Hlavní obsah

Lotyšsko - Rusko 1:3Gigant se s aktivním soupeřem trápil, po výhře má však sborná jisté čtvrtfinále

Praha

Hokejisté Ruska vyhráli na mistrovství světa v Bratislavě nad Lotyšskem 3:1, v čele skupiny B zůstali bez ztráty bodu a definitivně si zajistili postup do čtvrtfinále. Účast v play off mají po ruské výhře jistou také čeští reprezentanti. Sborná sice po první třetině prohrávala, ale v druhém dějství třemi góly duel otočila.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Hokejisté Ruska se radují z branky do sítě Lotyšska

Článek
Fotogalerie

V první šanci ruského týmu se ocitl ve třetí minutě Gusev a o chvíli později zahrozil i Ovečkin, ale minul. V 11. minutě se radovali Lotyši, když se při Gavrikovově vyloučení trefil z pravého kruhu obránce Cibulskis z Hradce Králové.

Za tři minuty pomohla Lotyšům po pokusu Kučerova v přesilové hře tyč, ale Keninšův čtyřminutový trest přečkali. Gusev trefil z boku také konstrukci branky, na druhé straně měl možnost z dorážky Meija.

Po 27 sekundách druhé části favorit vyrovnal. Pravý horní roh Merzlikinsovy branky trefil obránce Orlov. Ve 24. minutě při Kudlově trestu otočil stav Gusev, další možnost měl Malkin.

Vyrovnat mohl v polovině utkání po návratu z trestné lavice Cibulskis, ale Vasilevskij jeho pokus kryl. Ve 33. minutě zvýšil na 3:1 Kučerov, jehož pokus o zakončení nešťastně srazil hokejkou mezi betony lotyšského gólmana Sotnieks.

Lotyši v závěru druhé části nevyužili 31 sekund trvající přesilovku pěti proti třem a v závěrečném dějství sborná náskok udržela. V power play mohl ještě zvýšit rozdíl Anisimov.

Mistrovství světa v hokeji v Bratislavě:
Skupina B (Bratislava):
Lotyšsko - Rusko 1:3 (1:0, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 11. Cibulskis (Indrašis) - 21. Orlov (Kovalčuk, Plotnikov), 24. Gusev (Dadonov), 33. Kučerov (Anisimov). Rozhodčí: Hribik (ČR), Sidorenko (Běl.) - Goljak (Běl.), Oliver (USA).
Lotyšsko: Merzlikins - Cibulskis, A. Kulda, Sotnieks, Zile, Balinskis, Jaks - Balcers, Keninš, Blugers - Darzinš, Indrašis, Meija - Rihards Bukarts, Bičevskis, Roberts Bukart - Dzierkals, Gegeris, Batna - Marenis. Trenér: Bob Hartley.
Rusko: Vasilevskij - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Barabanov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Plotnikov, Andronov, Kovalčuk - Tělegin. Trenér: Ilja Vorobjov.

Reklama

Související témata: