Hlavní obsah

Mikita si prožil dětská traumata, přesto dobyl NHL

Praha

Ve svém domě si nikdy nepotrpěl na relikvie z bohaté kariéry. Stan Mikita vždy tvrdil, že si zážitky uchovává ve vzpomínkách. Před třemi lety ale jeho paměť vzhledem k vážné nemoci vyhasla. V úterý ve věku 78 let dotlouklo srdce hokejového průkopníka, rodáka z dnes už neexistující slovenské obce Sokolče, který dokázal dobýt NHL.

Foto: Tim Boyle, ČTK/AP

Stan Mikita (druhý zleva) se slavným Stanley Cupem.

Článek

„Moje kariéra trvala 22 let, ale lidi si mě nakonec budou pamatovat jen kvůli filmu," hodnotil Mikita své „účinkování" ve ztřeštěné komedii Wayneův svět z roku 1992. Pro fanoušky Chicaga, s nímž spojil celou kariéru, byl ale nedotknutelnou modlou, především kvůli zisku Stanley Cupu v roce 1961 i dvěma Hart Trophy.

Na svět přišel v roce 1940 jako Stanislav Gvoth, a nebýt zběsilého vývoje v poválečné Evropě, zámoří by hokejového génia neobjevilo. Jako osmiletého ho po komunistickém převratu v Československu rodiče poslali za strýcem a tetou do Kanady, kde přijal jméno příbuzných.

„Když mi na nádraží v Praze došlo, že už se s rodiči neuvidím, chytil jsem se sloupu a plakal. Celou cestu jsem chtěl vyskočit a vrátit se domů," pronásledovala Mikitu traumatická událost.

Hokej viděl až v Kanadě

V Kanadě poprvé viděl hrát děti hokej na ulici za domem a okamžitě ho to uchvátilo. Kvůli svému původu a špatné angličtině byl však ve škole terčem šikany. Dokázal se ale sám ubránit a jeho pěsti mu zajistily pověst rváče i v NHL.

„Jednou jsem přijel domů po zápase s Rangers a pětiletá dcera se mě ptala, proč mě ten pruhovaný pán na ledě pořád posílal pryč od kamarádů? Strejda Bobby (Hull), strejda Phil (Esposito) a další seděli pohromadě a ty jsi byl sám," popisoval Mikita svůj impulz náhlého zmoudření, kdy jeho počet trestných minut klesl během dvou let ze 154 na 12.

Mikita začínal kariéru ještě v éře Original Six a končil v roce 1979, kdy už NHL vládl Wayne Gretzky. Stále vede klubové tabulky Blackhawks v počtu odehraných zápasů (1394), v asistencích (926) i v bodech (1467). V Chicagu mu jako prvnímu hráči v dějinách klubu slavnostně vyvěsili číslo 21 pod střechu haly.

Pro celé zámoří měl ale Mikita význam i jako průkopník, když začal používat zahnutou čepel hokejky a později i přilbu, na jejímž vývoji se sám podílel. V roce 1983 byl uveden do Hokejové síně slávy. Před sedmi lety pak Mikitovi a jeho spoluhráči Hullovi odhalili u chicagské arény United Center sochu. V roce 2015 však udeřila zákeřná nemoc. Začalo to nenápadně zapomenutými klíčky, mobilem, později Mikita nemohl nalézt cestu domů. Demence mu způsobovala poruchy spánku i halucinace.

„Stanova mysl už tu s námi dávno není," řekla hokejistova manželka Jill Mikitová. Vzpomínky na něj ale jen tak nevyhasnou.

Reklama