Hlavní obsah

Slováci se nakonec můžou vyhnout kvalifikaci o olympiádu. Zničí jejich šanci Jágr?

Slovenští hokejisté sice zanechali na mistrovství světa svým herním projevem poměrně sympatický dojem, ale výsledkově to rozhodně žádná sláva nebyla, což má pro hokejisty zpod Tater kromě absence ve čtvrtfinále další negativní následky. Na žebříčku IIHF se propadli na 9. místo a s největší pravděpodobností budou muset bojovat o účast na OH v Pekingu v kvalifikaci.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenská hokejová radost po vítězství nad USA v utkání mistrovství světa.

Článek

Slováci promarnili svoji šanci na účast ve čtvrtfinále MS především nezvládnutými koncovkami v zápasech s Kanadou a zejména s Německem, v nichž v posledních sekundách poztráceli důležité body. A ty chybí i směrem k olympiádě.

Východní sousedé budou v kvalifikaci nejvýše nasazení a boj o Peking tak budou moct absolvovat doma. Už také znají většinu svých soupeřů, kterými budou týmy Běloruska, Rakouska a jeden úspěšný kvalifikant z předchozího kola.

Složení kvalifikačních skupin pro ZOH 2022
Skupina D:
Slovensko
Bělorusko
Rakousko
(kvalifikant)
Skupina E
Lotyšsko
Francie
Itálie
(kvalifikant)
Skupina F
Norsko
Dánsko
Jižní Korea
(kvalifikant)

Přímou účast na olympiádě si vybojovaly Švédsko, Kanada, Rusko, Finsko, USA, Česko, Švýcarsko a Německo.

Pro Slováky přesto existuje teoretická šance, jak se kvalifikaci ještě vyhnout. Ale drží ji v rukou funkcionáři IIHF. Jistotu účasti na olympijském turnaji by sice měla mít pořádající Čína, tu jim ale mezinárodní federace schválila s podmínkou, že se tamní hokej musí rapidně zlepšit. V opačném případě zaujmou její místo právě Slováci.

Situace kolem účasti na olympiádě si všímají i v zámoří. Zajímavý postřeh v této souvislosti publikoval na svém twitterovém účtu novinář z kanadské televize TSN Gord Miller.

„Pokud Čína nedostane jisté místo na olympijském turnaji, Slováci se vyhnou kvalifikaci, kterou by s největší pravděpodobností museli odehrát bez posil z NHL. A teď finální zvrat: Hádejte, kdo podepsal dohodu s čínskou federací a bude za ni lobovat? Jaromír Jágr," připomíná Miller možnou souvislost s nedávnou cestou české delegace do Číny, kde se Jágr stal ambasadorem tamního hokeje.

Slavná 68 ale po návratu z Číny uvedla, že do nejlidnatější země světa jela především kvůli popularizaci milovaného sportu. „Já prostě jel do Číny propagovat popularitu hokeje, protože si myslím, že si to zaslouží. Byl tam několikrát Gretzky, což je nejlepší hokejista všech dob. Jezdí tam hrát týmy NHL. To samé dělají další sporty."

Michael Frolík svým druhým gólem definitivně zlomil odpor Norů. Cenu mu předával Jaromír Jágr

<a href="http://www.sport.cz/">SPORT.CZ</a>

Reklama

Související témata: