Hlavní obsah

Rusko - Rakousko 5:0Rusové si před zápasem s Českem s chutí zastříleli

Bratislava

Ruští hokejisté porazili ve druhém utkání na mistrovství světa v Bratislavě Rakousko 5:0 a zůstávají bez ztráty bodu. Dvěma góly se na výhře podílel stejně jako v pátek proti Norsku (5:2) útočník Jevgenij Dadonov z Floridy. Brankář Alexandr Georgijev z New York Rangers při premiéře na světovém šampionátu udržel čisté konto, stačilo mu k tomu 15 úspěšných zákroků.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Rakouský hokejista Manuel Ganahl bojuje o puk s Michailem Sergačovem z Ruska v utkání mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Do sestavy sborné se vedle Georgijeva zařadili nově také obránce Nikita Zadorov z Colorada a útočník Ivan Tělegin. Zadorov se mohl už ve třetí minutě zapsat mezi střelce, po jeho střele od modré čáry pomohla Starkbaumovi tyč. Vzápětí mohl vytěsnil Georgijev ránu Unterwegera.

Skóre otevřel ve 13. minutě při vyloučení Thomase Raffla Dadonov, jenž se trefil po kombinaci Kučerova a Guseva z pozice mezi kruhy. Rakušanům k vyrovnání nepomohlo přečíslení Thomase Raffla s Komarekem ani Herburgerův pokus.

Sborná ze svých šancí využila tu v 35. minutě. Kučerov předvedl krásnou kombinaci s Gusevem a zvýšil na 2:0. Hned za 36 sekund se Rusové radovali znovu. Kaprizovovu přihrávku od levého mantinelu tečoval za Starkbauma Tělegin.

Ve třetí třetině si sborná ještě vylepšila skóre. Sergačov po 15 sekundách hry předložil puk před před prázdnou branku Dadonovovi, který si snadno připsal druhou branku v utkání a celkově čtvrtou na turnaji.

Ve 45. minutě poprvé bodoval kapitán Kovalčuk, který usměrnil za rakouského gólmana Orlovovu přihrávku. Rusové už další příležitosti neproměnili a v 59. minutě neobrala Georgijeva o nulu ani tečovaná střela Pallestranga.

Mistrovství světa v hokeji na Slovensku:
Skupina B (Bratislava)
Rusko - Rakousko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 13. Dadonov (Gusev, Kučerov), 35. Kučerov (Gusev), 35. Tělegin (Kovalčuk), 41. Dadonov (Sergačov, Malkin), 45. Kovalčuk (Orlov, Kuzněcov). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Schukies (Něm.) - Leermakers (Niz.), Vanoosten (Kan). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 9033.
Rusko: Georgijev - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Barabanov, Andronov, Kovalčuk - Tělegin. Trenér: Ilja Vorobjov.
Rakousko: Starkbaum - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Strong - M. Raffl, Herburger, P. Schneider - Ganahl, Komarek, T. Raffl - F. Hofer, Hundertpfund, Zwerger - Haudum, Obrist, Rauchenwald. Trenér: Roger Bader.

Reklama

Související témata: