Hlavní obsah

Hokejisté Dánska mají v kádru pro MS dvě posily z NHL

Praha

Dvě posily z NHL mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa na Slovensku hokejisté Dánska. Kouč Heinz Ehlers má k dispozici útočníky Larse Ellera z Washingtonu a Mikkela Boedker z Ottawy.

Foto: Profimedia.cz

Třicetiletý Eller se stal loni v dresu Capitals prvním Dánem, který získal Stanleyův pohár

Článek

Třicetiletý Eller se stal loni v dresu Capitals prvním Dánem, který získal Stanleyův pohár. V této sezoně si připsal v 81 zápasech 36 bodů (13+23) a v sedmi duelech play off přidal další tři body (1+2). Někdejší hráč St. Louis a Montrealu sehrál dohromady v NHL 685 utkání a zaznamenal 255 bodů (116+139). V 81 zápasech play off dal 14 gólů a na 30 přihrál.

O rok mladší Boedker v uplynulém ročníku v dresu Senators nasbíral v 71 zápasech 35 bodů (7+28). Celkem má bývalý hráč Phoenixu/Arizony, Colorada a San Jose na kontě v NHL 689 utkání a 323 bodů (116+207). V 34 utkáních bojů o Stanleyův pohár zaznamenal 17 bodů (6+11).

Zkušenosti z NHL mají i další hráči

Na farmě Washingtonu v Hershey v nižší AHL působil útočník Mathias Bau Hansen, který ale v uplynulé sezoně kvůli zranění vůbec nehrál a v NHL se šance nedočkal. Zkušenosti z nejlepší ligy světa mají z minulosti tři zástupci Jokeritu Helsinky z KHL.

Útočník Regin sehrál za Ottawu, New York Islanders a Chicago 243 utkání v NHL a nasbíral 57 bodů (23+44), v 11 zápasech play off přidal tři góly a jednu asistenci. Niklas Jensen má na kontě za Vancouver a NY Rangers 31 duelů a šest bodů za tři góly a tři přihrávky. Obránce Oliver Lauridsen sehrál 16 utkání v NHL za Philadelphii a připsal si tři body za dvě branky a jednu asistenci.

Madsen jede na 14. MS

Už na 14. mistrovství světa se chystá útočník Morten Madsen z Timry. Debutovat na velké mezinárodní akci mohou další ofenzivní hráči Jonas Roendbjerg z Växjö, Nick Olesen ze švédského druholigového Panternu i Mathias From, který hraje ve stejné soutěži za AIK Stoclkholm. A také Joachim Blichfeld z Portlandu z juniorské WHL, jehož v roce 2016 draftovalo v sedmém kole na 210. pozici San Jose.

Dány čeká první vystoupení na turnaji v sobotu od 12:15 proti Francii a v dalších zápasech základní skupiny A v Košicích narazí na Německo, Velkou Británii, Finsko, USA, Kanadu a domácí Slovensko.

Nominace hokejistů Dánska na MS
Brankáři: Patrick Galbraith (SoenderjyskE), Simon Nielsen (Herning), Sebastian Dahm (Iserlohn/Něm.),
obránci: Oliver Lauridsen, Jesper Jensen Aabo (oba Jokerit Helsinky/KHL), Phillip Bruggisser (Krefeld/Něm.), Matias Lassen (Malmö/Švéd.), Oliver Larsen (Pantern/Švéd.), Stefan Lassen (Almtuna/Švéd.), Nicholas B. Jensen (Bremerhaven/Něm.), Markus Lauridsen (HV 71/Švéd.),
útočníci: Nicklas Jensen, Peter Regin (oba Jokerit Helsinky/KHL), Morten Poulsen (Herning), Julian Jakobsen (Aalborg), Morten Madsen (Timra/Švéd.), Nicolai Meyer (Södertalje/Švéd.), Nick Olesen (Pantern/Švéd.), Mikkel Boedker (Ottawa/NHL), Lars Eller (Washington/NHL), Joachim Blichfeld (Portland/WHL), Mathias Bau Hansen (Hershey/AHL), Frederik Storm (Malmö/Švéd.), Mathias From (AIK Stockholm/Švéd.), Jonas Roendbjerg (Växjö/Švéd.), Jesper Jensen (Skelleftea/Švéd.).

Reklama

Související témata: