátkem octl v síti podruhé a Suomi vedli už 2:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radko Gudas během utkání s Finy v rámci turnaje České hokejové hry.

Říha poté výrazně zamíchal sestavou, kontaktní gól však stále nepřicházel. Vyprodané ochozy jásaly až v závěru. Češi hráli minutu a 36 vteřin dlouhou přesilovku pět na tři a po devíti sekundách ji využili po dělovce Hronka. Jednadvacetiletý bek byl při chuti a po přihrávce Voráčka málem srovnal.

Češi prahli po vyrovnání. V závěrečné části však navzdory slibným příležitostem neproměnili tři početní výhody. Domácí byli ve velkém tlaku, jenže Olkinuora pochytal šance Hanzla i Hronka. Publikum hnalo domácí za druhým gólem, jenže se z něj netěšilo ani při závěrečné power play. Naopak do prázdné klece stvrdil triumf Seveřanů Manninen. Na jejich vítězství už pak nic nezměnil ani následný gól Gudase.

Český celek tak v přípravě na MS po vítězných dvojzápasech v Euro Hockey Challenge s Rakouskem, Německem a Slovenskem poprvé okusil hořkost porážky.

Turnaj Carlson Hockey Games v Brně, součást Euro Hockey Tour:
ČR–Finsko 2:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 40. Hronek (J. Voráček), 60. Gudas – 20. S. Manninen (Jokiharju, Lehtonen), 34. Lindbohm, 59. S. Manninen. Rozhodčí: Olenin, Romasko (oba Rus.) – Lhotský, Ondráček (oba ČR). Vyloučení: 2:5, navíc Jokiharju 2+10. Využití: 2:0. Diváci: 7700 (vyprodáno).
ČR: Jakub Kovář – Gudas, Krejčík, Kundrátek, Jeřábek, Rutta, Moravčík, Hronek, Kolář – J. Voráček, Jan Kovář, Zaťovič – Frolík, Simon, Jaškin – Řepík, R. Hanzl, D. Kubalík – H. Zohorna, Chytil, Sekáč. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Finsko: Olkinuora – Koivisto, Lehtonen, Jokiharju, Sund, Kaski, Mikkola, Leskinen, Lindbohm – Savinainen, Ilomäki, Rajala – Joonas Nättinen, S. Manninen, H. Pesonen – Kiviranta, Luostarinen, Ojamäki – J. Sallinen, Lammikko, Anttila. Trenéři: Jukka Jalonen, Mikko Manner a Ari-Pekka Selin.
Tabulka Carlson Hockey Games:
1.Švédsko110006:43
2.Finsko110003:23
3.ČR100012:30
4.Rusko100014:60
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko10520336:2319
2.Finsko10412323:2616
3.Švédsko10402427:3314
4.ČR10310626:3011

Reklama