Hlavní obsah

Faksa vyrazí na Lotyše s křídly po Chytilovi

Bratislava

Čeští hokejisté vyrukují ke čtvrtému utkání na bratislavském MS, které sehrají ve čtvrtek od 20:15 proti Lotyšsku, nově i se středním útočníkem Radkem Faksou. Pětadvacetiletý centr z Dallasu nahrazuje v sestavě 19letého benjamínka Filipa Chytila a dostává tak k sobě i jeho křídla, další hráče NHL Jakuba Vránu s Ondřejem Palátem.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Útočník Radek Faksa na tréninku reprezentace v Bratislavě.

Článek

Jaký máte z vaší lajny dojem?

Už se těším, až vlítneme do zápasu. Věřím, že chemie lajny by mohla zafungovat. Všichni tři jsme zvyklí na nějaký styl hry ze zámoří. Navíc s Vráničem jsme spolu nastupovali už na dvacítkách a s Paličem spolu trénujeme každé léto, takže se známe hodně dobře. Chci vybojovávat puky pro kluky a házet jim to do křídel, ať můžou prodat své skvělé bruslení. Je těžké usuzovat z prvního tréninku, ale měli bychom si vyhovět.

Jste schopen vylepšit dosud nízkou úspěšnost českých útočníků při vhazování?

Buly, to je základ práce centra, a už jsem to tady slyšel i od trenérů, že ode mě očekávají zlepšení české bilance. V Dallasu pilujeme vhazování každý trénink a já mám dobré učitele, Spezzu se Seguinem. Hlavně v obranném pásmu chodím na buly skoro pořád, je to opravdu strašně důležitá činnost, od ní se může odvíjet celé střídání.

Faksa i Gulaš se cítí po tréninku s týmem dobře. Faksa už bude dopsán na soupisku, u Gulaše se čeká.

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Nemáte už žádný zdravotní limit?

Je to dobré, skoro týden jsem si odpočinul, nabral nové síly, potrénoval a jsem připravený. Rameno vůbec necítím. Moc se těším na to, že si poprvé v kariéře zahraju prakticky doma před skvělými fanoušky.

Dolehla i na vás atmosféra mistrovství světa?

Když to srovnám se šampionáty, které jsem prožil před třemi lety v Moskvě nebo loni v Dánsku, tak tady v Bratislavě je to úplně o něčem jiném. Diváci, atmosféra, zázemí, všechno na vyšší úrovni. Skoro bych řekl, že se to blíží olympiádě.

Český tým musí před Lotyšskem zapracovat na přesilovkách a vhazování.

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

S Lotyšskem hrálo Česko na MS naposledy před třemi lety, ale vy jste tehdy do Moskvy přiletěl až později. Bude pro vás čtvrteční soupeř velká neznámá?

Mají výborné centry, třeba Blugers z Pittsburghu je na vhazování nesmírně rychlý. Lotyši jsou vždycky nepříjemní, hrají hodně fyzický hokej, dobře bruslí i brání, takže čekám těžký zápas.

Reklama

Související témata: