Hlavní obsah

Eso z Plzně se chystá na velkou premiéru. Kdo bude proti Italům chytat?

Bratislava
Aktualizováno

Branku české hokejové reprezentace bude ve večerním zápase s Itálií hájit Pavel Francouz. V sestavě se poprvé objeví také útočník Milan Gulaš, který zaplní poslední volné místo na soupisce pro MS.

Změny v české sestavě proti Italům. Nastoupí Milan Gulaš a chytat bude Pavel FrancouzVideo: SPORT.CZ

 
Článek

Gulaš, který byl dvakrát po sobě nejproduktivnějším hráčem základní části extraligy, zažije ve 33 letech premiéru na mistrovství světa. Dosud byl na vrcholných akcích národního týmu smolařem.

Českobudějovický rodák byl s národním týmem na MS 2010, kde Češi vyhráli zlato, na soupisku se ale tehdy nakonec nevešel a předčasně odjel domů. O rok později byl z mužstva vyřazen ve finální přípravě na MS, což se opakovalo i v roce 2013. Za další rok už s nároďákem na šampionát do Minsku odletěl, na soupisku se ale opět nevešel.

Věřím, že to bude dobrý, budu si dávat kratší střídání, říká Milan Gulaš. Vedle koho bude hrát?

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

V roce 2016 ve finále příprav na MS onemocněl, o dva roky později si zase měl zahrát na olympiádě v Pchjongčchangu, ale v generálce na turnaj proti Finům si poranil koleno...

Gulaš: Konečně jsem se dočkal

„Moc se těším. Co k tomu říct, je to moje velká premiéra. Konečně jsem se dočkal," říkal po dopoledním rozbruslení plzeňský křídelník. Ve které formaci nastoupí, však nechtěl prozradit ani on ani asistent trenéra Robert Reichel. „Nějaký plán máme. Řekneme si ho ale nejdřív v kabině," tvrdil kouč.

Trenéři chystají několik korekcí v sestavě. Mezi tyče se postaví Francouz, jenž doposud v dějišti šampionátu jen trénoval a ve čtvrtečním utkání proti Lotyšsku byl na střídačce připravený jako náhradník. Brankáři Colorada bude dnes krýt záda Šimon Hrubec, volno dostal Patrik Bartošák, který na turnaji odchytal tři ze čtyř zápasů. Dobrovolného dopoledního rozbruslení se zúčastnili vedle tří brankářů také beci David Musil, Petr Zámorský, David Sklenička, Filip Hronek a útočníci Filip Chytil, Milan Gulaš, Jan Kovář, Dominik Kubalík, Radek Faksa, Hynek Zohorna a jeho starší bratr Tomáš.

Proti Italům nastoupí Češi s osmi obránci a dvanácti útočníky. V roli diváka budou sledovat duel bratři Zohornové, naopak do sestavy se vrací forvard Chytil.

Možná nám ublížily dva dny volna

Čeští hokejisté narazí na jednoho z papírově nejslabších soupeřů na šampionátu. Výběr kanadského trenéra Claytona Beddoese navíc v Bratislavě ve čtyřech utkáních ještě neskóroval, v tabulce skupiny B je poslední s hrozivým skóre 0:30. „Nesmíme Italy podcenit. Pokud dáme góly, může to být pro nás jednodušší. Ale máme kvalitní mužstvo, které se na zápas připraví a měli bychom ho zvládnout," prohlásil Reichel.

Jeho svěřenci mají za sebou náročný souboj s Lotyšskem, v němž ukázali charakter. Ve druhé třetině smazali dvougólový deficit a po výhře 6:3 učinili důležitý krok ke čtvrtfinále. „Věděli, že když nás porazí, že mají šanci postoupit. Udělali pro to všechno. Někteří hráči byli až zákeřní, takže určitě to byl pro nás dobrý test. Možná nám ublížily dva dny volna. Po první třetině jsme se ale vrátili do zápasu a od druhé už mužstvo šlapalo, jak má," pochvaloval si olympijský vítěz z Nagana.

Reklama

Související témata: