Hlavní obsah

Zaťovič dostal na výběr, prozradil Říha. U nominace váhal na všech pozicích

Brno

Pětadvacet hráčů, tedy přesně počet povolený na soupisce, odveze reprezentační trenér Miloš Říha v úterý před polednem vlakem na hokejové mistrovství světa do Bratislavy. A nominace působí tak, že žádné jméno v ní nevyvolává fanouškovi šok.

Hráčům bylo těžké říct ne. Miloš Říha vysvětluje, proč na MS nebere Zaťoviče a další hráče.Video: Sport.cz

 
Článek

Šest týdnů dlouhou přípravou prošlo přibližně dvakrát tolik hokejistů, než figuruje v oznámené nominaci, a šedesátiletý kouč přiznal, že rozhodování o ní nebylo vůbec jednoduché. „Abych se přiznal, váhal jsem do poslední chvíle na všech pozicích. Na kluky jsme dost naložili, ale přístup měli naprosto stoprocentní," prohlásil Říha s tím, že kostru měl víceméně jasnou už několik dní a víkend na turnaji v Brně mu vyřešil čtyři zbývající otazníky.

„Vybrali jsme tým, kterému věřím. Nominace se ale dělala i podle toho, jak nám jednotlivé posty zapadaly do sebe," řekl kouč, jenž adepty na MS vyhodnocoval ze všech možných úhlů pohledu, než škrtl v neděli večer poslední jména. „Mužstvo jsme skládali podle charakteru, jak se hráči chovali, jak se předvedli v zápasech i na tréninku, zohlednili jsme i určité fungující vazby a to vše vyústilo v definitivní rozhodnutí," prohlásil Říha.

Foto: David W Cerny, Reuters

Trenér Miloš Říha uděluje svým svěřencům taktické pokyny

Teď záleží na Říhovi, kdo a kdy bude v Bratislavě zapsán na soupisku. „Ještě stále sledujeme, jak to dopadne s postupem z druhého kola play off NHL, takže až bychom nastoupili na šampionátu v pátek večer k prvnímu zápasu proti Švédsku, asi bychom nechali jedno volné místo pro brankáře a dvě až tři do pole," nastínil své záměry český kouč, jenž si vybral jedenáct hráčů ze zámoří, šest z domácí extraligy, pět z KHL, dva z finské a jednoho ze švýcarské ligy.

Nejvíc zkušeností z nominované pětadvacítky má Voráček, mistr světa 2010 hrál už na pěti šampionátech. Stejně jako další útočník Kovář. Naopak nováčky na velké mezinárodní akci jsou gólman Hrubec, obránce D. Musil a útočníci J. Vrána, Tomášek a H. Zohorna. Na mistrovství světa se představí poprvé rovněž Bartošák a Palát, kteří se ale zúčastnili ZOH.

Největší zklamání z toho, že se pro ně letos místo nenašlo, prožili zřejmě obránci Krejčík s Jeřábkem. „Kluky jsem vyřazoval s těžkým srdcem, protože udělali vše, aby se na mistrovství světa dostali. Odcházeli hodně smutní, ale strašně těžko se mi vybíralo a počet hráčů je omezený, muselo to přijít. Všem, s nimiž jsme se v neděli večer po posledním škrtu rozloučili, patří velký dík," naznačil Říha.

Trenér Miloš Říha odtajnil nominaci na mistrovství světa. Kdo pojede na Slovensko?

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Jako úplně posledního pak řešil 34letého útočníka Zaťoviče. „Je to férový dospělý chlap a dostal na výběr. Na rovinu ale řekl, že by nechtěl v Bratislavě jen čekat v pozici náhradníka. A že pokud se nám tedy nevchází do základní sestavy, že se radši chce po těžké sezoně připravit na tu další a uvolní místo mladším," přiblížil kouč své jednání se zkušeným brněnským útočníkem.

Také prozradil alespoň trochu okolnosti sobotního Sekáčova odjezdu. „Poslední týden přípravy nevypadal dobře a viděli jsme, že se trápí, tak jsme si promluvili. Přiznal, že má své velké problémy, které mu nedovolují, aby se šampionátu zúčastnil. Nejsou ale zdravotního rázu," uvedl Říha, jenž považuje za velmi kvalitní první dvě pětky složené z hráčů ze zámoří. „Když budou udávat tón, mohou se k nim hráči z evropského jádra vhodně přidat, trochu ale zatím cítím problém na postu středního útočníka," připustil Říha.

Pro dnešek dostali čeští hokejisté volno, ale už v úterý v 9.50 h vyrazí vlakem do Bratislavy na šampionát. Reprezentanti dostali od trenéra možnost postupně nastupovat v Praze, Pardubicích či Brně. „Snad nikomu neujedeme," smál se kouč.

Reklama