Hlavní obsah

Nejhorší jednička draftu v dějinách? Ruský talent opouští NHL. Bez fanfár

Praha

Vkládali do něj velké naděje. Věřili, že právě on by mohl být tím hokejistou, který se stane tváří klubu a značkovou lodí Edmontonu. Proto si ho Olejáři před šesti lety vybrali jako jedničku draftu NHL, přitom na výběr byli třeba i útočníci Filip Forsberg s Tomášem Hertlem nebo obránce Morgan Rielly. Jenže čtyřiadvacetiletý ruský útočník Nail Jakupov svůj potenciál nikdy nenaplnil a nyní nejlepší hokejovou soutěž planety v tichosti opouští. Vrací se do KHL, když se dohodl s Petrohradem.

Foto: Profimedia.cz

Jednička draftu NHL z roku 2012 Nail Jakupov opouští zámoří a nově bude hrát za Petrohrad.

Článek

Jakupov si přitom ve své premiérové sezóně za mořem, která byla zkrácená výlukou, nevedl úplně zle. Ve 48 zápasech zaznamenal 31 kanadských bodů, což Edmonton mohlo naplňovat optimismem.

Jenže zůstalo jen u nadějí. Rodák z Nižněkamsku nejenže nebyl příliš produktivní, hrozivá však byla zejména jeho statistika v účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách. Ve druhém ročníku u Oilers měl minus 33, v další minus 35 a následně minus 16.

Nail Jakupov v NHL:
Zápasy350
Góly62
Asistence74
Body136
Plus/minus- 89

Edmonton proto po čtyřech letech pochopil, že Jakupov trefou do černého nebyl a rozhodl se ho vyměnit do St. Louis. U Blues však ruský křídelník zapsal jen 9 bodů ve 40 duelech a nové smlouvy se nedočkal.

Před minulou sezónou se přesto našlo Colorado, které Jakupovovi dalo další šanci. Jeho přínos však byl stejný jako předtím v Edmontonu a St. Louis. Nulový. Tedy přesněji řečeno šestnáct bodů za sezónu. Po vypršení kontraktu už se Jakupov rozhodl anabázi v NHL alespoň prozatím ukončit, přestože se prý o něj zajímaly tři týmy, a rozhodl se k návratu do KHL do Petrohradu.

V zámoří už hokejoví experti a novináři řeší, jestli je nejhorší jedničkou draftu všech dob. Minimálně co se počtu odehraných zápasů týká, tak ano (nejsou započítávány jedničky draftů od roku 2013, kteří 350 Jakupovových zápasů v NHL velmi pravděpodobné překonají).

Reklama

Související témata: