Hlavní obsah

NHL si zamluvila 11 českých hokejistů, o beky moc zájem nebyl. Reichel neuspěl

Aktualizováno

Letošní draft NHL byl z několika pohledů výjimečný, ale i překvapivý. Ve světle posledních let prožil český hokej solidní ročník – zámořské kluby si vybraly 11 krajanů, v prvním kole Filipa Zadinu a Martina Kauta. Jakub Škarek byl na draftu v nejlepší pětici brankářů. Trochu překvapením však bylo, že žádný klub nesáhl po Kristianu Reichelovi. Mimořádně úspěšná byla dvoudenní hokejová událost v Dallasu pro Švédy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakuba Škarka si Islanders vybrali jako čtvrtého nejvýše postaveného brankáře z celkových 29 na draftu 2018.

Článek
Fotogalerie

Rozhovor s Martinem Kautem po draftu NHL 2018.

První tři místa na akci pro nejtalentovanější hokejisty začínající v profesionálním dráze obsadili Evropané, k čemuž došlo naposledy v roce 1999, kdy byl na draftu první český útočník Patrik Štefan, hned za ním si Vancouver zvolil Daniela s Henrikem Sedinem, jako čtvrtého nejlepšího hráče pak New York Rangers ocenil Pavla Brendla.

Letos se jedničkou podle očekávání stal obránce Rasmus Dahlin, čímž potvrdil, že švédská líheň talentů je zřejmě nejplodnější v Evropě. Hned šest šťastlivců z úvodní jednatřicítky pochází ze země Tre Kronor, což vyrovnalo rekord.

V součtu bylo 58,5 % draftovaných mladíků ze Severní Ameriky a 41,5 % z Evropy. Rozdíl mezi zámořím a starým kontinentem se však až na výjimky už léta konstantně zmenšuje.

Počet hráčů na draftu podle zastoupených zemí:
1.Kanada73
2.USA54
3.Švédsko29
4.Rusko19
5.Finsko16
6.Česká republika11
7.Slovensko5
8.Švýcarsko4
9.Bělorusko, Německo2
10.Velká Británie, Norsko1
Zdroj: Wikipedia.org

Počet obránců zamluvených v prvním kole pak dokonce rekord draftu o jednoho hráče překonal – z 31 hokejistů bylo 14 beků.

Mezi vybranými Čechy bylo celkově šest útočníků, tři gólmani a dva obránci. Údiv vyvolalo, že žádný klub nesáhl po dvacetiletém Kristianu Reichelovi, jenž měl velmi dobrou sezónu na klubové (Red Deer Rebels, CHL) i reprezentační úrovni, jeho jméno se navíc objevilo i v mnoha relevantních prognózách.

„Je nezpochybnitelné, že byl jedním z našich klíčových útočníků, některé večery i tím úplně nejlepším. Měl opravdu dobrý rok. Podle toho, co slyším, by měl být draftovaný, a právem," řekl nedávno kouč Rebels Brent Sutter o svém svěřenci. Navzdory slibným předpokladům se syn slavného reprezentačního kapitána Roberta Reichela nedočkal.

Loterie talentů minula také osmnáctiletého obránce Libora Zábranského ml., který má za sebou první zámořskou sezónu v týmu Kelowna Rockets (WHL).

Škarek čtvrtým brankářem z 29 vyvolených

Po úvodním kole, kde si Detroit jako šestku vybral Filipa Zadinu a Colorado jako šestnáctku Martina Kauta, přišel z českého pohledu klid. Ve druhém dějství žádný Čech nebyl, jako 46. hráč draftu šel však na řadu první Slovák – talentovaného obránce Martina Féhérvaryho chtěl Washington (celkově draftem prošlo pět slovenských hokejistů).

Ve druhém kole však přišla řada rovnou na čtyři krajany. Ještě sedmnáctiletého Jana Jeníka si jako 65. zvolila Arizona. Produktivní obránce a jeden z vůbec nejmladších hráčů celého draftu strávil většinu roku v Benátkách n. Jizerou, nakoukl ale také do kádru extraligového Liberce.

72. hokejistu pořadí volili Islanders, kteří ukázali na Jakuba Škarka, velkou naději českého brankoviště. Mladý talent loni jako sedmnáctiletý debutoval v extralize v dresu Sparty, nedostal přitom ani gól. V uplynulé sezóně, jíž rozdělil mezi extraligovou Jihlavu a prvoligové Litoměřice, přišel trochu útlum, i tak se stal čtvrtým (druhým evropským) nejvýše vybraným brankářem skončeného draftu (z 29 gólmanů celkově).

O pět míst za Škarkem následoval centr Jakub Lauko, jenž zaujal Boston. Chomutovský útočník se předvedl na testech před přehlídkou nováčků v Dallasu, kde se svými výkony včlenil mezi absolutní špičku testovaných, obecně se však i podle několika prognóz čekalo, že přijde na řadu ještě ve druhém kole.

Anaheim si pak vybral dalšího českého brankáře. Z 85. pozice získal Lukáš Dostála, obdivovatele montrealského Careyho Price. Brněnský odchovanec naposledy nastupoval v juniorce Komety a v prvoligové Třebíči (úspěšnost zákroků okolo 92 %).

Mezi draftovanými Čechy nejméně obránců

Jako prvního hráče čtvrtého kola Buffalo zvolilo středního útočníka Matěje Pekaře. Turnovský rodák v dorostu nastupoval za liberecké Bílé Tygry, poté odešel do zámoří, kde naposledy v juniorské USHL hrál za Muskegon Lumberjacks a měl skoro bod na zápas. Práva na 197 centimetrů vysokého centra Jáchyma Kondelíka (111.) teď patří Nashvillu, Českobudějovický odchovanec nastupoval v sezóně s Pekařem za Muskegon a v 44 zápasech nasbíral 34 bodů.

Filip Král byl prvním českým obráncem, jehož jméno v Dallasu zaznělo – Toronto z něj udělalo 149. hráče draftu. Král odešel do zámoří z Brna, za Spokane Chiefs ve WHL měl slušných 35 bodů v 54 utkáních.

V posledním sedmém kole se dostalo ještě na beka Radima Šaldu (206., Tampa Bay) a brankáře Milana Kloučka (213., Nashville).

11 českých zástupců bylo mezi draftovanými hokejisty i v roce 2015, tento počet je nejvyšším číslem od roku 2006.

Čeští hokejisté na vstupním draftu NHL 2018
6.Filip Zadina (RW)DetroitHalifax Mooseheads (QMJHL)
16.Martin Kaut (RW)ColoradoDynamo Pardubice (ELH)
65.Jan Jeník (RW)ArizonaBenátky n. Jizerou (WSM liga)
72.Jakub Škarek (G)NY IslandersDukla Jihlava (ELH)
77.Jakub Lauko (C)BostonPiráti Chomutov (ELH)
85Lukáš Dostál (G)AnaheimSK Horácká Slavia Třebíč (WSM liga)
94.Matěj Pekař (C)BuffaloMuskegon Lumberjacks (USHL)
111.Jáchym Kondelík (C)NashvilleMuskegon Lumberjacks (USHL)
149.Filip Král (D)TorontoSpokane Chiefs (WHL)
206.Radim Šalda (D)Tampa BaySaint John Sea Dogs (QMJHL)
213.Milan Klouček (G)NashvilleDynamo Pardubice (ELH)
Kompletní výsledky vstupního draftu NHL 2018

Reklama

Související témata: