Hlavní obsah

Malkina v souboji nováčků prohání Slovinec Kopitar

LOS ANGELES

Zámořští experti očekávali, že mezi nováčky NHL bude letos jasně kralovat Rus Jevgenij Malkin. Ten sice v Pittsburghu oslňuje, ale má zatím vpravdu nečekaného soka. Kanadskému bodování nováčků totiž vévodí devatenáctiletý Anže Kopitar z Los Angeles Kings, který se hokejovému řemeslu vyučil ve Slovinsku.

Článek

"Malkin je určitě velký hráč, ale já se pokusím, aby to neměl tak jednoduché," řekl Kopitar zámořským novinářům. Centr Los Angeles dosud nasbíral ve 26 utkáních 23 bodů za šest branek a 17 asistencí, zatímco Malkin má o bod méně. Také ale kvůli zdravotním problémům na začátku sezóny. Myšlenkami na individuální ocenění si však Kopitar hlavu nezatěžuje. "Nijak zvlášť o tom ocenění nepřemýšlím, přestože bych byl určitě potěšen, kdybych se ho na konci sezóny dočkal," řekl.

Kopitar je vůbec prvním hráčem v NHL, jenž se narodil ve Slovinsku. V minulé sezóně působil ve švédském Södertälje a byl nejvýše postaveným evropským hráčem draftu v roce 2005, celkově jedenáctým. "Rozhodně jsem nečekal, že to půjde takhle dobře. Když jsem přijel do kempu, jen jsem se snažil zaujmout trenéry, abych se dostal do prvního týmu. Nikdy bych si nepředstavoval, že se to bude takhle vyvíjet. Nyní už se na ledě cítím přece jen mnohem sebevědoměji," dodal Kopitar, který je druhý v klubové soutěži produktivity.

Jednou to bude "královský" diamant

Samotné vedení Los Angeles s ním původně mělo jiné plány, především generální manažer Dean Lombardi. "Původní záměr zněl, aby začal hrát na farmě v Manchesteru. Dean měl opravdu silný pocit, že Anže by si potřeboval vyzkoušet AHL, aby se naučil některé věci a zjistil, jak to tady chodí," řekl trenér Marc Crawford. "Jenže v tréninkovém kempu začínalo být postupem času patrné, že pro nás může být velkým přínosem. A přesně to se potvrdilo. V mnoha utkáních byl naším nejlepším centrem," dodal kouč.

"O Kopitarovi lze říct především jednu věc - on prostě miluje, když může být na ledě," tvrdí Lombardi. "Je sice ještě brzy na nějaké soudy, ale Kopitar má potenciál na to být výjimečným hráčem. Jednou řeknu mému předchůdci Daveu Taylorovi, že pro nás našel diamant," dodal.

Reklama

Související témata: