Hlavní obsah

Poražený Sovět v Síni slávy NHL? Směšné, jsem rozčílený, soptí Cherry

New York/Praha
Aktualizováno

Zatímco někteří hráči nelibě nesou uvedení Garyho Bettmana do Síně slávy NHL, když přímo jemu a také vedení soutěže vyčítají nedbalý přístup k poraněním hlavy a riziku otřesu mozku, prostořekému kanadskému komentátorovi Donu Cherrymu komisionář NHL nevadí. Problém má však s jiným jménem, které letos do Síně slávy přibude. Se sovětským útočníkem Alexandrem Jakuševem.

Foto: Profimedia.cz

Proslulý kanadský hokejový komentátor Don Cherry.

Článek

Dnes jednasedmdesátiletý Jakušev se stane teprve třetím Sovětem, který bude do Síně slávy NHL uveden navzdory tomu, že v nejlepší hokejové lize světa neodehrál jediný duel. Předtím se to podařilo jen dvěma jeho krajanům, brankáři Vladislavu Treťjakovi a útočníkovi Valeriji Charlamovovi.

„Jsem z toho opravdu rozčílený. Je naprosto směšné, že on v Síni slávy bude, zatímco Henderson ne," rozčiloval se čtyřiaosmdesátiletý Cherry pro Sportsnet a připomínal slavnou Sérii století z roku 1972, v níž se Kanada s profesionály z NHL a Sovětský svaz, dvě hokejové velmoci, poprvé utkaly o vládu nad světem.

Až osmý zápas rozhodl o celkovém triumfu země Javorového listu, když vítězný gól na 6:5 v něm pouhých 32 vteřin před koncem třetiny vstřelil právě Cherrym zmíněný Paul Henderson.

Ten v osmi zápasech posbíral deset kanadských bodů, o jeden méně než Jakušev, který se stal nejproduktivnějším hráčem Sovětů. Dlouholetý forvard moskevského Spartaku ve své kariéře dvakrát vyhrál olympijské hry a v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století se hned sedmkrát stal mistrem světa.

„Jasně, je fantastické, čeho v Rusku (Sovětském svazu - pozn. red.) dosáhl. Ale že do Síně slávy zařadí dva poražené (Treťjaka s Jakuševa ze Série století) a opomenou kanadského vítěze? Domnívám se, že je trochu těžké to přijmout," kroutil hlavou Cherry, bývalý hráč, trenér a dnes komentátor a analytik televizní stanice CBC.

Reklama