Hlavní obsah

Raffl je jedinou posilou Rakouska z NHL pro MS

Vídeň

Jedinou posilu z NHL mají v nominaci na mistrovství světa na Slovensku hokejisté Rakouska. Švýcarský trenér Rakušanů Roger Bader bude spoléhat v útoku na Michaela Raffla z Philadelphie. Je jedním z osmi krajánků, z nichž dalších pět působí v elitních evropských ligách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček (vpravo) a Rakušan Thomas Raffl během utkání MS v Praze.

Článek

Třicetiletý Michael Raffl, který se na šampionátu potká s českými spoluhráči z Flyers Radkem Gudasem a Jakubem Voráčkem a v týmu se svým starším bratrem Thomasem ze Salcburku, působí v NHL od roku 2013. Za Philadelphii sehrál v základní části celkem 412 zápasů a připsal si 132 bodů za 70 branek a 62 asistencí. V 19 duelech play off přidal tři body za gól a dvě přihrávky.

Další dva rakouští zástupci z NHL - útočníci Thomas Vanek z Detroitu a Michael Grabner z Arizony - chybí. Pětatřicetiletý Vanek, který má české předky, v reprezentaci skončil a nehrál v ní od olympijských her v Soči v roce 2014, kdy dostal s Grabnerem a Michaelem Rafflem pokutu za flám během turnaje.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vlevo český reprezentant David Tomášek dává gól, vpravo je brankář Rakouska David Kickert.

Grabner hrál v národním týmu naposledy v září 2016 v kvalifikaci na OH v Pchjongčchangu. V NHL byl od začátku prosince do března mimo hru kvůli zranění oka.

Z osmadvacetičlenného kádru, který se představil v Euro Hockey Challenge proti České republice 10. dubna ve Znojmě (3:1) a v Linci (5:4 po samostatných nájezdech), zůstalo v kádru jen devět hokejistů.

Jsou to gólman David Kickert z Lince, obránci Markus Schlacher z Villachu, Raphael Wolf z Dornbirnu a útočníci Fabio Hofer s Dominicem Zwergerem z Ambri-Piotty, Benjamin Baumgartner z Davosu, Manuel Ganahl z Lukko Rauma, Lukas Haudum z druholigového švédského Panternu a Patrick Obrist z Klotenu, který působí ve druhé nejvyšší švýcarské lize.

Vedle hráčů Salcburku, který má se sedmi hokejisty největší zastoupení v kádru, vítěze EBEL Klagenfurtu a poraženého finalisty Vídně doplnil tým také Konstantin Komarek ze švédského Malmö.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Závar před rakouskou bránou.

Osmadvacetiletý útočník Peter Schneider z Vídně, který ovládl v uplynulé sezoně produktivitu dlouhodobé části EBEL s 69 body za 35 branek a 34 asistencí z 54 utkání, hrál tři roky v českých mládežnických soutěžích. Od 16 let působil rodák z Klosterneuburgu nejprve v Českých Budějovicích a potom ve Znojmě.

Na premiérový šampionát se chystá brankář Lukas Herzog ze Salcburku, obránce Raphael Wolf z Dornbirnu a devatenáctiletý útočník Baumgartner. Při posledním zúžení vypadl obránce Philipp Lindner z Innsbrucku, který bude připravený na pozici náhradníka.

Rakušany čeká úvodní duel na turnaji v sobotu od 16:15 proti Lotyšsku a v dalších duelech základní skupiny B budou hrát s Ruskem, Švýcarskem, Švédskem, Norskem, Českou republikou (v neděli 19. května v 16:15) a Itálií.

Nominace hokejistů Rakouska na MS v Bratislavě a Košicích (10.-26. května):
Brankáři:
Lukas Herzog (Salcburk/EBEL)
David Kickert (Linec/EBEL)
Bernhard Starkbaum (Vídeň/EBEL).
Obránci:
Martin Schumnig, Steven Strong, Clemens Unterweger (všichni Klagenfurt/EBEL)
Dominique Heinrich, Alexander Pallestrang (oba Salcburk/EBEL)
Patrick Peter (Vídeň/EBEL)
Markus Schlacher (Villach/EBEL)
Raphael Wolf (Dornbirn/EBEL).
Útočníci:
Alexander Cijan, Raphael Herburger, Thomas Raffl, Alexander Rauchenwald (všichni Salcburk/EBEL)
Fabio Hofer, Dominic Zwerger (oba Ambri-Piotta/Švýc.)
Thomas Hundertpfund (Klagenfurt/EBEL)
Peter Schneider (Vídeň/EBEL)
Benjamin Baumgartner (Davos/Švýc.)
Manuel Ganahl (Lukko Rauma/Fin.)
Konstantin Komarek (Malmö/Švéd.)
Lukas Haudum (IK Pantern/Švéd.)
Patrick Obrist (Kloten/Švýc.)
Michael Raffl (Philadelphia/NHL).

Reklama

Související témata: