Hlavní obsah

Bojovník za všech okolností! Simon chválil českého kapitána za obrat s Lotyšskem

Martin Kézr (Bratislava)Sport.czPrávo

S hokejisty Lotyšska národní tým ještě nikdy neprohrál a tradici dodržel i na MS v Bratislavě při sedmnáctém vzájemném utkání. Po bídné první třetině ale muselo projít výraznou herní proměnou, než došlo k historicky nejvyšší výhře 6:3.

Ukázali jsme velkou sílu a charakter, když jsme zápas takto otočili, říká Radek FaksaVideo: SPORT.CZ

 
Článek
Fotogalerie

Přitom na začátku reprezentanti předváděli hodně nesoustředěnou hru a za fauly zaplatili dvěma obdrženými góly. „Stalo se nám přesně to, co jsme nechtěli, nechali jsme houževnaté a hodně tvrdě hrající Lotyše odskočit, ale ještě bylo dost času s tím něco udělat," tvrdil útočník Michael Frolík.

Lotyši dobře bruslili a uplatňovali i sílu v osobních soubojích. „Zbytečným vylučováním jsme posadili soupeře na koně. Měli jsme být asi disciplinovanější, ale těžko se to dodrží, když zámořští rozhodčí nasadili zvláštní metr," říkal obránce Radko Gudas.

Jakub Voráček se k týmu vrátil těsně před zápasem. Pak v duelu s Lotyšskem zazářil

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

„Cítil jsem, že věci kolem Voráčkova porodu s týmem zahýbaly, přece jen tady lídr celý den chyběl. Tak jsem tušil, že se nevzbudíme hned na začátku utkání. Úplně v klidu jsem z toho nebyl, ale věřil jsem, že takhle dál hrát nebudeme," vykládal trenér Miloš Říha.

Už během první přestávky si kouč v kabině byl jistý, že se mužstvo probere. „Zase bylo vidět, jak je zdravé a parta drží pohromadě. Stačí něco říct, přijde impuls, a celý mančaft začne pracovat, od druhé třetiny všem klukům jezdily nohy, pak už Lotyši vlastně neměli šanci. Pod tlakem, kterým jsme jim rozhodili obranu, udělali spoustu chyb," přiblížil kouč.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Tři body jsou doma, Česko porazilo Lotyšsko.

Národnímu týmu hodně pomohla pětiminutová přesilovky za Bičevskisův úder do hlavy Řepíka. Jiskru do hry vnesl tradiční dělovkou od modré Hronek a po jeho snížení velké šance národního týmu jen přibývaly. „Zjednodušili jsme hru a to nás zvedlo," cítil Gudas. Vyrovnání dosáhl v polovině utkání pohotovou střelou Kovář a definitivně utkání na svou stranu strhli Češi dvěma góly v závěru prostředního dějství, kdy se během 62 sekund prosadili oba Jakubové v sestavě, Voráček i Vrána.

„Furt jsme věřili a zůstávali v klidu, i když začátek jsme si udělali těžší. Voras ukázal, jak je za všech okolností velký bojovník. I když skóre nevypadalo dobře, pořád všem říkal, že je jen otázkou času, kdy nám to tam napadá. Byli jsme všichni moc rádi, že se stihnul vrátit z porodnice včas," říkal centr elitní lajny Dominik Simon, jenž přidal pátý gól.

Reprezentanti našli herní pohodu, celkově zasypali Merzlikinse 39 střelami a Voráček své báječné představení završil s bilancí 2+2 v kanadském bodování. „Ke konci se to dost řezalo, ale to už jsme měli utkání jasně pod kontrolou," mínil Gudas.

Reklama